Ωρωπός: Αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση παρουσία του Μητροπολίτη κ.κ. Κυρίλλου

Μια εξαιρετική βραδιά αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση συνδιοργανώθηκε με επιτυχία, στο ΓΕΛ Ωρωπού «Μίκης Θεοδωράκης», από την Ιερά Μητρόπολη Κηφισιάς Αμαρουσίου & Ωρωπού και το Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγ. Μαρίνας Ωρωπού, υπό την επιμέλεια του π. Σπυρίδωνος Κομπορόζου.

Το οπτικοακουστικό αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση «200 χρόνια Ελευθερία-200 χρόνια Ελλάδα», πραγματοποιήθηκε παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλου και του δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη, εκπρόσωπων του κλήρου, της δημοτικής αρχής, δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς  και πλήθος κόσμου, τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ο Σεβασμιότατος τίμησε τον Δήμαρχο Ωρωπού για την προσφορά του στον τόπο και τη φιλοξενία της εκδήλωσης, όπως επίσης τον απόστρατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ιστορικό, συγγραφέα και ερευνητή Ιωάννη Γκικάκη, τον Διευθυντή του ΓΕΛ Ωρωπού «Μίκης Θεοδωράκης» Αλέξανδρο Γαλανόπουλο και τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Ο δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης είπε: «Ευχαριστώ που επιλέξατε τον Ωρωπό για αυτή την εκδήλωση και ευχαριστούμε τον κύριο Γκικάκη που ανέδειξε και φώτισε την άγνωστη αλλά σημαντική Μάχη του Ωρωπού το καλοκαίρι του 1829. Όταν τελειώσει η πανδημία η Μάχη αυτή θα γιορταστεί όπως της αξίζει. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της όμορφης εκδήλωσης».

Ο Ιωάννης Γκικάκης έκανε συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων της Μάχης του Ωρωπού. Ένας σπουδαίος άνθρωπος, με μεγάλη προσφορά στην ιστορία του Τόπου μας.

Η συγγραφέας Μαρία Κασαμπαλάκου καθήλωσε το κοινό με τις παραστατικές αφηγήσεις της, σε κείμενα και μουσική επιμέλεια του ταλαντούχου Ιωάννη Τούσια, δίνοντας ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση. Συμμετείχε παραδοσιακή ορχήστρα με τους Ιωάννη Μάνο, Παναγιώτη Σδούκο, Τιμολέων Ντέμο, Κώστα Χρυσικόπουλο, Ιωάννη Τούσια, Θανάση Λάκκα.

Τα παραδοσιακά χορευτικά που παρουσιάστηκαν από τους Συλλόγους ήταν εντυπωσιακά και άξια συγχαρητηρίων. Συμμετείχαν οι Σύλλογοι:

Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Ωρωπού

Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Ν. Πολιτείας Ωρωπού

Πολιτιστικός & Πνευματικός Όμιλος Ν. Παλατίων

Εργαστήρι Πολιτισμού Νέας Αρτάκης «Παναγία Φανερωμένη»

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Κρητών Δήμου Ωρωπού «Η Κρήτη» και

Σύλλογος Ποντίων Ωρωπού «Ο Εύξεινος Πόντος».