Ως κατεπείγον το νομοσχέδιο για το προσφυγικό στη Βουλή

31.3.2016

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατατέθηκε στην Βουλή και εισάγεται  το νομοσχέδιο «Οργάνωση και Λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου Αρχής Προσφύγων, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου – σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για την χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)-(L 180/29-6-2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις».

Στόχος της κυβέρνησης είναι, αύριο, το βράδυ, το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία των Βρυξελλών για το προσφυγικό, να ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Έντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η εφαρμογή των διατάξεων του  συνεπάγεται ετήσιες δαπάνες περίπου 110 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει διατάξεις για την πλήρη ενσωμάτωση της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας σχετικά με τις διαδικασίες χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας στους αιτούντες  και προβλέπει μεταξύ άλλων την σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών .

Οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας απλοποιούνται, προκειμένου να ολοκληρώνονται μέσα σε 14 ημέρες.

Τι περιλαμβάνει

Με νομοσχέδιο δεν γίνεται  αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας, ως ασφαλούς τρίτης χώρας. Τα κριτήρια για τη διεθνή προστασία που θα εφαρμόζονται είναι αυτά που προβλέπει η Οδηγία.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο γίνεται η πλήρης ενσωμάτωση της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/32 για τις κοινές ευρωπαϊκές διαδικασίες στην χορήγηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας στους αιτούντες αυτής (μέρος της οδηγίας είχε ενσωματωθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 113/2013).

Παράλληλα, προβλέπει τη σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών και τη μετονομασία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που θα υπάγεται στη συγκεκριμένη γραμματεία, σε Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ).

Όσο για την υφιστάμενη γενική γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του ίδιου υπουργείου, αυτή μετονομάζεται σε γενική γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στο νομοσχέδιο προωθείται, επίσης, η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας, προκειμένου η διαδικασία να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο ​δεν υπάρχει η νομοθετική αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας, ως ασφαλούς τρίτης χώρας. Τα κριτήρια για τη διεθνή προστασία που θα εφαρμόζονται είναι αυτά που προβλέπει η Οδηγία.

Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για το προσφυγικό

Για το περιεχόμενο των διατάξεων του νομοσχεδίου για το προσφυγικό, που θα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση, ενημέρωσε  την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Πάντως, όπως αναφέρει το sofokleousin, οι προωθούμενες διατάξεις φαίνεται να προκαλούν δυσφορία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. με την πτέρυγα των “53” να εκφράζει έντονους προβληματισμούς για ενδεχόμενη παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης