Μάγεψε η Χορωδία Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ στο ΓΕΛ Ωρωπού

Μια ανεπανάληπτη μουσική πανδαισία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στη συναυλία που έδωσε στο  κατάμεστο Αμφιθέατρο του  ΓΕΛ Ωρωπού «Μίκης Θεοδωράκης»  η Χορωδία Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

Ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Ηρακλής Ψάλτης,  στο σύντομο χαιρετισμό του,  εξέφρασε την ικανοποίηση του που το ΓΕΛ  με  τις προσπάθειες του μέλους του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ κ. Θανάση Τοτόμη,  ο οποίος ήταν και  εμπνευστής της ιδέας, είχε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσει μια τόσο σημαντική συναυλιακή βραδιά. Μια ξεχωριστή βραδιά για την πόλη του Ωρωπού,  καθώς  έφερε σε επαφή τα παιδιά και τους πολίτες  με την ποιοτική μουσική και τον πολιτισμό σε μια υψηλού επιπέδου έκφραση της τέχνης με την παρουσία των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

Όπως είπε, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ είναι δημιούργημα του μεγάλου συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι και αποτελούν το κόσμημα της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης.

Στη συναυλία ακούστηκαν  τραγούδια από τον Ελληνικό Κινηματογράφο, δημιουργίες του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι και του Σταύρου Ξαρχάκου.

Η  συναυλία περιελάμβανε   τραγούδια από τον Ελληνικό Κινηματογράφο, δημιουργίες του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι και του Σταύρου Ξαρχάκου σε μια επιλογή καθόλου τυχαία.

Σχηματίστηκε  μια μουσική ενότητα, ανάμεσα στη μουσική δημιουργία του Μίκη Θεοδωράκη το διάστημα που βρισκόταν στις Φυλακές Ωρωπού, όπου έγραψε πολλές συνθέσεις και στο συσχετισμό του με την ΕΡΤ, καθώς διετέλεσε καλλιτεχνικός Διευθυντής, όπως και ο Μ. Χατζιδάκις.

Οι μαθητές του ΓΕΛ Ωρωπού είχαν  ενεργή συμμετοχή στην εκδήλωση. Την Μουσική Διεύθυνση είχε η κ. Αθανασία Κυριακίδου, ενώ Συνοδεία στο πιάνο ήταν ο κ. Θάνος Μαργέτης. Καθοριστική είναι η συμβολή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ και Μαέστρου κ. Αναστάσιου Συμεωνίδη, για την πραγματοποίηση της συναυλίας.

Οι θεατές αποθέωσαν τα μέλη της χορωδίας για την μαγική παρουσία τους και την τέλεια απόδοση των τραγουδιών.

Συγκεκριμένα η Χορωδία απέδωσε διασκευές τραγουδιών από τον ελληνικό κινηματογράφο για μικτή χορωδία, με συνοδεία πιάνου:

 

  • Μ. Θεοδωράκη

Αν θυμηθείς τ’ όνειρο μου

Μυρτιά

Σε πότισα ροδόσταμο

Βρέχει στη φτωχογειτονιά

Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ

Φαίδρα

  • Αγνώστου

Μια βοσκοπούλα αγάπησα

  • Σ. Ξαρχάκου

Άσπρη μέρα

Όνειρο δεμένο

Τα δάκρυα μου είναι καυτά

Χάθηκε το φεγγάρι

Υπομονή

  • Μ. Χατζιδάκι

Εφτά τραγούδια θα σου πω

Ο αμαξάς

Μεσ’ σ’αυτή τη βάρκα

Η λατέρνα

Τα παιδιά του Πειραιά

Προδοσία

Σ’ αγαπώ

Αχ βρε παλιομισοφόρια

Το μυστικό

Ο γλάρος

Θάλασσα πλατειά

Χάρτινο το φεγγαράκι

Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι

► ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗΚΩΣΤΗΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ

► ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΠΙΑΝΟΥ: ΘΑΝΟΣ ΜΑΡΓΕΤΗΣ

► ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΟΡΩΔΙΑΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

       

Ο Αναστάσιος Συμεωνίδης, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά, το πιάνo, στο Εθνικό Ωδείο, τη Μουσικολογία, στο εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθήνας, τμήμα μουσικών σπουδών και τη διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας, στο Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, Academie Lyrigue, και έκανε τα πρώτα του βήματα σαν βοηθός μαέστρου στη Χορωδία Αθήνας, της οποίας είναι καλλιτεχνικός διευθυντής από το 2002 έως σήμερα και στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.

Το 2008 αναλαμβάνει τη θέση του μαέστρου, δίπλα στο διακεκριμένο αρχιμουσικό Vladimir Ashkenazy, στην ελληνοτουρκική ορχήστρα νέων. Από το 2010 έως σήμερα συνεργάζεται τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες με έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, ελλήνων και ξένων συνθετών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, στο δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο του πανεπιστημίου Πάτρας, στο Φεστιβάλ Settembre Musica στο Μιλάνο, και στο Τορίνο.

Έχει συμπράξει επανειλημμένα σαν μαέστρος με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα Πάτρας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ραδιοφωνίας της Ρουμανίας, την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, και τέλος, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ.

Αθανασία Κυριακίδου

Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και συνέχισε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε από τις τάξεις Ανώτερων Θεωρητικών, Πτυχίου Φλάουτου και Βυζαντινής Μουσικής, ενώ μαθήτευσε στη Διεύθυνση Ορχήστρας με καθηγητή τον Κάρολο Τρικολίδη. Σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκής. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Διεύθυνση Χορωδίας στο California State University, Los Angeles (τάξη του καθηγητή Donald Brinegar) και το Διδακτορικό της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., στην ιστορική μουσικολογία. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 μελέτησε, ως μεταδιδακτορική υπότροφος, το Αντικείμενο της Χειρονομίας.

Ως ενεργός μαέστρος απέσπασε δύο Α΄ θέσεις σε διαγωνισμούς διεύθυνσης ορχηστρικών συνόλων. Έχει ιδρύσει το Εργαστήρι Διεύθυνσης στη Θεσσαλονίκη, ενώ δίδαξε τα Τμήματα Διεύθυνσης Χορωδίας και Αρχαρίων στο 2ο– 9ο Πανελλήνιο Masterclass Διεύθυνσης Ορχήστρας και Χορωδίας, υπό τη διοργάνωση του Δήμου Αθηναίων και του μαέστρου Μιχάλη Οικονόμου. Έχει συνεργαστεί ως μαέστρος με τη χορωδία της ΕΡΤ, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και την Καμεράτα-Ορχήστρα Φιλων της Μουσικής. Τις ακαδημαϊκές χρονιές 2012-2013, 2014-2016 δίδαξε το μάθημα της Διεύθυνσης Φωνητικών Συνόλων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

Θάνος Μαργιέτης

Ο πιανίστας και συνθέτης Θάνος Μαργέτης είναι απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών και της Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ, ως πιανίστας έχει δώσει ρεσιτάλ πιάνου, έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, έχει συμμετάσχει σε συναυλίες μουσικής δωματίου, έχει συνοδεύσει σε συναυλίες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και αλλού γνωστούς λυρικούς τραγουδιστές όπως την πρωταγωνίστρια της Eθνικής Λυρικής Σκηνής Ιουλία Τρούσσα κι έχει συμπράξει με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Από το 2005 έως το 2013 εργάστηκε ως πιανίστας και μουσικός εκγυμναστής της Χορωδίας της Ε.Ρ.Τ., υπό τη διεύθυνση των κ. Αντώνη Κοντογεωργίου και Δημήτρη Μπουζάνη. Από το 2008 συνοδεύει την τάξη μονωδίας της εφόρου των τάξεων μονωδίας του Ωδείου Αθηνών κ. Ιουλίας Τρούσσα και από το 2012 συνεργάζεται τακτικά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

  • Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ αποτελούνται, από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, η οποία ιδρύθηκε το 1938, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής που ιδρύθηκε το 1954, και τη Χορωδία της ΕΡΤ, που ιδρύθηκε το 1977.