Γιαννάκου-Χριστοφιλοπούλου στον Ωρωπό: Εμπιστευτείτε τις γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

 

Η γυναίκα οφείλει να διεκδικήσει και να κερδίσει σημαίνοντα ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου, γιατί είναι το πρόσωπο που μπορεί να δημιουργήσει και να συνενώσει δυνάμεις προς όφελος της κοινωνίας. Αυτό ήταν το μήνυμα της, πολύ ενδιαφέρουσας, Ημερίδας με θέμα: «Γυναίκα και Πολιτική» την οποία συνδιοργάνωσαν, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στον Πολυχώρο Atlantis, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού (Ο.Σ.Ω.)  και ο Σύλλογος Επιστημόνων Αττικής (ΕΝ.Ε.Π.Α.).

Στην Ημερίδα μίλησαν :

Η πρώην Υπουργός και πρώην Ευρωβουλευτής κα Μαριέττα Γιαννάκου,

Η πρώην Υπουργός και Βουλευτής Αττικής  κα Έφη Χριστοφιλοπούλου,

Η Επιχειρηματίας και Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πρώτα ο Δημότης» κα Τζούλη Κούτσουρη

Και η Φιλόλογος, Πολιτική Επιστήμων και Πολιτευτής κα Μαρία Μαντοπούλου.

Μήνυμα απέστειλε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστίνα Καλογήρου.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο τον οποίο έχουν διαδραματίσει εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες. Ανέφερε χαρακτηριστικά την πρώτη Βουλευτή, του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την αείμνηστη Ελένη Σκούρα, αλλά και άλλες σπουδαίες γυναικείες παρουσίες που μετείχαν και μετέχουν στα κοινά με τεράστιο έργο.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και η γυναίκα είναι γένους θηλυκού και μπορούν να την κατακτήσουν με τη δυναμική παρουσία τους. Το πιστεύω» είπε ο Δήμαρχος Ωρωπού. Ενώ επεσήμανε ότι «Στις περισσότερες διευθυντικές θέσεις των υπηρεσιών του Δήμου Ωρωπού είναι γυναίκες, όπως και οι στενές συνεργάτιδές του. Κάλεσε δε τις γυναίκες να μετάσχουν στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές δίνοντας δυναμικό παρόν, γιατί έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στα κοινά και να αλλάξουν τη ζωή του τόπου.

Η κα Χριστίνα Νικηταρά-Κρεμμύδα, Δρ. Φιλολογίας, αναφέρθηκε στη γυναίκα χαρακτηρίζοντάς την «Φως από το φως» για να υποστηρίξει τον ιστορικό ρόλο της διαχρονικά μέσα στην κοινωνία. Ένα ρόλο δημιουργικό, ενωτικό, παραγωγικό.

Ο Πρόεδρος της ΟΣΩ κ. Γιώργος Παναγόπουλος είπε ότι: «Είναι τιμητική η παρουσία τόσων αξιόλογων γυναικών στην ημερίδα του Ωρωπού και πρόσθεσε ότι η Ο.Σ.Ω. προωθεί τέτοιες δράσεις. Ενώ έκλεισε το χαιρετισμό του με μια ευχή. Την επόμενη τετραετία ο Ωρωπός να έχει Δήμαρχο γυναίκα».

Η κα Μαριέττα Γιαννάκου υποστήριξε ότι «Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία επιβεβαιώνει την ισότητα των δύο φύλλων εν τούτοις το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική παραμένει μικρό. Αυτό αν και η εικόνα έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια εν τούτοις υπολείπεται η χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες και κυρίως χώρες του Βορρά».

Τόνισε ότι «Οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να κάνουν και λάθη όταν ασχολούνται με την πολιτική, όπως και οι άντρες».

Ενώ ανέφερε ότι «Βρισκόμαστε στην εποχή όπου θα πρέπει να σταματήσουμε να ετεροκαθορίζουμε τις γυναίκες. Η Δημοκρατία είναι αυτή που καθορίζει την ισότητα και για αυτό οι γυναίκες θα  πρέπει να μετέχουν στα κοινά και να  μην μείνουν στο περιθώριο του Δημόσιου βίου».

Κάλεσε τις γυναίκες να μετάσχουν στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, γιατί «σκοπός είναι να δώσουν αυτά που μπορούν στην πολιτική για να αλλάξουν τα πράγματα. Θα πρέπει να είναι στα κέντρα των αποφάσεων γιατί έτσι ενισχύονται οι θεσμοί».

Κατέληξε λέγοντας ότι «γυναίκες και πολιτική είναι δύο στοιχεία που ενισχύουν αποφασιστικά την κοινωνία».

Η κα Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συμμετοχής της γυναίκας στη πολιτική. Ανέφερε ότι «η γυναίκα είναι συνεκτικός κρίκος, καθώς είναι μάνα, σύζυγος, αγρότισσα, επιχειρηματίας και ξέρει να συνταιριάζει, να συνθέτει» Η γυναίκα είπε: «Έχει το σύνδρομο του διπλού ρόλου».

Κατέληξε λέγοντας ότι «οι γυναίκες πρέπει να αυξήσουν τα ποσοστά τους στη δημόσια ζωή γιατί, σήμερα, στη χώρα μας παραμένουν χαμηλά. Πρέπει να εμπιστευτούμε τις γυναίκες».

Η επιχειρηματίας κα Τζούλη Κούτσουρη έκανε μια αναδρομή στην συμμετοχικότητα της γυναίκας στα κοινά η οποία είναι πολύ σημαντική αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των δύο φύλλων. Επεσήμανε ότι «ο ρόλος της γυναίκας είναι σύνθετος και πολυδιάστατος. Η γυναίκα έσπασε τα στεγανά και με συμμετοχή της στην πολιτική διαδραμάτισε ευεργετικό ρόλο στο να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις». Ενώ χαρακτήρισε την παρουσία της στην πολιτική ζωή του τόπου επιβεβλημένη.

Η κα Μαρία Μαντοπούλου παρουσίασε το ρόλο της γυναίκας διαχρονικά, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, κάνοντας αναφορά σε ξεχωριστές προσωπικότητες που έμειναν στην ιστορία.

Η Ημερίδα έκλεισε με τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, με την προσδοκία η γυναικεία παρουσία να αυξηθεί στη χώρα μας για να υπάρξουν ανατροπές και μεταβολές στην πολιτική ζωή προς όφελος της κοινωνίας αλλά και της Δημοκρατίας μας.