Μεγαλειώδεις πορείες κατά του Ασφαλιστικού – Τεράστια συμμετοχή του κόσμου – Επεισόδια με αντιεξουσιαστές

4.2.2016

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στις μεγαλειώδεις πορείες διαμαρτυρίας κατά του Ασφαλιστικού, στο κέντρο της Αθήνας. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας πλημμύρισαν από εργαζόμενους, άνεργους, νέους και συνταξιούχους που εξέφρασαν την εναντίωση τους απέναντι στο Ασφαλιστικό.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι σύλλογοι εργαζομένων, ενώ πρωτοφανής ήταν η συλλογική αποχή και των καταστημάτων που είχαν κατεβάσει ρολά. Τον γύρο της Ελλάδας κάνει η είδηση ότι σήμερα, στην Πανελλαδική Απεργία, έκλεισαν οι καφετέριες, μέχρι και τα γραφεία τελετών!

Χαρακτηριστικό της συμμετοχής του κόσμου είναι πως η πορεία του ΠΑΜΕ εκτάθηκε από την Ομόνοια έως το Σύνταγμα. Συγκεκριμένα το ΠΑΜΕ είχε δώσει ραντεβού στις 10:30 στην πλατεία Ομονοίας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η πορεία προς τη Βουλή. Η προγραμματισμένη προσυγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 και μετά ακολούθησε η πορεία στη Βουλή.

Οι δύο συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας ήταν μεγαλειώδεις, καθώς ήταν καθολική η συμμετοχή του κόσμου. Ο παλμός στο κέντρο της Αθηνάς ήταν ανεπανάληπτος, αφού παντού ακούγονταν συνθήματα και φωνές από τους διαδηλωτές, οι οποίοι θέλησαν να εκφράσουν ολόψυχα την αντίθεση τους με το Ασφαλιστικό που θέλει να περάσει η κυβέρνηση.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί και η πορεία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ,  ομάδα αντιεξουσιαστών προσπάθησε να αμαυρώσει την ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών, σπάζοντας βιτρίνες και εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ κατά των ΜΑΤ στην οδό Πεσμαζόγλου και την πλατεία Συντάγματος.

Η πρώτη μάχη έγινε στο στενό της οδού Πεσματζόγλου. Πεδίο μάχης θύμιζε και η πλατεία Συντάγματος στις 14:00, καθώς από το μπλοκ των 1.000 αντιεξουσιαστών αποκόπηκε ομάδα 50 ατόμων και προκάλεσε επεισόδια εκτοξεύοντας μολότοφ κατά των ΜΑΤ. Με την ένταση να ανεβαίνει επικίνδυνα δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν οι τσολιάδες από τα κουβούκλια τους στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Οι οδομαχίες μεταφέρθηκαν στη συμβολή Αμαλίας και Όθωνος, με τους αντιεξουσιαστές να σημαδεύουν με τις μολότοφ τους αστυνομικούς και τα ΜΑΤ να απαντούν με κρότου λάμψεις.

Αίσθηση προκάλεσε η πληροφορία που μετέδωσε το Mega, ότι οι εν λόγω κουκουλοφόροι κυκλοφορούσαν με σφυριά στα χέρια και μολότοφ από τις 11:30 το πρωί στο κέντρο, ανενόχλητοι.

Μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων στις 14:00, η αντίδραση των αστυνομικών ήταν άμεση, κάνοντας οι χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, απομάκρυναν τους κουκουλοφόρους-αντιεξουσιαστές και σβήνοντας τις φωτιές με πυροσβεστήρες, ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές.

Εξ αιτίας των επεισοδίων που προκλήθηκαν η ειρηνική πορεία διαλύθηκε απότομα, ο απόηχος όμως της βροντερής του κόσμου που με ευφάνταστα συνθήματα διαμαρτυρήθηκε, δεν έχει σβήσει ακόμα.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 4-2-2016

ΣΥΝΤΑΓΜΑ 4-2-2016

ΠΟΡΕΙΑ 4-2-2016