Γ. Σταθάκης: Αποτρόπαιες οι σκέψεις του ΔΝΤ

 3.4.2016

Αποτρόπαιες χαρακτήρισε «τις σκέψεις» του Πολ Τόμσεν, όπως αυτές αποτυπώνονται, στις αποκαλύψεις του ιστότοπου WikiLeaks, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ενώ η κυβέρνηση κάνει ανοιχτά λόγο για επιχείρηση δημιουργίας πιστωτικού γεγονότος

«Είναι αποτρόπαια τα όσα διατυπώνονται, ότι σε μια διαπραγμάτευση υπάρχει μία στρατηγική, η οποία οδηγεί στα άκρα, προκειμένου να εκβιάσει την Ελλάδα», ανέφερε μιλώντας στο «Mega», ο υπουργός Οικονομίας. Παράλληλα κατήγγειλε «τη στρατηγική παράτασης της διαπραγμάτευσης», κάνοντας λόγο για «πίεση», εκ μέρους ορισμένων κύκλων των δανειστών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η συγκεκριμένη στρατηγική της παράτασης υπάρχει «ακόμη και σε θέματα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν κλείσει ήδη».  «Η διαπραγμάτευση έπρεπε να έχει κλείσει χθες» σημείωσε με νόημα, ο κ. Σταθάκης, επιρρίπτοντας σαφείς ευθύνες στην πλευρά των δανειστών.

Σημείωσε ότι «μια διαπραγμάτευση έχει αρχή, μέση και τέλος, έχει κανόνες και οι σκέψεις όπως διατυπώθηκαν από τον κ. Τόμσεν ξεφεύγουν εντελώς από οποιοδήποτε χαρακτήρα μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης». Ερωτώμενος για την πηγή των διαρροών αυτών απάντησε: «Δεν κάνω αστυνομικό ρεπορτάζ, δεν νομίζω ότι έχει και τόσο σημασία. Συνήθως διαρρέει ακριβή αντίγραφα».

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο αρμόδιος υπουργός υπενθύμισε ότι το Ταμείο διακατέχει, αυτή τη στιγμή, τη θέση του συμβούλου, καθώς είναι ένα πρόγραμμα της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Ερωτηθείς o κ.Σταθάκης για το χρέος, εξήγησε ότι η σχετική διαπραγμάτευση «είναι μέρος του πλαισίου συμφωνίας και νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει με λελογισμένο τρόπο, προκειμένου μαζί με τη συμφωνία και την πρώτη αξιολόγηση να είμαστε σε βιώσιμη στρατηγική εξόδου από την κρίση».