Η αρνητική παράδοση του Νταβός

18.1.2016

 Του Ανδρέα Κάτσενου

Το Νταβός είναι ένα από τα ωραιότερα τουριστικά θέρετρα της Ελβετίας. Μόνο που τείνει να γίνει ο κακός δαίμονας της Ελλάδας. Και τούτο γιατί έχει συνδεθεί με ορισμένες  πολύ αρνητικές  άσχημες στιγμές  της χώρας μας σε εθνικό και οικονομικό επίπεδο.

Πριν από 29 χρόνια, το 1987, ο  τότε πρωθυπουργός Αν. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του  Τουργκούτ Οζάλ είχαν συμφωνήσει να θέσουν το Κυπριακό στο ράφι για να αποκαλυφθεί αργότερα η αλήθεια το 1988 από τον Κ. Μητσοτάκη και να αναφωνήσει το περίφημο «mea culpa».

Μετά από 23 χρόνια,  το 2010 ο Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός θα μεταβεί κι αυτός στο Νταβός για να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ κι όλοι θυμούνται ότι εκεί κατόρθωσε να συνειδητοποιήσει την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ακολούθησε η αλήστου μνήμης ερώτηση Βρετανού δημοσιογράφου ο οποίος στις σκάλες του ξενοδοχείου ρωτούσε τον κ. Παπανδρέου «πότε θα πτωχεύσει η Ελλάς». Και στη συνέχεια τα όσα ακολούθησαν με την άνοδο των επιτοκίων και το δανεισμό από ΔΝΤ τα μνημόνια και την παραλίγο χρεοκοπία της χώρας.

Φέτος αποφάσισε να συμμετάσχει ό έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας στο Νταβός με τα καρδιοχτύπια να επιστρέφουν και το χρηματιστήριο να κάνει συνεχώς βουτιές θανάτου στις τελευταίες του συνεδριάσεις.

Οι εργασίες του Φόρουμ ξεκινούν αύριο και ο έλληνας πρωθυπουργός, όπως έχει ανακοινωθεί, θα συναντηθεί με το Αμερικανό Αντιπρόεδρο Μπάιντε και τον υπουργό Οικονομικών κ. Λιού. Επίσης με την επικεφαλής του ΔΝΤ κα Κ. Λαγκάρντ και τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας κ. Βαλλς και Ολλανδίας κ. Ρούτε αλλά και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε, με τον οποίο θα έχει ντιμπέιτ για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ερώτημα είναι εάν ο Τσίπρας στο Νταβός θα επαναλάβει τα λαϊκίστικα σλόγκαν που κομπορρημονώντας αναφωνεί στο εσωτερικό της χώρας ή εάν έχει αντιληφθεί ότι εκεί τέτοιου είδους κορώνες είναι επιζήμιες για τη χώρα σε μια περίοδο, μάλιστα,, όπου η αξιολόγηση του προγράμματος βρίσκεται στην αρχή της,  το ασφαλιστικό ανοιχτό και οι μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά. Και, κυρίως, όταν εκκρεμεί η συζήτηση για το χρέος.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να μεταβεί στο Νταβός είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου τα αποτελέσματα της οποίας θα δούμε σε βάθος χρόνου. Μακάρι το Νταβός αυτή τη φορά να σπάσει τη δυσμενή παράδοση για τη χώρα μας και να μην εισέλθουμε σε νέες εθνικές περιπέτειες. Γιατί αυτό το ταξίδι κρύβει πολλά μυστικά.