«Έκλεισε» η συμφωνία με τους Θεσμούς – Τι θα ισχύσει για τα «κόκκινα» δάνεια

17.11.2015

 Σε έναν δύσκολο συμβιβασμό κατέληξαν τα ξημερώματα της Τρίτης, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των Θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο συμβιβασμός έγινε έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σήμερα Τρίτη θα κατατεθεί η συμφωνία στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί την Πέμπτη, ενώ παράλληλα σήμερα θα ενημερωθεί και το Euro Working Group για να κάνει την Παρασκευή θετική εισήγηση  προς τον ESM για την εκταμίευση των 12 δις. ευρώ, όπως αναμένεται. Η στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων πρόκειται να παραπεμφθεί τον Δεκέμβριο.

Η συμφωνία που αφορά την προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας αφορά μόνο το 25% των δανειοληπτών και επιπλέον έναν στους τρεις οφειλέτες (35%) με βάση αντικειμενικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οι προϋποθέσεις που αφορούν τη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα θα είναι πολύ αυστηρές.

Τι θα ισχύσει για τα «κόκκινα» δάνεια

 Η βέβαιη προστασία από πλειστηριασμούς καλύπτει το 25% των δανειοληπτών και αφορά τα μεικτά εισοδήματα από 8.180 ευρώ για τον άγαμο, 13.917 ευρώ για το ζευγάρι και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και για αντικειμενική αξία ακινήτου έως 170.000 ευρώ. Μέριμνα θα υπάρξει και για τους φτωχούς και άνεργους δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και την ελάχιστη δόση, την οποία θα καλύψει οικονομικά το κράτος.

 Στη δεύτερη κατηγορία που αφορά το 35% των δανειοληπτών, θα γίνεται αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη, ο οποίος αν δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις θα κινδυνεύει με πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, ενώ αν κριθεί συνεργάσιμος θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια.  Η περίπτωση αφορά εισοδήματα 13.906 ευρώ για τον άγαμο, 23.659 ευρώ για το ζευγάρι και 35.086 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια για αντικειμενική αξία έως 230.000 ευρώ.