Ώρα μηδέν για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες

7.3.2016

Ώρα μηδέν για την Ευρώπη. Οι τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα του προσφυγικού–μεταναστευτικού και η αδυναμία της ΕΕ  να διαχειριστεί την κρίση αποτελεσματικά θέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στις Βρυξέλλες, σήμερα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ-Τουρκίας, οι ηγέτες των κρατών μελών καλούνται να δώσουν λύση στο πρόβλημα να διαφυλάξουν την ευρωπαϊκή συνοχή .και να αποδείξουν ότι η ΕΕ έχει μέλλον και προοπτική. Ταυτόχρονα συνεδριάζει και το του Eurogroup.

Η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και στο Eurogroup ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκονται από χθες στη Βελγική πρωτεύουσα, με όχι και ευχάριστους οιωνούς για τη χώρα μας.

Από χθες έχουν ξεκινήσει ατέρμονες συζητήσεις με τις διαβουλεύσεις σε όλα τα μέτωπα να είναι ατέρμονες του πρωθυπουργού καθώς η χώρα μας βρίσκεται στο κέντρο του κυκλώνα και ήδη έχει μετατραπεί  σε ένα απέραντο hotspot από τις ροές των προσφύγων.

Οι οιωνοί για ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στο προσφυγικό δεν είναι ιδιαιτέρως καλοί. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας θα έρθει αντιμέτωπος με τη σκληρή Αυστρία, τις χώρες του Βαλκανικού διαδρόμου, ενώ μεγάλος είναι ο πονοκέφαλος στο εσωτερικό της χώρας λόγω των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων που διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Χαρακτηρίζοντας πρόβλημα το γεγονός ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν εφαρμόστηκαν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος για τη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας δήλωσε ότι αυτό που περιμένει σήμερα είναι «ουσιαστικά αποτελέσματα» για τη μείωση των προσφυγικών ροών, την κατάλυση των δικτύων διακινητών, τις ταχύτερες και αξιόπιστες διαδικασίες μετεγκατάστασης.

Η ατζέντα Τσίπρα στη Σύνοδο – Μπαράζ επαφών 

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στην αποψινή έκτακτη Σύνοδο με εθνική γραμμή μετά και το μίνιμουμ συνεννόησης, όπως αυτό αποτυπώθηκε στο συμβούλιο των αρχηγών. Το στίγμα των ελληνικών θέσεων, περιέγραψε από το βήμα της κεντρικής επιτροπής προτάσσοντας τρία βασικά αιτήματα:

  • μείωση των ροών από την Τουρκία
  • δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • συνέπειες για όσες χώρες δεν εφαρμόζουν, από δω και στο εξής, τις κοινές αποφάσεις

Με φόντο τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός ξεκινά μπαράζ επαφών από νωρίς. Στις 9.15,  έχει την πρώτη διμερή του επαφή με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσουν, επίσης διμερείς, συναντήσεις  με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκου Ρούτε, με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται το γεύμα εργασίας αρχηγών κρατών ΕΕ – Τουρκίας.

Χαμηλές προσδοκίες στην κυβέρνηση

Έντονη, πάντως, είναι η ανησυχία των κυβερνητικών στελεχών αναφορικά με τα αποτελέσματα των σημερινών συζητήσεων σε επίπεδο κορυφής. “Το θέμα δεν είναι να δούμε μόνο υπογραφές, αλλά να τηρούνται και οι συμφωνίες”, έλεγε υπουργός στο περιθώριο της Κεντρικής Επιτροπής. του ΣΥΡΙΖΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση

Εν αναμονή της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών -πιθανότατα την Τετάρτη ή την Πέμπτη-  ηπιότερος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στην κριτική του έναντι του ΔΝΤ.
Η επιλογή αυτή δεν αποκλείεται να συνδέεται με τα σενάρια που βλέπουν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας, και που εμφανίζουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδεικνύουν μεγαλύτερη διάθεση συμβιβασμών για να κλείσει η αξιολόγηση.