Νέο μνημόνιο ύψους 5,5 δις ευρώ φέρνει η κυβέρνηση

29.3.2016

Νέα φοροεπιδρομή ετοιμάζει η κυβέρνηση για να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος με μέτρα των οποίων το συνολικό κόστος φτάνει τα 5,5 δις ευρώ. Ουσιαστικά σχεδιάζει ένα νέο μικρό μνημόνιο το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο ήδη γονατισμένος Έλληνας πολίτης ο οποίος έχει φτάσει στα όρια της ανέχειας.

Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη «αριστερή» κυβέρνηση της χώρας αδυνατεί να πει την σκληρή πραγματικότητα η οποία και θα αναδείξει την αποτυχία της πολιτικής της κι όσα γίνονται γνωστά προέρχονται από τυχαίες διαρροές αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμό αξιωματούχο χθες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).η κυβέρνηση έχει έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές για πακέτο μέτρων ουσιαστικά τέταρτο μνημόνιο ύψους 5,5 δις ευρώ. Κι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι δανειστές έχουν δεχθεί ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα 4,5% όπως έλεγε το ΔΝΤ, αλλά 3% του ΑΕΠ, όπως έλεγε η Κομισιόν, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, το κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα έχει κλείσει έως τις 15 Απριλίου «γιατί μετά έχουμε τη Σύνοδο του ΔΝΤ», όπως συμπλήρωσε.

Ωστόσο ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπάρχει δυσκολία στα φορολογικά μέτρα που θα πρέπει να φτάσουν το 1,8 δισ. για το 2018.

Όσον αφορά το χρέος, σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις Σόιμπλε σχετικά με το θέμα, κούνησε το κεφάλι με προβληματισμό, αλλά είπε ότι πρέπει να προχωρήσει γιατί το επιθυμεί το ΔΝΤ. «Αν κλείσει το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό ουσιαστικά θα έχει κλείσει η αξιολόγηση» υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι τρεις «δεξαμενές» πρόσθετων μέτρων 

Όπως έχουμε αναφέρει σε τρεις τομείς εστιάζει το υπουργείο Οικονομικών τις προτάσεις του  με τους δανειστές  προκειμένου να βρεθούν τα πρόσθετα μέτρα ώστε να κλείσει ο λογαριασμός των περίπου 5,5 δισ. ευρώ που ζητά η Κομισιόν. Συγκεκριμένα:

  • Καύσιμα. Αύξηση της φορολογίας στο ντίζελ μέσω της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τη βενζίνη
  • στο μέτωπο των συντάξεων παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικής υποχώρησης στο θέμα της αύξησης των εισφορών, χωρίς να διώχνουν έχει αποκλειστεί το σενάριο για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις
  • αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Στο τραπέζι βρίσκονται οι αλλαγές στο αφορολόγητο και τη νέα φορολογική κλίμακα.