Βιωματική εσπερίδα για τα ΑμεΑ από το Σύλλογο “Η Αγία Σκέπη”

Εσπερίδα με θέμα «Υπό την σκέπην κι όχι μόνο αυτό», διοργάνωσε, την Κυριακή 12 Μαΐου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό και Ειδικές Ανάγκες «Η Αγία Σκέπη», στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου του Β΄.

Ήταν μια βιωματική εσπερίδα με θέμα οι Σ.Υ.Δ. (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης) και οι αναπηρίες, όπου είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε και να αποτυπώσουμε στις καρδιές μας την μεγάλη γιορτή της αφύπνισης. Την γιορτή της  ενσυναίσθησης!

Την εκδήλωση διοργάνωσε  η κα Μαίρη Κασαμπαλάκου, με την ιδιότητα της συγγραφέως αλλά και αυτής της Προέδρου του νεοσύστατου Πανελληνίου Συλλόγου «Η Αγία Σκέπη». Παρέστησαν ιερείς, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί θεραπευτές, εκπρόσωποι Συλλόγων ΑμεΑ, και παιδιά τυπικής και μη ανάπτυξης. Κατά την συζήτηση τέθηκε το ερώτημα που έχει σχέση με την αγωνία των  γονιών «Τι θα γίνει όταν έρθει εκείνο το αύριο».

Τον  Μακαριότατο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β’  εκπροσώπησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο οποίος μετέφερε τις πατερικές ευχές και την αμέριστη συμπαράσταση του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας σε κάθε εγχείρημα που υπερασπίζεται τα ΑμεΑ παιδιά.

Το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά εκπροσώπησε ο  Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Της Μυρτιώτισσας π. Ιωσήφ Ζωγράφος, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης» και ο Γραμματέας Κωνσταντίνος Δημόπουλος, πατέρας ενήλικα Αυτιστικού, ο οποίος περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο τις εμπειρίες  τους από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν   για την ολοκλήρωση της ΣΥΔ στο Μεσολόγγι. Ένα έργο που έχει οραματιστεί ο Σεβασμιότατος για τα παιδιά εκείνα που έχουν δύσκολη αναπηρία όπως είναι ο αυτισμός. Να σημειώσουμε ότι η κα Κασαμπαλάκου έχει επισκεφθεί και φιλοξενηθεί στο Μεσολόγγι ως εισηγήτρια ημερίδας  την 1η Δεκεμβρίου 2018, όπου μίλησε για την δική της εμπειρία.

Εκλεκτή καλεσμένη ήταν η  ηθοποιός και συγγραφέας κα Κάρμεν Ρουγγέρη,  η οποία μαζί με τον μικρό μας φίλο Τζιμάκο,  που μας αποκάλυψε πως εκείνη την στιγμή που μιλούσαμε δεν αισθανόταν καθόλου αυτιστικός (!), αναφέρθηκε  στο νόημα και στο όφελος της Θεατρικής Αγωγής στο παιδί εν γένει. Ενώ ο Νικόλας παρουσίασε τις δεξιότητές του στο βιολί.

Παρούσα ήταν και η  κα Εύα Κωστίκα, Μουσικοθεραπεύτρια,  η οποία  έχει δημιουργήσει το Music4All και έχει τη δική   της ΑμεΑ χορωδία. Μια χορωδία από 33 παιδιά από τρία χωριά τα οποία κάθε Σαββατοκύριακο διέθεταν το χρόνο τους για να δημιουργήσουν αυτό το σύνολο. Την Παιδική Χριστιανική Χορωδία Χαλκουτσίου. Η Χορωδία  θα  φιλοξενηθεί στον Ωρωπό, κατά την Χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή του συλλόγου «Η Αγία Σκέπη»!

Η  κα  Μαρία  Λευτάκη, Αντιπρόεδρος της «ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ», με την ιδιότητα της Κοινωνικής Λειτουργού, συντόνισε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ δύο γονέων που έχουν παιδιά με αυτισμό. Της κας Κατερίνας Νικάνδρου, Αναπληρώτριας  Γραμματέως του Συλλόγου και του κ. Ευάγγελου Σαραντίδη,  φίλου του Συλλόγου.

Κατά τη συζήτηση ειπώθηκαν  πολλές αλήθειες αγωνίες και βιώματα από τους γονείς. Τα παιδιά κινούνταν μέσα στο χώρο με άνεση μεταφέροντας τη χαρά της ζωής.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Τίμων που κοσμεί με την παρουσία του την εκκλησία του Χαλκουτσίου. Ο  άνθρωπος που αναγέννησε την ενορία και μάζεψε δεκάδες παιδιά στα κατηχητικά σχολεία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο Σύλλογος «Η Αγ. Σκέπη», την Κυριακή 23 Ιουνίου και ώρα 11 το πρωί, διοργανώνει, στα τα Κ.Α.Π.Η. Νέων Παλατίων,  Ημερίδα για την εκπαίδευση και δη για το ΕΝΕΕΓΥΛ Ωρωπού. Στο πλευρό του Συλλόγου το ΚΕΣΥ,  η Β’ Βάθμια Εκπαίδευση, ψυχολόγοι και επιστήμονες.