Η Αννέτα Καββαδία Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

1.2.2016

Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης εξελέγη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Αννέτα Καββαδία.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, που διεξήχθη στο Στρασβούργο, η κ. Καββαδία πραγματοποίησε παρεμβάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος αλλά και της τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη, με σεβασμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και για την εμπέδωση των δικαιωμάτων των γυναικών και την προστασία τους από τη βία, με αφορμή τα περιστατικά βίας σε βάρος τους που σημειώθηκαν πρόσφατα σε ευρωπαϊκές πόλεις. Επίσης, κατέθεσε γραπτή παρέμβαση για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης της κρίσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ με τρόπο αμερόληπτο και ακριβοδίκαιο, στη συζήτηση για την αναζωπύρωση της ένοπλης σύγκρουσης στη μεθόριο Αρμενίας–Αζερμπαϊτζάν.

Σχετικά με το προσφυγικό, η κυρία Καββαδία τόνισε «την άμεση ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση – τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πρόκληση, η οποία τείνει να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αποτυχία». Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως «η Ελλάδα διεξάγει τη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης ανθρώπων στη θάλασσα, στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία» και πως «είμαστε περήφανοι γιατί με αυτόν τον τρόπο σώζουμε την τιμή μιας Ευρώπης η στάση της οποίας απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα ήταν, μέχρι τώρα, από ελλιπέστατη έως απαράδεκτη».

Στο θέμα της τρομοκρατικής απειλής, η κυρία Καββαδία επεσήμανε «τον κίνδυνο να μπει η Ευρώπη σε μια επικίνδυνη ατραπό περιορισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Εξάλλου, η βουλευτής της ΝΔ και συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη,  επανεξελέγη ομόφωνα στη θέση της Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Επίσης, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, εξελέγη στη θέση του Αντιπροέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.