Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ευγνωμονεί την  Ελλάδα για τη στάση της στο προσφυγικό

18.6.2016

Την ευγνωμοσύνη του για την «αλληλεγγύη και τη γενναιοδωρία» που έδειξαν οι Έλληνες στην προσφυγική κρίση εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Είναι μεγάλη πρόκληση αυτό που έκανε ο ελληνικός λαός» είπε ο Γ Γ του ΟΗΕ. Και πρόσθεσε: «Είμαι εδώ για να συζητήσουμε πως μπορούμε να εργαστούμε με πιο στενό τρόπο για καλύτερα αποτελέσματα».

Ο Μπαν Γκι Μουν συνεχάρη τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα «για την ηγετική του στάση» όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. «Η χώρα σας θα μπορέσει να επιτύχει τη βιωσιμότητα που θέλει» είπε και τόνισε: «Μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα μπορεί να επιτύχει την ανάπτυξη».

Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος του ΟΗΕ. «Βασιζόμαστε στη βοήθειά σας» είπε.

«Πρέπει να εργαστούμε μαζί και παράλληλα για να εφαρμόσουμε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης» είπε.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την προσφυγική κρίση, αλλά και για το Κυπριακό, ενώ τόνισε ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι κρίσιμος για την προάσπιση και την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας.

«Η χώρα μου πέρασε τον τελευταίο χρόνο μια απροσδόκητη ανθρωπιστική κρίση λόγω των προσφυγικών ροών. Εγώ, προσωπικά, η κυβέρνηση, η Πολιτεία και ο λαός νιώθουμε περήφανοι που οι Έλληνες αντιμετώπισαν με αλληλεγγύη και ανθρωπιά τους πρόσφυγες» είπε.

Αναφέρθηκε και στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, χάρη στην οποία, όπως είπε, μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές και μηδενίστηκαν οι θάνατοι στα νερά του Αιγαίου.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπαν Γκι Μουν βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

o κ. Μπαν Γκι Μουν θα επισκεφθεί και τη Λέσβο προκειμένου να συναντηθεί με πρόσφυγες, με αιτούντες άσυλο αλλά και με τους εθελοντές που τους στηρίζουν.

Γ. Γ. ΟΗΕ: Η Ελλάδα βιώνει με μεγάλη οξύτητα την προσφυγική κρίση

Σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Γ.Γ. του ΟΗΕ τονίζει ότι η Ελλάδα βιώνει με μεγάλη οξύτητα την προσφυγική κρίση και αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις.

«Αυτή η επίσκεψη (στην Ελλάδα) δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, την οποία βιώνει με τόση οξύτητα η Ελλάδα, καθώς και την καταστροφική σύγκρουση στη Συρία και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της ειρηνευτικής διαδικασίας» γράφει ο Μπά Γκι Μουν.