Όλγα Γεροβασίλη: Στο θέμα των δανείων δεν υπάρχει σύγκλιση με τους δανειστές

10.12.2015

Ανήσυχη εμφανίζεται η κυβέρνηση γιατί διαπιστώνει ότι πιθανότατα δεν  θα έχουν ολοκληρωθεί έως αύριο οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Δεν είναι απίθανο μάλιστα να αναζητά πολιτική λύση, κυρίως όσον αφορά στα  κόκκινα δάνεια.

Η κυβερνητικός Εκπρόσωπος κα Γεροβασίλη μιλώντας στο ΣΤΑΡ είπε ότι «Δεν μπορώ να το προεξοφλήσω ότι θα κλείσουν μέχρι αύριο όλα τα θέματα (κόκκινα δάνεια κ.ά.). Θέλουμε να τελειώσει γρήγορα η διαπραγμάτευση και να προχωρήσουμε στη νομοθέτηση. Ωστόσο, ενδεχομένως είναι προτιμότερο να παραταθεί για λίγο αν χρειαστεί, προκειμένου να έχουμε μια λύση που μας ικανοποιεί. Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης έχουν να κάνουν με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και ο ΑΔΜΗΕ. Στο θέμα των δανείων μέχρι χθες δεν είχαμε καμία σύγκλιση».

Και πρόσθεσε «Αυτά που έχουμε να ψηφίσουμε  φτάνουν μέχρι την πρώτη αξιολόγηση, που κι εμείς θέλουμε να γίνει νωρίς, γιατί θέλουμε να περάσουμε στο επόμενο βήμα, της διαπραγμάτευσης του χρέους. Πρόθεση μας είναι να κλείσουμε. Δεν νομίζω ότι η βιασύνη είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Θέλουμε και γρήγορα και καλά».

Αναφερόμενη στις εκκαθαρίσεις στη ΔΗΜΌΣΙΑ Διοίκηση υποστήριξε ότι «Σήμερα στη δημόσια διοίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε αποκεφαλισμούς με κομματικά κριτήρια, πιστεύοντας ότι υπάρχουν ικανοί άνθρωποι ανεξαρτήτως ποιον πολιτικό φορέα πιστεύουν να παραμείνουν σε θέσεις διοίκησης. Μέσα όμως σε αυτούς υπάρχουν και άνθρωποι που βάζουν και τρικλοποδιές διαρκώς προκειμένου να εμφανιστεί η κυβέρνηση αναποτελεσματική. Ένας τέτοιος μηχανισμός είναι στημένος σε πολλά υπουργεία. Είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τη μία, θέλει τον τρόπο του γιατί κινδυνεύεις να γίνεις άδικος έστω κι σε έναν και δεν πρέπει να γίνει».

Παραδέχτηκε ότι έγιναν υπερβολές στην Ειδομένη αναφορικά με την αντιμετώπιση του Τύπου λέγοντας ότι  «Για λόγους ασφαλείας, ενδεχομένως με υπερβάλλοντα ζήλο. Όταν ο ίδιος ο υπουργός είπε ότι έγινε και μια υπερβολή, το αντιλαμβάνομαι ότι έγινε υπερβολή».

Ενώ για την υπόθεση Σόιμπλε υποστήριξε ότι «Δεν  ξεκινήσαμε καμία κόντρα, απαντήσαμε σε δημοσιεύματα και σε δηλώσεις του ίδιου. Δεν αλλάξαμε άποψη για το ΔΝΤ και τον ρόλο του. Ξέρουμε ότι το ΔΝΤ συμμετέχει στη συμφωνία. Η καινούργια συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι έχει το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο ως τον Μάρτιο, όποτε το ίδιο θα αποφασίσει την περαιτέρω πορεία του. Το ΔΝΤ έχει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις. Είναι άλλο ότι έχουμε υποχρέωση στο ΔΝΤ, ενδεχομένως το ΔΝΤ να συμμετάσχει και σε αυτό το πρόγραμμα, το ξέρουμε, κι άλλο να λέμε την άποψή μας για το ΔΝΤ.

Η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ ενδεχομένως να μην χρειάζεται. Αλλά μέχρι εκεί είναι η συζήτηση. Ούτε ζητήσαμε από το ΔΝΤ να φύγει αυτή τη στιγμή. Δεν κουνήσαμε κανένα μαντήλι κανενός αποχαιρετισμού.