25.10.2015
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία» λέει ο Αλέξης Τσίπρας
Σε σύντομη συνάντηση μίλησαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Καγκελάριος της Γερμανίας κ. Άντζελα Μέρκελ, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας μελετούσε προβληματισμένος κάποια έγγραφα που του έδωσε η κ. Μέρκελ, δίνοντας του παράλληλα διευκρινήσεις. Προσερχόμενη η Γερμανίδα Καγκελάριος στην Σύνοδο δήλωσε ότι «οι έκτακτες περίοδοι απαιτούν και έκτακτα μέτρα» προσθέτοντας ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί ορόσημο για την «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων».
Αν και η Ευρώπη φαίνεται διχασμένη ως προς την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος, στόχος της Συνόδου είναι να συμφωνηθούν από κοινού οι συντονισμένες δράσεις μεταξύ των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης «οδού των Δυτικών Βαλκανίων» έτσι ώστε, να καταφέρουν να ενισχύσουν την συνεργασία των γειτονικών χωρών και να ρυθμίσουν την εσωτερική κατανομή των προσφύγων, αναλαμβάνοντας παράλληλα η κάθε χώρα το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κατά την προσέλευση του στη Σύνοδο Κορυφής, την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική», δήλωσε ότι «Πρέπει να βρούμε μια λύση, προκειμένου να επιλυθεί αυτή η προσφυγική κρίση, η ανθρωπιστική προσφυγική κρίση» και τόνισε πως «η υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών εισόδου με σεβασμό και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες είναι το κοινό μας συμφέρον. Το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον».
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και την ακεραιότητα της διαδικασίας πρόσβασης» και υπογράμμισε πως «Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε τις γενναίες πολιτικές αποφάσεις, προκειμένου να επιλυθεί η συριακή κρίση, προκειμένου να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε αυτά τα κύματα των προσφύγων στην περιοχή της Μεσογείου, αυτών των ανθρώπων που θέλουν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».
Στη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με στόχο την επίλυση του προσφυγικού, μετέχουν οι ηγέτες των δέκα κρατών (Ελλάδας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας) που έχουν πληγεί άμεσα από το προσφυγικό ρεύμα.