Γιώργος Μαντάς: «Ο Δήμος Ωρωπού έχει υψηλού επιπέδου Παιδεία»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Β/ΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΤΑ

Η παιδεία είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που  ατενίζει στο μέλλον και ενδιαφέρεται για τους πολίτες της και το επίπεδο της κουλτούρας της.

Μια ομάδα ανθρώπων εργάζεται καθημερινά, στο Δήμο Ωρωπού και μεριμνά για την απρόσκοπτη λειτουργία των 11 Γυμνασίων-Λυκείων, όπως και των 2 κλειστών γυμναστηρίων.

Στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φοιτούν 2.200 μαθητές και απασχολούνται 250 καθηγητές! Στόχος της ομάδας να διαμορφώσει  τις καλύτερες δυνατές εκπαιδευτικές συνθήκες, αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση, σε αυτό το τόσο σύνθετο όσο και δύσκολο εγχείρημα.

Στην «Άποψη τώρ@» μιλάει αποκλειστικά ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  του Δήμου Ωρωπού, Οικονομολόγος, κος Γιώργος Μαντάς, για το εκπαιδευτικό έργο της Δημοτικής Αρχής, τους στόχους αλλά και τα προβλήματα, που καθημερινά αντιμετωπίζει.

Κύριε Μαντά, ποιος ο στόχος της Δημοτικής Αρχής για την Παιδεία; Υπάρχει συνεργασία και συλλογικότητα;

 Καταρχήν θέλω  να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία στην «Άποψη τώρ@»!!

Η Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο τον κ. Θωμά Ρούσση, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, τοποθέτησε ψηλά στην ατζέντα της, την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων  του Δήμου Ωρωπού!!

Εργαζόμαστε  ακούραστα και μεθοδικά, ώστε το ποιοτικό επίπεδο  Εκπαίδευσης του Δήμου μας, να προσεγγίσει  εκείνο  των προηγμένων ευρωπαϊκών δήμων! Αυτό είναι το όραμα μας, ακόμη κι αν σε κάποιους φαντάζει ουτοπικό!

Υποστηρίζουμε τη συνεργασία κι εγώ και η Αντιπρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δημοτική σύμβουλος κ. Λίνα Καστελλάνου Μπρεάνου, με την οποία έχουμε το συντονισμό. Πιστεύουμε στην ομαδική εργασία, η οποία κατά κοινή ομολογία, φέρνει το άμεσο και άριστο αποτέλεσμα. Όποιος έχει διάθεση να δουλέψει για την Εκπαίδευση,  τον θέλουμε κοντά μας!

Να μη φανεί υπερβολικό αυτό που μόλις σας ανέφερα κ. Μπασκάκη και κ. Κάτσενε, δηλαδή ότι προσπαθούμε σταδιακά, να φτάσουμε το επίπεδο των ευρωπαϊκών  δήμων.

Έχουμε αναρωτηθεί τι χρειάζεται η εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε να εργαστεί αποτελεσματικά και να επιτύχει τα άριστο αποτέλεσμα;

Χρειάζεται, λοιπόν, να ικανοποιηθούν, οι εξής πέντε μεταβλητές :

  • Βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολείων με: εξασφάλιση των εποπτικών & επιστημονικών μέσων,  του αθλητικού, καλλιτεχνικού υλικού, και της θέρμανσης!
  • Βελτίωση των κτιριακών υποδομών και μέριμνα για την ασφάλεια των μαθητών. Έχουμε δημιουργήσει ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον!
  • Εξασφάλιση της ασφαλούς πρόσβασης, διαμονής και αποχώρησης μαθητών & προσωπικού!
  • Τέταρτον η  εποικοδομητική  συνεργασία, όλων των εμπλεκομένων  εκπαιδευτικών, Συλλόγων Γονέων και Σχολικής Επιτροπής, ώστε να δημιουργηθούν οι ιδανικές   συνθήκες για την πρόοδο των μαθητών! Πιστεύω ότι η συνεργασία μας με καθηγητές και συλλόγους γονέων είναι ιδανική!
  • Πέμπτον η ορθή διαχείριση των ανθρωπίνων  πόρων, με παράλληλη συνετή Διαχείριση των οικονομικών  πόρων, ώστε αφενός να υπάρχει αποδοτική  συνεργασία μεταξύ μας και αφετέρου  να ικανοποιηθούν οι λειτουργικές και επισκευαστικές ανάγκες.

Ποια είναι η εικόνα των σχολείων, σήμερα, στο Δήμο Ωρωπού;

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρω, ότι η συνολική εικόνα των σχολείων μας είναι εξαιρετική. Η δουλειά μας αρχίζει να αποδίδει και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για αυτό το αποτέλεσμα. Εργαζόμαστε με μεθοδικότητα και ομαδικό πνεύμα.

Νοιώθω την ανάγκη σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω το Δήμαρχο κ. Ρούσση, και τους συναδέλφους της Σχολικής Επιτροπής, για την άριστη συνεργασία μας!

Επίσης να ευχαριστήσω τους συλλόγους διδασκόντων και γονέων, την πρόεδρο κ. Αλεξανδράτου και τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους.

Συνεχώς  επιλύουμε  πολλά προβλήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προκύπτουν και νέα. Προβλήματα  όμως που είναι αντιμετωπίσιμα και υπάρχει διάθεση από την πλευρά μας να τα επιλύσουμε.

Όλα τα σχολεία είναι καλλωπισμένα, καθαρά, βαμμένα εσωτερικά και εξωτερικά, τακτοποιημένα με το εποπτικό υλικό σε πλήρη επάρκεια.

Πολύ σύντομα θα σας αναφέρω, ελάχιστα απ’ τα πεπραγμένα μας  τα  τρία αυτά χρόνια:

  • Κατασκευάσαμε νέα στέγη   στο ΓΕΛ στο Καπανδριτίου .
  • Αδειοδοτήσαμε και νομιμοποιήσαμε με τον Ν.4178 τα σχολεία του Αυλώνα, που από κατασκευής στερούντο της αδείας.
  • Αδειοδοτήσαμε τα 2 κλειστά γυμναστήρια Καπανδριτίου και Αυλώνα.
  • Κατασκευάσαμε εξωτερικά υπόστεγα στα σχολεία του Καλάμου.
  • Ανακυκλώσαμε όλο το άχρηστο υλικό, που παρέμενε στις αποθήκες των σχολείων!
  • Όλα τα σχολεία μας διαθέτουν από δύο επιδαπέδια σύγχρονα φωτοτυπικά.
  • γραφική ύλη,
  • Ηλεκτρονικούς υπολογιστές,
  • Προτζέκτορες
  • Παραδώσαμε σε όλα τα σχολεία πρότυπα φαρμακεία!
  • Ελέγχουμε τα συστήματα πυρόσβεσης!
  • Εξοπλίζουμε τις αίθουσες διδασκόντων με Η/Υ !
  • Σχεδιάζουμε σε κάθε αίθουσα, να υπάρχει  υπολογιστής και προτζέκτορας, ώστε οι καθηγητές να ξεφύγουν από τον περιορισμό του βιβλίου. Έτσι ώστε έχουν πρόσβαση  στον απέραντο κόσμο της ηλεκτρονικής πληροφορίας.
  • Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε, σε κάθε σχολείο μια ξεχωριστή «ειδική αίθουσα», που θα επισκέπτεται ανά εβδομάδα,  η τάξη με την καλύτερη απόδοση!! Σύντομα θα κάνουμε ημερίδα και θα αναφερθούμε αναλυτικά στα πεπραγμένα μας!

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την Παιδεία. Ποια ήταν τα αποτελέσματα.

Ήταν μια πρωτοβουλία του Δημάρχου μας κ. Ρούσση, και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Ακούσαμε τον εκπαιδευτικό κόσμο. Όλους τους Διευθυντές των σχολείων μας, που παρουσίασαν  την πραγματική   εικόνα των σχολείων και διατύπωσαν τα υπάρχοντα προβλήματα.

Ο δήμαρχος κατέγραψε ο ίδιος κάθε αίτημα, και ήδη δουλεύουμε για την  επίλυση των προβλημάτων!

Ήταν μια αναγκαία ημερίδα, σε εξαιρετικό κλίμα, με  αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία. Είχε μόνο θετικά αποτελέσματα, αφού θέσαμε τους στόχους, για το επόμενο διάστημα. Όλοι βγήκαμε  κερδισμένοι από αυτή τη συνάντηση.

Κύριε Πρόεδρε, προβλήματα θέρμανσης θα υπάρξουν, φέτος,  στα σχολεία του Δήμου;

Εμείς τέτοιο θέμα δεν αντιμετωπίσαμε, ούτε πρόκειται να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει σωστός προγραμματισμός, για την επάρκεια του πετρελαίου. Οφείλω όμως να σας πω ότι  ακολουθούμε ένα πολύ αυστηρό κώδικα παραλαβής πετρελαίου. Γίνεται διπλός έλεγχος, κατά την παραλαβή. Πάντα παρίσταται ο Διευθυντής, ο οποίος ελέγχει την ποσότητα και άνθρωπος του Δήμου για να παραλάβουν και να υπογράψουν το τιμολόγιο. Αυτό  θα γίνει και φέτος.

Παράλληλα συντηρούμε συστηματικά τις μονάδες θέρμανσης, εξασφαλίζοντας οικονομία και διάρκεια ζωής, στα πανάκριβα μηχανήματα! Τίποτα δεν αφήνουμε  στην τύχη του, για όλα υπάρχει λεπτομερής έλεγχος!

Ποια η γνώμη σας για τη λειτουργία του νέου σχολικού συγκροτήματος Σκάλας Ωρωπού;

Παιδεία και  υγεία  είναι από  τα κύρια ζητούμενα, για την κοινωνία μας! Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ τιμητικό για τη Δημοτική μας Αρχή η παράδοση στους δημότες μας αυτών των σύγχρονων κτιρίων εξοπλισμένων και στελεχωμένων επαρκώς στη διάρκεια της δικής μας θητείας!

Κάποιοι θα σχολιάσουν ότι και άλλες διοικήσεις έβαλαν το λιθαράκι τους, σε αυτά τα μεγάλα έργα.

Δεν αντιλέγω, στη δική μου λογική επικρατεί το εμείς και με ενδιαφέρει το καλό αποτέλεσμα!

Δύο κουβέντες ακόμη για τα σχολεία μας, αφού πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο   συγκρότημα 3 κτιρίων,  που έχει κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ και πράγματι χαίρεσαι να τα επισκέπτεσαι ! Εμείς έχουμε επωμιστεί μόνο τα λειτουργικά και πάγια έξοδα.

Εύχομαι σε μαθητές, καθηγητές και γονείς, να τα απολαύσουν και να τα χαρούν!

Κύριε Μαντά, με τη στέγαση Δευτεροβάθμιου Ειδικού Σχολείου τι γίνεται;

Προσωπικά θεωρώ ότι  η δημιουργία Δομής Β/θμιας  Εκπ/σης ΤΕΕΑ/ΕΕΕΚ στο Δήμο μας, θα είναι ευχής έργον. Ως Δημοτική Αρχή το θέλουμε και είμαστε έτοιμοι, εφόσον το υπουργείο Παιδείας εγκρίνει το αίτημα μας, να ανταποκριθούμε σε όλες τις απαιτήσεις.

Ο Δήμαρχος   ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση της κας Μ. Κασαμπαλάκου, καθώς υπάρχει σχετική απόφαση Δ.Σ. από το 2016. Το Υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε λόγω του λιγοστού αριθμού μαθητών.

Η νέα Δομή θα πρέπει να είναι ένα κόσμημα που να πληροί, κτιριακά και λειτουργικά, όλες τις προϋποθέσεις, διότι  το οφείλουμε ως κοινωνία σε αυτά τα παιδιά ! Και έτσι θα γίνει!!

Φαινόμενα bulling ή υποσιτισμού  μαθητών  υπάρχουν στα σχολεία μας;

Σε συνεργασία με τις κυρίες των κυλικείων και τους διευθυντές, αναζητούμε τα παιδιά, που έχουν αναχωρήσει το πρωί από το σπίτι, χωρίς πρωϊνό!

Φυσικά  σε αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά τρώνε δωρεάν απ’ το κυλικείο και το έξοδο καλύπτεται από εμάς.

Πρέπει όμως να σας πω, ότι τα παιδιά δύσκολα θα ζητήσουν να φάνε κάτι, ακόμη κι αν πεινούν!

Ξέρετε, την μεγαλύτερη αξιοπρέπεια την έχουν εκείνοι που δεν έχουν και πολύ δύσκολα ζητούν. Ειδικά σε αυτές τις ηλικίες.

Φαινόμενα bullying ευτυχώς δεν έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα και αυτό αποδεικνύει ότι το επίπεδο της εκπαίδευσης και κοινωνικής μέριμνας είναι υψηλό στο δήμο Ωρωπού.

Να περάσουμε και σε ένα άλλο θέμα. Τον Αύγουστο ο Κάλαμος δέχτηκε ένα φοβερό πλήγμα. Τις πυρκαγιές. Είστε ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση των Υπηρεσιών του Δήμου;

Πράγματι ήταν μια τραγωδία για το Δήμο Ωρωπού. Δόθηκε μεγάλη μάχη από τις Υπηρεσίες του Δήμου για την κατάσβεση της. Βρεθήκαμε όλοι στην πρώτη γραμμή, αμέσως μετά την εκδήλωση της πύρινης λαίλαπας.

Ο Δήμαρχος, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι εθελοντές μας, οι απλοί δημότες μας, όλοι πάλεψαν ηρωικά! Διασώθηκαν άνθρωποι και περιουσίες ! Ήταν όμως πολύ δύσκολη   μάχη ! Ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να μη γίνουν και ζημιές! Σώθηκε η Ι. Μονή του Αγίου Συμεών στον Κάλαμο, από τον αγώνα που έδωσαν οι εθελοντές του δήμου μας. Καταστράφηκε δυστυχώς το αγιογραφείο, με ανεκτίμητα κειμήλια, αλλά διασώθηκε η Μονή.

Προσωπικά όλους αυτούς τους εθελοντές μας στον Κάλαμο, στο Καπανδρίτι, στο Βαρνάβα και στο Πολυδένδρι , που πάλεψαν χωρίς μέσα,  με κίνδυνο της ζωής τους τους θεωρώ ήρωες.

Πιστεύω ότι απ’ την πλευρά της Δημοτικής Αρχής υπάρχει ανταπόκριση και, ήδη, τα έργα αποκατάστασης και τα αντιπλημμυρικά έχουν δρομολογηθεί. Στο Καπανδρίτι η εθελοντική ομάδα μας ήδη συγκροτήθηκε και θα λάβει την πρώτη Εκπαίδευση.

Ποια είναι η εικόνα στο σχολείο του Σωφρονιστικού καταστήματος Ανηλίκων στον Αυλώνα.

Εκεί γίνεται μια σπουδαία προσπάθεια, με τη συνδρομή του Διευθυντή του σχολείου κ. Πέτρου Δαμιανού και των καθηγητών. Φοιτούν περίπου εκατό τριάντα  παιδιά  και μάλιστα έχουμε επιτυχίες εισαγωγής στα ΑΕΙ. Πραγματοποιούμε  και το καλοκαιρινό σχολείο, ένα πρωτοποριακό σύστημα που έχει θετικά αποτελέσματα. Είναι πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του αλλά πολύ αποτελεσματικό για τα παιδιά, οπότε χαλάλι ο κόπος μας, αφού το πρόγραμμα ενισχύει ποικιλοτρόπως,  τους έγκλειστους μαθητές μας.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας δώσετε ένα κεντρικό μήνυμα για τη δουλειά που κάνετε στο χώρο της εκπαίδευσης ως Δημοτική Αρχή.

 Βασική  προτεραιότητα  της δημοτικής μας αρχής  και των Σχολικών Επιτροπών, είναι η  Παιδεία. Νοιαζόμαστε ειλικρινά για το μέλλον των νέων μας. Έχουμε χρέος να τους δώσουμε τα εφόδια να αναδείξουν τις  δυνάμεις τους, τις δεξιότητες εκείνες που θα τους κάνουν ανθεκτικούς στις αντιξοότητες της ζωής.  Να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι σε μια κοινωνία εχθρική. Απέναντι σε μια κοινωνία η οποία τους έχει δημιουργήσει αρνητικό κλίμα.

Δική μας υποχρέωση είναι να τους δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον, γιατί ο Ωρωπός, όπως έδειξαν και οι φετινές επιτυχίες για τα ΑΕΙ, έχει υψηλού επιπέδου Παιδεία. Βγάζει επιστήμονες. Και εμείς πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθειά τους αυτή.

Πιστέψτε με  είναι μονόδρομος για εμάς να φτάσουμε πολύ ψηλά την παιδεία μας.

Είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε τη γνώση, τη διάθεση και θα το  πετύχουμε!