Αλαλούμ με τις φορολογικές δηλώσεις του 2016

2.3.2016

Αλαλούμ με τις φορολογικές δηλώσεις του 2016 καθώς ακόμη δεν είναι γνωστό πότε θα ανοίξει το σύστημα. Ήδη υπάρχει ένας μήνας καθυστέρηση με βάση όσα έλεγε το υπουργείο περί έναρξης το Φεβρουάριο και ο χρόνος κυλά σε βάρος των φορολογούμενων.

Αιτία είναι  η μεγάλη καθυστέρηση στη νομοθέτηση ρυθμίσεων που θα ξεκαθαρίσουν μερικές βασικές λεπτομέρειες αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότερες από τις διατάξεις που απαιτούνται για να ξεκινήσει η υποβολή είναι έτοιμες.

Έχουν προωθηθεί μάλιστα στα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για κατάθεσή τους στη Βουλή, με τη μορφή τροπολογιών σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Ωστόσο, η έγκριση από τους θεσμούς δεν έχει έρθει ακόμη, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις να πηγαίνουν πίσω.

Σε τι αφορούν οι διατάξεις

– Στην προστασία όσων έχουν πραγματικά πενιχρά εισοδήματα (όπως άνεργοι και φοιτητές) από τα τεκμήρια. Η διάταξη που έχει ετοιμαστεί προβλέπει ότι όποιος έχει πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ και τεκμαρτό έως 9.500 φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και έτσι απαλλάσσεται από τον φόρο.

Εξαιρούνται όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή έχουν εισόδημα από ακίνητα. Η διάταξη στοχεύει κυρίως στο να προστατεύσει όσους έχουν εισόδημα μερικών ευρώ από τόκους ή έκτακτη παροχή υπηρεσιών σε κάποιον εργοδότη (π.χ. ένα μεροκάματο ενός φοιτητή)

– Στη φορολογική εξίσωση των ζευγαριών που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με όσα έχουν παντρευτεί. Η διάταξη θα ορίζει και τις διαδικασίες για τη σχετική μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης στο Μητρώο της εφορίας.

– Στο ημερολόγιο της πληρωμής του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Σήμερα οι διατάξεις προβλέπουν ότι ο φόρος πληρώνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο). Πρόθεση του υπουργείου, ωστόσο, είναι να φέρει την πληρωμή του φόρου νωρίτερα αλλά και σε περισσότερες δόσεις.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο -στην περίπτωση που καθυστερήσει η έγκριση της σχετικής διάταξης από τα τεχνικά κλιμάκια- να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων, αλλά να μη γίνεται αυτόματη έκδοση του εκκαθαριστικού, στο οποίο θα πρέπει να φαίνονται οι ημερομηνίες πληρωμής του φόρου. Η έκδοση των εκκαθαριστικών θα γίνεται σε δεύτερη φάση, όταν έχει ξεκαθαριστεί και αυτό το θέμα.

Έτοιμοι στα… χαρτιά

Πάντως, σε σημερινή απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή αναφέρεται ότι αυξάνεται ο αριθμός των μελών και αντικαθίσταται ένα μέλος της Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την προετοιμασία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία είχε συσταθεί ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.

Έργο της Ομάδας είναι ο καθορισμός των προδιαγραφών, η ανάλυση απαιτήσεων, η μέριμνα για την έκδοση σχετικών εγκυκλίων ή αποφάσεων όπου απαιτείται, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μηχανογραφικών εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών Taxis και TAXISnet σε θέματα παραλαβής δήλωσης, συλλογής πληροφοριακών στοιχείων (όπως εισοδημάτων και παρακρατούμενων φόρων), προσυμπλήρωσης, διασταυρώσεων, ελέγχου, εκκαθάρισης, βεβαίωσης και είσπραξης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2015.

Η Ομάδα Εργασίας ξεκίνησε να εργάζεται από τις αρχές Νοεμβρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα Τaxis είναι καθόλα έτοιμο για να αρχίσει να υποδέχεται φορολογικές δηλώσεις. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ οι αποφάσεις οι οποίες ορίζουν τον τύπο και το περιεχόμενο του βασικού εντύπου Ε1 και των διαφόρων εντύπων που συνυποβάλλονται με τη δήλωση…