Γιώργος Μουλκιώτης: «Απαράδεκτη η κατάργηση του e-ΕΦΚΑ Οινοφύτων

Άμεση στελέχωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ στη Βοιωτία, επανεξέταση και μη εφαρμογή του οργανογράμματος 2019 του ΣΥΡΙΖΑ.»

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητείται να επανεξεταστεί και να μην εφαρμοστεί το οργανόγραμμα 2019 του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει κατάργηση υποκαταστημάτων του e-ΕΦΚΑ, μεταξύ των οποίων του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Οινοφύτων. 

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του οργανογράμματος του e-ΕΦΚΑ, το οποίο είχε καταρτίσει ερήμην των κοινωνικών εταίρων και των τοπικών κοινωνιών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Π.Δ. 8/23.01.2019), φαίνεται να δημιουργεί τεράστια προβλήματα, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες γεωγραφικές και μορφολογικές συνθήκες που υπάρχουν σε πλήθος περιπτώσεων, όπως είναι αυτές που προκύπτουν στους νομούς Λασιθίου, Χαλκιδικής, Λέσβου, Δωδεκανήσου και Έβρου, αλλά και σε άλλους νομούς της χώρας, όπως είναι ο νομός Βοιωτίας, στους οποίους παρατηρείται μια πλήρης υποβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών του φορέα.

Τονίζεται επίσης ότι η παύση λειτουργίας του υποκαταστήματος του e-ΕΦΚΑ Οινοφύτων (π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και την μετατροπή του σε αποκεντρωμένο τμήμα του υποκαταστήματος Θήβας, δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς βρίσκεται στην καρδιά της βιομηχανικής ζώνης και στεγάζεται σε σύγχρονο, ιδιόκτητο κτίριο, εξυπηρετώντας χιλιάδες εργαζόμενους σε μια περιοχή όπου δραστηριοποιούνται πάνω από 2000 επιχειρήσεις, ενώ εκτός των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, εξυπηρετεί και τους πολίτες του Δήμου Τανάγρας.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι περαιτέρω, οι υπηρεσίες του Καταστήματος των Θηβών, στεγάζονται σε μισθωμένο κτίριο, το οποίο είναι ακατάλληλο και ανεπαρκές, μετά την ενοποίηση των Οινοφύτων, αλλά  και την συστέγαση και των υπηρεσιών του πρώην ΟΑΕΕ Θηβών, πέραν της ανυπαρξίας σύγχρονου εξοπλισμού, σε συνδυασμό με την προφανέστατη ανεπάρκεια του προσωπικού, που προκαλεί μείζονα προβλήματα στην εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του συνόλου της πρώην επαρχίας Θηβών, λαμβανομένων υπόψιν των τεραστίων χιλιομετρικών αποστάσεων.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τον αρμόδιο υπουργό η άμεση τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και η επανεξέταση υλοποίησης του οργανογράμματος του e-ΕΦΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες τουλάχιστον όλων αυτών των περιπτώσεων που έχουν προαναφερθεί, διατηρώντας τις τοπικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την διασφάλιση των βασικών τους δικαιωμάτων.