Εκλογές στην Ισπανία: Χωρίς αυτοδυναμία ο Σάντσεθ και οι ακροδεξιοί στη Βουλή – Το μήνυμα Τσίπρα

Τις πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών στην Ισπανία έδωσε στη δημοσιότητα η ισπανική τηλεόραση, φέρνοντας πρώτο Σοσιαλιστικό Κόμμα, χωρίς όμως να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Όπως γράφει η El Pais, βάσει της δημοσκόπησης του GAD3 για το TVE, το PSOE κερδίζει 116-121 έδρες, οι Podemos 42-45 και το σύνολο των εδρών τους θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 158-166.

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία -τις 176 έδρες, δηλαδή- και θα χρειάζονταν τη βοήθεια κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας για να κυβερνήσουν.

Στη δεξιά συμμαχία, το Λαϊκό Κόμμα PP συγκεντρώνει 69-73 έδρες, οι Ciudadanos 48-49 έδρες και το Vox 36-38 έδρες. Όλοι μαζί θα συγκέντρωναν στο μάξιμουμ 160 έδρες και 153 το λιγότερο.

Μετά από 40 χρόνια στη Βουλή και πάλι η ακροδεξιά

Οπως αναφέρουν την τελευταία ώρα αναλυτές, τα αποτελέσματα φανερώνουν επίσης ότι η ακροδεξιά καταφέρνει κι εισέρχεται στην ισπανική Βουλή, για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox εμφανίζεται, βάσει της δημοσκόπησης του GAD3, να εκλέγει βουλευτές.

Η δημοσκόπηση για τις εκλογές στην Ισπανία, του κρατικού RTVE, που βασίζεται στην πρόθεση ψήφου ψηφοφόρων το διάστημα 22ας και 27ης Απριλίου, κατέδειξε ότι κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει από μόνο του να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το μήνυμα Τσίπρα

“Η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία και η κατάρρευση του δεξιού PP είναι μήνυμα ελπίδας. Ας μη βιάζονται κάποιοι να προκαταλάβουν την επικράτηση της δεξιάς στην Ευρώπη” γράφει σε σχόλιό του στο twitter ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία.

Σε δεύτερη ανάρτηση επισημαίνει: “Σοσιαλιστές και Ποδέμος, μπορεί να μην έχουν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά η αύξηση του συνόλου των εδρών τους, βάζει ανάχωμα στην ανησυχητική άνοδο της Ακροδεξιάς και προεξοφλεί τη συνέχεια της προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ισπανία”

Πηγή: real.gr