Εξαιρετικό το Μουσικοχορευτικό Αφιέρωμα στα 100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Συγκινητικό το αφιέρωμα της  Ι. Μ. Κηφισίας Αμαρουσίου Ωρωπού και Μαραθώνα για  τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής στο ΓΕΛ Ωρωπού

Μια, άκρως,  συγκινητική,  μουσικοχορευτική εκδήλωση, αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας,  Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνα, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στο ΓΕΛ Ωρωπού «Μίκης Θεοδωράκης», με τίτλο «Καντήλια αναμμένα οι μνήμες… αναβιώνουν τις αλύτρωτες πατρίδες», υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Στην εκδήλωση παρέστη και χαιρέτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνα κ.κ. Κύριλλος, ο οποίος συγκίνησε με την αναφορά του στις άρρηκτες σχέσεις του, από τα παιδικά του χρόνια,  με  τον Ωρωπό και τον σεβασμό του στην ιστορία του Παλατιανών που έφτασαν ύστερα από μεγάλη ταλαιπωρία στον Ωρωπό μετά  την Μικρασιατική Καταστροφή.

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του Προέδρου του Πνευματικού και Πολιτιστικού Ομίλου Νέων Παλατίων Μιχάλη Πολυχρόνη ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία των Παλατιανών από τη μέρα που ξεριζώθηκαν από τη Μικρασία, τα Προκοννήσια, αλλά και όλων των Μικρασιατών,  μέχρι και τη μέρα που έφτασαν στην Ελλάδα. Πως τους αντιμετώπισαν οι έλληνες και πως κατόρθωσαν να σταθούν όρθιοι και να διαπρέψουν στη πατρίδα.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο ιερός ναός Αγίας Μαρίνας Ωρωπού μαζί με τον Πολιτιστικό και Πνευματικό Όμιλο Νέων Παλατίων, ενώ το συντονισμό της όλης εκδήλωσης και των χορευτικών  είχε ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Χωριού Ωρωπού Αιδεσιμότατος π. Σπυρίδων Κομπορόζος και η κυριά Μαρία Ράπτη.

Συμμετείχαν τα χορευτικά:

Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, με πρόεδρο την Λιάπη Σοφία και χοροδιδάσκαλο την Χριστίνα Στέρπη.

Ο  Πολιτιστικός και Μορφωτικός Όμιλος Νέων Παλατιών

Ο Σύλλογος Ποντίων Ωρωπού “Ο Εύξεινος Πόντος” με πρόεδρο τον Πολυχρόνη Λεμονίδη.

Ο Πολιτιστικός και Πνευματικός Σύλλογος Σκάλας Ωρωπού με πρόεδρο την κα Βάσω Βλάχου και χοροδιδάσκαλο τον Christo pherLg .

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ν. Πολιτείας,  με δάσκαλο τον Τούσια Γιάννη.

Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Κρητών Δήμου Ωρωπού ” Η Κρήτη”,  με πρόεδρο τον Μπαφάκη Μιχάλη και χοροδιδάσκαλο τον Τσάκαλο Κωνσταντίνο.

Το Εργαστήρι  Πολιτισμού Νέας Αρτάκης “Παναγία Φανερωμένη”  με δάσκαλο τον Βαγγέλη Γιαννακάρα.

Ο Πανευβοικος Σύλλογος Καππαδοκών ” Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος” με δασκάλα την Ελισάβετ Γιασεμάκη .

Ο  Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο Φάρος” με πρόεδρο και χοροδιδάσκαλο την Σοφία Σαββίδου.

Το Χορευτικό Τμήμα του Πνευματικού Κέντρου Αγίας Μαρίνης Χωριού Ωρωπού

Η Κατηχητική Συντροφιά του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Σκάλας Ωρωπού

Αφηγητής ήταν η κα Μαίρη Κασαμπαλάκου

Τραγούδησαν: ο π. Ιωάννης  Μάνος με την εξαιρετική φωνή του, η Σμαραγδή Ευαγγελίδου, Φωτεινή Κομπορόζου και ο Παναγιώτης Σδούκος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Γ. Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΩ Αγγ. Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Αγγ. Καλύβας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ωρωπού και Πρόεδρος της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκος Λούπης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δ. Καμπιώτης, Β. Μπιλίρης, Αν. Δέδες, Κ. Λίτσας ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χαλκουτσίου Γ.  Λιθαδιώτης, ο Τοπικός Σύμβουλος Σκάλας Δ. Ελευθέρας, ο πρώην Δήμαρχος Ωρωπού Γ.  Οικονομάκος, ο υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χρήστος Ξενοκώστας, ο Λυκειάρχης του ΓΕΛ Ωρωπού Αλ. Γαλανόπουλος, σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της περιοχής και πλήθος κόσμου.