«Ξήλωσαν» τη διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών

Μετά τις αποκαλύψεις της «Espresso» τον περασμένο Αύγουστο για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στο «αμαρτωλό» Γηροκομείο Αθηνών η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε άμεση διερεύνηση της υπόθεσης. Την ίδια στιγμή το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε τα πρόσωπα που ζητούσε να διοριστούν ως προσωρινή διοίκηση ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στην προσπάθειά του να ελέγξει το ίδρυμα, κάτι που αποτελεί τεράστια ήττα του.

Οι εικόνες που έφερε στο φως η «Espresso» στο πρωτοσέλιδο της Δευτέρας 28 Αυγούστου με τίτλο «Δένουν γεροντάκια στο Γηροκομείο Αθηνών» και προκάλεσαν οργή, απεικόνιζαν πεντακάθαρα τη μαύρη καθημερινότητα των ανήμπορων ηλικιωμένων και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο ίδρυμα. Ετσι, με αφορμή το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τα πρωτοφανή αίσχη, για τα οποία φέρει βαρύτατες ευθύνες ο ίδιος ο κ. Καμίνης.

Στις εφιαλτικές φωτογραφίες απεικονίζονταν ηλικιωμένοι δεμένοι σε κάγκελα με το αιτιολογικό «ότι μπορεί να χτυπήσουν», γάτες να κυκλοφορούν πάνω στα τραπέζια και να τρώνε το φαγητό των τροφίμων, απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής με σκουπίδια και αποφάγια δίπλα από κρεβάτια και απόλυτη δυσωδία. Βέβαια, όταν μετά το δημοσίευμα πήγαν να ελέγξουν την κατάσταση μέλη της Υγειονομικής Υπηρεσίας, τα πάντα είχαν… αλλάξει θεαματικά και δεν υπήρχε καμία σχέση με όσα αποτυπώθηκαν στο βίντεο-ντοκουμέντο της «Espresso»!

Οσο για τη σύνθεση της διοίκησης, το Πρωτοδικείο με την υπ’ αριθμόν 2414/17 απόφασή του απορρίπτει τα πρόσωπα που προτείνει ο δήμαρχος Αθηναίων και αναφέρει ρητά:

«Εν όψει του κενού διοικήσεως που υφίσταται (…) πρέπει να οριστεί προσωρινή διοίκηση του ως άνω σωματείου αποτελούμενη -εν όψει της σφοδρής αντιδικίας των διαδίκων και για λόγους ανεξαρτησίας και αμεροληψίας- από τρίτα πρόσωπα, μη μέλη του σωματείου, και δη από οικονομολόγους, λογιστές, φοροτεχνικούς, που παρέχουν τα εχέγγυα επιστημονικής επάρκειας, γι’ αυτό έχουν περιληφθεί ως δικαστικοί πραγματογνώμονες στον κατάλογο πραγματογνωμόνων που τηρείται στη γραμματεία αυτού του δικαστηρίου και οι οποίοι θα διοριστούν με αλφαβητική σειρά…»

Η απόφαση αποτελεί κόλαφο για τη διορισμένη από τον Γιώργο Καμίνη διοίκηση, αφού απορρίπτει όλους τους προτεινόμενους από αυτόν. Επίσης, το δικαστήριο απορρίπτει και τις επιπλέον αρμοδιότητες που ζητούσε η πλευρά Καμίνη, δηλαδή εκποίηση ακινήτων, τροποποίηση καταστατικού, εγγραφή νέων μελών κ.λπ. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν επιχειρήσει να εγγράψουν νέα μέλη ώστε να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο Γηροκομείο.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, πως μετά την έκδοση της απόφασης τα μέλη της έκπτωτης διοίκησης που είχε διορίσει ο δήμος επιχειρούν να μεταπείσουν τηλεφωνικά τους πραγματογνώμονες ώστε να αρνηθούν τον διορισμό τους για να συνεχίσουν να ελέγχουν το ίδρυμα!

espressonews.gr