Όταν οι πολίτες της  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  ζητούν να τους ακούσουν

του  Γιάννη Μπουλέκου* 

Τρεις Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις για τις Δομές Υγείας στον Δήμο ΩΡΩΠΟΥ έχει καταθέσει το τελευταίο διάστημα ο βουλευτής Ανατολικής Αττικήςτου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρολιάκος κι απάντηση ακόμα δεν έχει λάβει.

Η διαδικασία των Κοινοβουλευτικών ερωτήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι αυτή που προσεγγίζει περισσότερο τον πολίτη με την κυβέρνηση, μέσω του βουλευτή της περιφέρειάς του. Και σ’ αυτό ο Πάνος Σκουρολιάκος παίρνει άριστη βαθμολογία καθώς βρίσκεται συνεχώς δίπλα στους πολίτες της Αν. Αττικής, ακούει τα προβλήματά τους και τα μεταφέρει μέσω Κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων στους αρμόδιους Υπουργούς. Η απουσία απάντησης όπως στην περίπτωση του Ωρωπού, παρ’ όλο που «οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών», όπως ορίζει ο κανονισμός της Βουλής καταδεικνύει την πλήρη κυβερνητική αδιαφορία για τους πολίτες της περιφέρειας.

Η υποβάθμιση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας στην περιφέρεια είναι ψηλά στις προτεραιότητες των κατοίκων, λόγω της συνεχούς υποβάθμισής τους(όπως η κατάργηση των ορθοπεδικών εφημεριών στο Ασκληπιείο της ΒΟΥΛΑΣ) και φυσικά λόγω της πανδημίας της COVID-19. Περιοχές όπως η ΠΑΛΛΗΝΗ  ζητούν πρωτοβάθμιες δομές υγείας αλλά η κυβέρνηση κωφεύει. Ο Πάνος Σκουρολιάκος με Επίκαιρη Ερώτηση έφερε το θέμα της υποβάθμισης της περίθαλψης στην Ανατολική Αττική στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή.

Τα περιβαλλοντικά θέματα απασχολούν επίσης ιδιαίτερα τους κατοίκους, θέματα όπως η πυροπροστασία, η επεξεργασία και διάθεση ακαθάρτων (ιδιαίτερα στις περιοχές ΚΟΡΩΠΙ-ΠΑΙΑΝΙΑ), το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής (και η δημιουργία «Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας» στον Δήμο ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ), η καταστροφή του παραλιακού μετώπου Ωρωπού και Τανάγρας.

Η εκπαίδευση είναι επίσης ψηλά στις προτεραιότητες κυρίως όσον αφορά τα κενά εκπαιδευτικών (ελλείψεις και κενά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ανατολική Αττική, κενά στις σχολικές μονάδες ΜΑΡΑΘΩΝΑ) αλλά και επιμέρους θέματα όπως οι σχολικές στέγες του Δήμου ΣΠΑΤΩΝ  –  ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ και η εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης.

Σε σοβαρότατο θέμα την τελευταία περίοδο αναδεικνύονται οισυγκοινωνίες με ερωτήσεις που αφορούν τα σχολικά λεωφορεία, την κατάργηση της αστικής γραμμής 123 ΣΑΡΩΝΙΔΑ – ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ – ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, τη μείωση δρομολογίων από και προς το αεροδρόμιο,τα ον Ωρωπό και πρόσφατα τον αρχαιολογικό χώρο του ΣΟΥΝΙΟΥ  καθώς και μια επίκαιρη ερώτηση για τη συνολική κατάσταση των συγκοινωνιών στην Ανατολική Αττική.

Δεν λείπουν και τα ζητήματα υποδομών (όπως στο Πανόραμα του Δήμου ΑΑΡΝΩΝ) και φυσικά τα οικονομικά. Από τη μία είναι η ανάγκη στήριξης μιας περιοχής που παραμένει σε μεγάλο βαθμό αγροτική και μετά από φυσικές καταστροφές έχει ανάγκη στήριξης, όπως οι αγρότες του Δήμου ΣΠΑΤΩΝ –ΑΤΕΜΙΔΑΣ  μετά την καταστροφική χαλαζόπτωση ή το φιάσκο της Μήδειας. Από την άλλη είναι οι πολυάριθμοι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπέφεραν στην διάρκεια της καραντίνας με κορύφωση το μπαράζ κλεισίματος υποκαταστημάτων τραπεζών με την Πειραιώς να κλείνει στο ΜΑΡΑΘΩΝΑ  και τα ΣΠΑΤΑ.

Για όλα τα παραπάνω και όχι μόνον, ο Πάνος Σκουρολιάκος βρέθηκε δίπλα στους κατοίκους και κατέθεσε Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις. Κατά το περασμένο έτος αναδείχθηκε στους τρεις κορυφαίους βουλευτές με βάση το πλήθος των Ερωτήσεων στη Βουλή. Όπως μας ενημέρωσε το γραφείο του, τα τηλέφωνα και τα mail έχουν πάρει φωτιά από πολίτες που απαιτούν το δίκαιο και το νόμιμο.

* Ο Γιάννης Μπουλέκος είναι δικηγόρος  στην Ανατ. Αττική