Όχι στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στην Πύλη Δερβενοχωρίων αποφάσισε το Δ.Σ. Τανάγρας

Όχι, στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στην περιοχή της Πύλης  Δερβενοχωρίων, είπε, την Τετάρτη 27 Ιουνίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Τανάγρας, σε σχετικό αίτημα της εταιρίας Voltera A.E.

Συγκεκριμένα η εταιρία Voltera A.E. ζήτησε να τοποθετήσει, στην περιοχή Ξηρονόμη της Τοπικής Κοινότητας Πύλης, αιολικό σταθμό  έντεκα νέων ανεμογεννητριών ηλεκτρικής ενέργειας  ισχύος 33 MW.

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πύλης κ. Κώστας Λάμπρου, κατά τη συνεδρίαση, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αρνητική απόφαση της Τ.Κ.  για την  εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στη περιοχή των Δερβενοχωρίων για πέντε λόγους:

  • Η περιοχή είναι κορεσμένη
  • Έχει υποβαθμιστεί περιβαλλοντικά και τουριστικά
  • Η εταιρία επιθυμεί να εγκαταστήσει τις ανεμογεννήτριες σε καμένη περιοχή που έχει κριθεί αναδασωτέα
  • Η συγκεκριμένη περιοχή έχει καθοριστεί ως τόπος για πεζοπορίες
  • Οι εταιρίες απευθύνονται στο Δασαρχείο για άδειες ενώ οι περιοχή ανήκει ιδιοκτησιακά από το 1880 στην τότε Κοινότητα Πύλης. Μάλιστα το 1992  η Κοινότητα δικαιώθηκε στα δικαστήρια όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς  καθώς κρίθηκε ότι η περιοχή δεν είναι δάσος αλλά βοσκοτόπια.

Με βάση αυτή την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Πύλης και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τανάγρας τάχθηκε αρνητικά στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Βεβαίως, η απόφαση του Δ.Σ. Τανάγρας είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα, καθώς μπορεί να δοθεί άδεια από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η οποία, πάντως, έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στην περιοχή. Αυτό παρά το γεγονός ότι το 2008 εγκρίθηκε Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο, για όλες τα Περιφέρειες και για την συγκεκριμένη περιοχή επιτρέπει την εγκατάσταση μέχρι 140 ανεμογεννητριών. Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί 106.

Αν και ψήφισαν παρόν δεν ήταν  καθολικά αντίθετοι στην τοποθέτησή των ανεμογεννητριών,  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Ευγενία Πινήτα και ο κ. Χρήστος Πέτρου  καθώς και ο κ. Χρήστος Σαμουρέλης ο οποίος τόνισε ότι δεν βλάπτουν το περιβάλλον, αλλά καταψήφισε γιατί υπάρχει πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Τανάγρας έχει προσφύγει στα Δικαστήρια, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό, καθώς θεωρεί ότι η περιοχή δεν είναι δασική, αλλά δημοτική.