Όταν οι κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο διαδηλώνουν στη Μητρόπολη του Καπιταλισμού

Γράφει η Σοφία Μπασκή, Δημοσιογράφος

Στο βροχερό Λονδίνο οι κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο εμφανίστηκαν πρόσφατα κυματίζοντας στο άντρο του καπιταλισμού, ταρακουνώντας το πολιτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η από αιώνες τώρα κυριαρχία των Συντηρητικών και του Εργατικού Κόμματος στην Αγγλία έρχεται να αμφισβητηθεί μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Οι κόκκινες σημαίες του  Βρετανικού Κ.Κ., το οποίο συμπλήρωσε ήδη εκατό χρόνια ζωής, δείχνει να ενδυναμώνεται και να διεκδικεί μερίδιο παρουσίας στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Τα βήματα είναι αργά αλλά σταθερά και μόνο το γεγονός ότι έχει αρχίσει να αποκτά δυναμική και στην πρόσφατη κινητοποίηση η συμμετοχή ήταν σημαντική, είναι ενδεικτικό ότι κάτι αλλάζει στη Γηραιά Αλβιόνα.

Η αλλαγή αυτή κάθε άλλο παρά ως τυχαίο γεγονός μπορεί να χαρακτηριστεί. Η απόφαση των Βρετανών να οδηγηθούν στο Brexit, αποδεικνύεται αυτοκαταστροφική για το πολιτικό σύστημα. Ήδη υπάρχει πολιτική αστάθεια και έχουν αλλάξει έξι πρωθυπουργοί. Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει άφησε περιθώριο δράσης μικρότερων κομμάτων, που μέχρι χθες βρίσκονταν υπό τη σκιά συντηρητικού και του εργατικού κόμματος.

Ο λαός πλέον εκδηλώνει την αντίθεσή του στα υπάρχοντα κόμματα παρά την παράδοση που συνεχίζει να είναι ισχυρή. Τα ίδια δείχνουν γερασμένα και χωρίς νέο αφήγημα για την πορεία της χώρας. Χωρίς ιδέες και προτάσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις, στην κρίση στην Ουκρανία ή την ενεργειακή. Η Βρετανία έθεσε από μόνη της τον εαυτό της στο Ευρωπαϊκό περιθώριο αναζητώντας έναν άλλο δρόμο, για τον οποίο δεν είχε προετοιμάσει.

Ο λαός βιώνει μια πρωτοφανή αύξηση του πληθωρισμού και αδυναμία να ανταποκριθεί οικονομικά, αναζητώντας άλλους πολιτικούς χώρους για να εκφραστεί.

Το Κ.Κ. Βρετανίας φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος. Έχει μια ενθαρρυντική πορεία  και ένα μακρύ δρόμο να διανύσει μέχρι να κατορθώσει να αποτελέσει μια ισχυρή φωνή στη πολιτική ζωή του κατεξοχήν καπιταλιστικού κράτους.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι το πολιτικό σύστημα στη Βρετανία ταρακουνιέται από τον ίδιο το λαό και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, καθώς η άνοδος του Κάρολου στο θρόνο δεν αποτελεί την πιο αρεστή επιλογή για τη χώρα. Απόδειξη η υποδοχή με γιουχαΐσματα που του επιφύλαξαν πρόσφατα στο Γιόρκσαϊρ και φωνάζοντας ότι «Αυτή χώρα χτίστηκε με το αίμα σκλάβων».