Μαρία Απατζίδη: Κατάθεση ερώτησης για τις περικοπές των ειδικών θεραπειών των ενηλίκων ΑμεΑ   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Μαρία Απατζίδη, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜεΡΑ25, κατέθεσε στις 25/6/2021  ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Υγείας,  για  τις περικοπές των ειδικών θεραπειών των ενηλίκων ΑμεΑ.

Η κα Απατζίδη ανέφερε ότι σύμφωνα με  δημόσια επιστολή του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων παιδιών με αυτισμό και ειδικές ανάγκες «Η Αγία Σκέπη», υπάρχει έντονη διαμαρτυρία από οικογένειες ενηλίκων ΑμεΑ, σχετικά με το θέμα των περικοπών των θεραπειών ειδικής αγωγής για τους ενήλικες με αναπηρία.

Πιο συγκεκριμένα, οι εγκρίσεις των θεραπειών είναι μειωμένες, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να αδυνατούν να ανανεώσουν τις θεραπείες των παιδιών τους, αλλά και ο αριθμός των εγκεκριμένων θεραπειών, έχει μειωθεί δραματικά. Το ιατρικό προσωπικό στις δημόσιες δομές είναι ελλιπές και τα ραντεβού με τους ψυχιάτρους των δημόσιων νοσοκομείων, κλείνονται μετά από πολύμηνη καθυστέρηση. Υπάρχουν ψυχίατροι σε δημόσια νοσοκομεία, που αρνούνται να υποβάλουν την αίτηση για τις θεραπείες ειδικής αγωγής προς την αρμόδια επιτροπή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Η κα Απατζίδη υπογράμμισε ότι όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, τόσο οι οικογένειες των ενηλίκων ΑμεΑ, όσο και τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, να βιώνουν μια πρωτοφανή ταλαιπωρία  και να παραμένουν αστήρικτα και αβοήθητα, χωρίς θεραπευτική παρέμβαση, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τη ζωή και την εξέλιξή τους, που συνεπάγεται αυτό.

Η βουλευτής κατέληξε ρωτώντας τους Υπουργούς , τι απαντούν  στην παραπάνω επιστολή, εάν υπάρχει νόμος που μειώνει ή καταργεί τις θεραπείες των ενηλίκων ΑμεΑ και γιατί εγκρίνονται ολοένα και  λιγότερες θεραπείες ειδικής αγωγής, που αφορούν στους ενήλικες με αναπηρία, από την αρμόδια επιτροπή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Οι Υπουργοί ερωτώνται ακόμα  ποιοι απαρτίζουν την επιστημονική επιτροπή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι οποίοι εγκρίνουν ή απορρίπτουν τις θεραπείες των ΑμεΑ, σε ποια επιστημονική θεωρία ή πρακτική, στηρίζουν την απόφαση για συνταγογράφηση ή μη, καθώς και εάν έχουν δικαίωμα οι ψυχίατροι που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία, να αρνούνται να πραγματοποιήσουν ραντεβού με τις οικογένειές των ΑμεΑ ή και να αρνούνται να υποβάλουν την αίτηση των ειδικών θεραπειών προς την αρμόδια επιτροπή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.