“Η Αθήνα χάνει τον έλεγχο των προσφύγων” – Θα υπάρξουν νεκροί μεταδίδουν τα Γερμανικά ΜΜΕ

1.3.2016

Δραματικά γεγονότα συνέβησαν χθες στην Ειδομένη τα οποία, παράλληλα με την εκτός ελέγχου κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, μετά το κλείσιμο των συνόρων, απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των γερμανικών ΜΜΕ. Οι εκτιμήσεις τους για το προσεχές μέλλον είναι δυσοίωνες.

FAZ: Η Αθήνα χάνει τον έλεγχο των προσφύγων 

Χαρακτηρίζει «θλιβερές» τις εικόνες από τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη η Frankfurter Allgemeine Zeitung και σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της «Η Αθήνα χάνει τον έλεγχο των προσφύγων».

Παράλληλα επισημαίνει ότι «Η αστυνομία της ΠΓΔΜ έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να διασπάσουν το διαχωριστικό φράχτη στη μεθόριο. Το ότι έφτασαν τα πράγματα εκεί, ήταν αναμενόμενο. Και είχε προβλεφθεί, με την προσδοκία κυρίως της Βιέννης, ότι τέτοιες θλιβερές εικόνες θα προκαλούσαν αλλαγή απόψεων στο προσφυγικό. Συντελέστηκε αυτή η μεταβολή; Προς το παρόν υπάρχει μόνο ένας καταρράκτης αλληλοκατηγοριών».

SP: Θα γίνει αιματοκύλισμα άοπλων στην καρδιά της Ευρώπης;

Η Γερμανική εφημερίδα Südwest Presse αναρωτιέται τι θα γίνει εάν και πάλι οι πρόσφυγες επιχειρήσουν να διασπάσουν το συνοριακό φράχτη. «Θα τους βάλουν στη φυλακή; Θα γίνει αιματοκύλισμα αόπλων στην καρδιά της Ευρώπης; Απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις θα πρέπει να δώσουν όλοι εκείνοι που εδώ και εβδομάδες διακηρύττουν ότι το παγκόσμιο πρόβλημα των προσφύγων δεν επιλύεται με το κλείσιμο των εθνικών συνόρων».

«Αναπόφευκτα θα υπάρξουν νεκροί»

Τα πυρά της προς την Ευρώπη στρέφει και η Landeszeitung από το Λίνενμπουργκ . «Αυτές οι εικόνες θα πρέπει να κάνουν να ντρέπονται όσοι βλέπουν την γηραιά ήπειρο ως νησίδα ευμάρειας», παρατηρεί η εφημερίδα. «Εάν παραμείνουν τα βαλκανικά κράτη σε αυτήν τη πολιτική περιχαράκωσης, τότε αναπόφευκτα θα υπάρξουν νεκροί».

Να υπενθυμίζουμε ότι χθες σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στην Ειδομένη, τη στιγμή που διαδόθηκε η φήμη ότι ανοίγουν τα σύνορα για όλους, ενώ ξεκινούσε η διαδικασία για να περάσουν στην άλλη πλευρά του φράχτη 30-40 πρόσφυγες. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν ανεξέλεγκτες συμπεριφορές και επεισόδια. Μεγάλο πλήθος είχε συγκεντρωθεί στο φράχτη καταφέρνοντας να ρίξει μια συρμάτινη πόρτα. Οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ απάντησαν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, τα οποία έριχναν στους πρόσφυγες, σε γυναίκες και παιδιά, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός.

Πηγή: Deutsche Welle

ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ