Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Υποσμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας Νικολάου Παρούση

Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017, συμπληρώνοντας 19 χρόνια από την θυσία του πιλότου Νικολάου Παρούση, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του αδικοχαμένου Υποσμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας, στον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου στο Ν. Σαραντάρι Ωρωπού, στις  11:00 το πρωί.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ της ΠΤΩΣΗΣ : Ήταν Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 1998  το πρωί, όταν το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου “MIRAZ 2000”, με χειριστή  τον υποσμηναγό Νικόλαο Παρούση, αναφέρει βλάβη στο σύστημα ελέγχου του πηδαλίου του. Στην διαδικασία επιστροφής του αεροσκάφους  με σκοπό την  άμεση προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, το αεροσκάφος τίθεται εκτός ελέγχου ακολουθώντας μια ανεξέλεγκτη πορεία. Ο ηρωικός πιλότος  κρίνοντας ότι το αεροπλάνο μπορεί να συντριβεί σε κατοικημένη περιοχή, καθυστερεί να ενεργοποιήσει το σύστημα αυτόματης εκτόξευσης του πιλότου, κάνοντας απεγνωσμένες προσπάθειες, να το οδηγήσει μακριά από  οικισμούς και σπίτια της ευρύτερης περιοχής.  Αυτή η ηρωική του προσπάθεια εντέλει θα σώσει ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, θα  στοιχίσει όμως την ζωή του Νικολάου Παρούση, αφού  δεν προλαβαίνει να ενεργοποιήσει το αλεξίπτωτό του, λόγω της μικρής απόστασης που είχε από το έδαφος.

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ:

Του  απονεμήθηκε  μετά θάνατον το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως με Προεδρικό Διάταγμα της 23ης Ιουλίου 1999, ενώ η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού, τιμώντας την μνήμη του, αγοράζει τον χώρο εκείνο που άφησε την τελευταία του πνοή και ανεγείρει μνημείο, ενώ στη συνέχεια στον χώρο που συντρίφτηκε το πολεμικό αεροσκάφος και βρήκε τραγικό θάνατο ο υποσμηναγός και σε συνεργασία με την Αεροπορία ανεγείρεται το παρεκκλήσιο του Αγ. Νικολάου, για να τιμηθεί ακόμη περισσότερο ο άτυχος υποσμηναγός. Με αφορμή δε την ηρωική πράξη του Νικόλαου Παρούση,  η Ο.Σ.Ω. κάνει παρέμβαση στην Βουλή για την οικονομική και την επαγγελματική στήριξη των οικογενειών των πιλότων που θυσιάζονται την ώρα του καθήκοντος, ενώ η Βουλή στην συνέχεια το νομοθετεί.

Πρόσφατα η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού, προχώρησε ένα ακόμη βήμα για περαιτέρω απόδοση τιμής στον ήρωα πεσόντα Υποσμηναγό, με την πρωτοβουλία να τοποθετηθεί στην Σκάλα Ωρωπού, ένα αποσυρμένο πολεμικό αεροσκάφος, ώστε να δοθεί και με αυτό τον τρόπο η ευκαιρία στην Τοπική Κοινωνία, να αποδίδει διαχρονικά τιμή και δόξα στην ηρωική  πράξη του Νικολάου Παρούση. Η παρέμβαση της Ομοσπονδίας στον Αρχηγό της Πολεμικής  Αεροπορίας, είχε σαν συνέπεια την θετική απάντηση του γραφείου του Αρχηγού, για να παραχωρηθεί ένα αποσυρμένο πολεμικό αεροσκάφος.

Μάλιστα στην καθιερωμένη συνάντηση Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού με την Δημοτική Αρχή τον Νοέμβριο του 2016, ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης, υπογράφει συμβολικά το αντίγραφο του Συμφωνητικού Συντήρησης που δόθηκε στην Ομοσπονδία από το γραφείο του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας.

Με την ευκαιρία της μνήμης του αδικοχαμένου πιλότου, πιστεύουμε ότι ο Δήμαρχος Ωρωπού, θα τιμήσει την υπογραφή του και θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προχωρήσει η παραλαβή και η τοποθέτηση του πολεμικού αεροσκάφους στον χώρο έναντι των ιστορικών φυλακών Ωρωπού.