Η βιωματική παρουσίαση του βιβλίου της Μαίρης Κασαμπαλάκου «Αγαπώντας τον Αυτισμό» στο Δημοτικό Χαλκουτσίου

Τρεις μητέρες με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού ξεκλείδωσαν την ψυχή τους 

Άνοιξαν τη ψυχή τους σε μια βιωματική παρουσίαση της καθημερινότητάς τους. Τρείς ηρωίδες μητέρες που έχουν παιδιά με ιδιαιτερότητες,  παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, συγκλόνισαν με τα λόγια τους όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Μαίρης Κασαμπαλάκου «Αγαπώντας τον αυτισμό», στο Δημοτικό Σχολείο Χαλκουτσίου, το Σάββατο 3 Μαρτίου, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Σχολείου, με Πρόεδρο την κ. Στέλλα Λαούδη.

Η Διευθύντρια του Σχολείου κα Χριστίνα Μαρινοπούλου κατέθεσε προσωπικές της μαρτυρίες, με παιδιά με ιδιαιτερότητες, από την μακρόχρονη παρουσία της στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Την αγωνία του εκπαιδευτικού να εντάξει τα παιδιά αυτά στο σύνολο της τάξης. Και το χαμόγελο του, όταν κερδίσει  το στοίχημα της συμμετοχής τους στην τάξη και κοινωνικοποιούνται.

Η παρουσία της Κοινωνικής λειτουργού του Δήμου Ωρωπού, κας Βασιλικής Αγγελούση, ήταν καταλυτική,  καθώς «ξεκλείδωσε» με μοναδικό τρόπο της ψυχές τριών μητέρων, του Αναστάση, του Νικόλα και του Γιώργου, για να γνωρίσουμε τα όρια ή τα μη όρια της μεγαλοσύνης τους, τον αγώνα και τις αγωνίες τους, την καθημερινότητα της οικογένειας τους με τα παιδιά τους. Τα προβλήματα και τα εμπόδια που αρνείται η Πολιτεία να υπερβεί για να στηρίξει αυτά τα παιδιά, όπως είναι υποχρεωμένη να κάνει. Τα αυτονόητα που καταντούν πολυτέλεια.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία, όπου μέσα από το συναίσθημα που ξεχείλισε, ο άνθρωπος «συναντήθηκε» με την αγάπη. Τις εντυπώσεις και τα χειροκροτήματα έκλεψαν η παιδική χορωδία του σχολείου και τα χορευτικά των μαθητών.

Η Μαίρη κάλεσε τον Κώστα Πετόβα για να ρίξει την αυλαία της παρουσίασης με την μουσική του. Ο Κώστας ένα χαρισματικό παιδί, απόφοιτος του Δημοτικού Χαλκουτσίου, μάγεψε με τη μουσική του στο συνθεσάιζερ. Ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους, αποδεικνύοντας ότι όλοι μπορούν.

Ο αγώνας της Μαίρης Κασαμπαλάκου έχει κινητοποιήσει ένα κόσμο ο οποίος βρίσκονταν στο περιθώριο. Τον έχει βγάλει από την αφάνεια και τον κοινωνικοποιεί. Τώρα είναι πολλοί συνοδοιπόροι σε αυτό τον αγώνα. Στόχος είναι τα παιδιά με ιδιαιτερότητες να αποκτήσουν αυτό πού δικαιούνται. Ισότιμη συμμετοχή στη μάθηση, στη ζωή και στην κοινωνία. Στην εκδήλωση παρευρεύθηκαν ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Ωρωπού, κ. Μιχάλης Τόλιας, καθώς και ο Αρχιμανδρίτης κ. Τίμων.