Γιατρός – ασθενής

Αν νομίζετε πως αυτό το άρθρο πραγματεύεται τη σχέση του γιατρού με τον ασθενή, κάνετε λάθος.

Σήμερα θα μιλήσουμε για τη σχέση του γιατρού με την ασθένεια και συγκεκριμένα… τη δική του ασθένεια.

Γιατί ναι, σας έχω νέα! Και οι γιατροί αρρωσταίνουν!

Αρρωσταίνουν για ένα πολύ σημαντικό λόγο: γιατί είναι και αυτοί άνθρωποι! Ίσως και για έναν επιπλέον λόγο, διότι η εργασία τους, τους εκθέτει σε πολλές ασθένειες.

Παρόλα αυτά υπάρχει ένας κοινωνικός μύθος που τους θέλει άτρωτους και απαλλαγμένους από την ασθένεια. Αλήθεια, τι θα σκεφτόσασταν εάν ο χειρουργός που θα εγχείριζε προγραμματισμένα το παιδί σας, σας έλεγε πως πρέπει να αναβάλλει την επέμβαση;

Θα μπορούσατε να αποδεχτείτε το γεγονός πως αυτός ο άνθρωπος ενδεχόμενα να μην αισθάνεται καλά και το κάνει για να προστατέψει τον αγαπημένο σας άνθρωπο;

Οι φοιτητές ιατρικής σε καμία βαθμίδα της εκπαίδευσής τους δε διδάσκονται την αντιμετώπιση της δικής τους ασθένειας.

Έτσι, οι χειρότεροι ασθενείς είναι οι γιατροί. Αρχικά, γιατί λίγοι «φυσιολογικοί» ασθενείς γνωρίζουν τις επιπτώσεις της πάθησής τους. Οι γιατροί όμως ξέρουν τι θα συμβεί στο μέλλον τους. Όταν ένας γιατρός αρρωσταίνει, πρέπει να αποδεχτεί για τον εαυτό του την κατάσταση του ασθενούς. Να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα του μέλλοντος και να αναδιοργανώσει τη ζωή του, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Δεν είναι λοιπόν ασυνήθιστο να επιλέγουν την αυτοθεραπεία ή αν αναγκαστούν να συμβουλευτούν κάποιον συνάδελφό τους, να το κάνουν κρυφά και ανεπίσημα. Επίσης, ορισμένοι  συμφωνούν να υποβληθούν σε μη ενδεδειγμένες  επιστημονικά θεραπείες.

Είναι σημαντικό για τις οικογένειές τους, να γνωρίζουν πως η εξειδικευμένη γνώση τους, ενδέχεται να τους δημιουργήσει περισσότερη αβεβαιότητα.

Έτσι, η υποστήριξή τους από τον κοινωνικό τους περίγυρο, παίζει καθοριστικό ρόλο για τη διαχείριση ης ασθένειάς τους.

Η αυτοφροντίδα υγείας θα ήταν φρόνιμο να διδάσκεται υποχρεωτικά, από τις προπτυχιακές σπουδές στα τμήματα ιατρικής, για να προετοιμάσει τους φοιτητές να αντιμετωπίσουν το ρόλο τους ως ασθενείς στο μέλλον.

Αυτά για σήμερα. Μέχρι την επόμενη φορά, να περνάτε καλά, γιατί το αξίζετε!

Αναφορά:

Escobar, M. del C. Á. (2018). What happens when the

patient is the doctor? Dilemma in the relation physician-

patient. Revista Médica Electrónica, 40(2), 524–526.