Βρετανία: Στέλνει άμεσα το αίτημα για παράταση του Brexit από τον Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι το αίτημα για παράταση του Brexit θα σταλεί απόψε, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Αφού παραλάβει την επιστολή «ο Τουσκ θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της ΕΕ για το πώς θα αντιδράσουν. Αυτό μπορεί να πάρει μερικές ημέρες», πρόσθεσε.

Οι Βρυξέλλες θα δώσουν παράταση για το Brexit
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κουραστεί τόσο από το Brexit που όταν κατέληξαν σε συμφωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον αυτήν την εβδομάδα δεν ήθελαν καν να σκεφτούν ότι θα χρειαζόταν να αναβάλουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Οι πιθανότητες να αρνηθούν οι υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη το αίτημα του Τζόνσον μετά από την ήττα του, είναι ελάχιστες. «Δεν τους βλέπω να αρνούνται» είπε ο Άναντ Μένον, καθηγητής πολιτικών επιστημών και ευρωπαϊκών σπουδών και διευθυντής του «Ηνωμένου Βασιλείου σε μια Μεταβαλλόμενη Ευρώπη» (UK in a Changing Europe). «Δεν θέλουν μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία και σίγουρα δεν θέλουν να κατηγορηθούν γι αυτό», πρόσθεσε ο καθηγητής, που είναι ειδικός σε θέματα Brexit, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Εάν ζητηθεί από τους 27 να συμφωνήσουν σε μια νέα διορία, πιθανότατα αυτό θα γίνει σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, ενδεχομένως το επόμενο Σαββατοκύριακο. Οι πρεσβευτές των χωρών πρόκειται να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πηγή: iefimerida.gr