Αυτοκτονίες δια απαγχονισμού

 

Γράφει ο Ανδρέας Κάτσενος, δημοσιογράφος

 

Η σύγχρονη τραγωδία της ελληνικής κοινωνίας είναι η, με μαθηματική πρόοδο,  αύξηση των αυτοκτονιών. Μια απέραντη τραγωδία που έχει σημαδέψει εκατοντάδες οικογένειες τα τελευταία χρόνια.

Αυτοκτονίες με τον πιο σκληρό τρόπο. Δια απαγχονισμού. Μέσα σε αποθήκες, υπόγεια καταστημάτων, αγροικίες, ή δέντρα. Με τον  ίδιο τρόπο που διάλεξε ο Ιούδας να αυτοκτονήσει γιατί πρόδωσε το Χριστό για 30 αργύρια. Με τον ίδιο τρόπο που οι Άγγλοι θανάτωναν στην Κύπρο τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ Β’. Με τον ίδιο τρόπο που θανατώνουν για ασήμαντο λόγο αθώους πολίτες σε χώρες υπανάπτυκτες στην Αφρική και την Ασία.

Πρόκειται για  άτομα όχι  με ψυχολογικά, αλλά με οικονομικά προβλήματα. Άτομα που κατέρρευσαν  οικονομικά εξαιτίας της κρίσης  και έχασαν ή χάνουν  εν μια νυκτί τους κόπους μιας ολόκληρης  ζωής, γιατί έκαναν το λάθος, την εποχή των παχιών αγελάδων, να πάρουν ένα δάνειο για την επιχείρησή τους ή να αποκτήσουν ένα σπίτι. Άνθρωποι απελπισμένοι, που αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τις καθημερινές υποχρεώσεις τους, χαμένοι μέσα στον  κυκεώνα των «ρυθμίσεων» που επέβαλαν οι «μεταρρυθμίσεις». Θύματα των μνημονίων και της κατάρρευσης της οικονομίας, των μισθών, των συντάξεων και της επιχειρηματικότητας. Άνθρωποι νοικοκύρηδες, που αποτελούσαν την μικρομεσαία τάξη, την ραχοκοκαλιά της χώρας.

Ηθικοί αυτουργοί όλες οι κυβερνήσεις, των τελευταίων δεκαετιών,  που δημιούργησαν μια επίπλαστη ευμάρεια, μια οικονομική φούσκα, ένα έωλο οικοδόμημα οικονομικής ευρωστίας, ένα παράδεισο, για να εξυπηρετήσουν, προφανώς, μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Δυστυχώς δεν αντελήφθησαν ότι έτσι υπονόμευαν το μέλλον της χώρας  και οδηγούσαν στην καταστροφή χιλιάδες νοικοκυριά.

Η μεταμνημονιακή Ελλάδα μοιάζει όνειρο απατηλό. Το ξέφωτο αργεί. Κι όσο η κυβέρνηση θα σφυρίζει αδιάφορα οδηγώντας στη φτωχοποίηση τον λαό, τόσο οι κρεμάλες των απελπισμένων νοικοκύρηδων θα πολλαπλασιάζονται και θα κλείνουν σπίτια.

Εκτιμώ ότι αυτό δεν μπορεί να ικανοποιεί την αριστερή, κατά τα άλλα, σημερινή κυβέρνηση. Πόσο, μάλλον, την Εκκλησία, που διαμαρτύρεται για τον ΕΝΦΙΑ της αμύθητης περιουσίας της. Όσο δεν «βγαίνουν» τα νούμερα στις λίστες οικονομίας, τόσο αυξάνονται τα νούμερα των αυτοκτονιών. Άνθρωποι αυτοκτονούν. Οι κρεμάλες κρέμονται πάνω από τα κεφάλια όλων μας… Μέχρι πότε;