Ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο την Κύπρο και την ΕΕ. με αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις

Ακάθεκτος συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις ο νέος « Σουλτάνος» της Τουρκίας τόσο κατά της Κύπρου όσο και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε όχι απλώς σε μια νέα πρόκληση απέναντι στην Κύπρο αλλά απείλησε ευθέως με πόλεμο δηλώνοντας  ότι μέρος του Οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σε επιστολή που κατέθεσε στον ΟΗΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, είναι κατηγορηματικός: «Η Τουρκία είναι δεσμευμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στην δική της υφαλοκρηπίδα» αναφέρει στο επίσημο έγγραφο το οποίο θα δημοσιευθεί μάλιστα και στο Law of the Sea Bulletin των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα mignatiou.com που παρουσιάζει και την σχετική επιστολή, ο Τούρκος διπλωμάτης επαναλαμβάνει την θέση την οποία έχει καταθέσει στον ΟΗΕ με ρηματικές διακοινώσεις η Τουρκία. Σύμφωνα με αυτή, η Αγκυρα έχει δικαιώματα και συμφέροντα, δυτικά του μεσημβρινού 32º16’18″Ε στα όρια δηλαδή των χωρικών υδάτων της Κύπρου. Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου δηλώνει ακόμη ότι η Άδεια που προσέφερε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση για το Οικόπεδο 6» στις 6 Απριλίου 2017 «δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επι των ipso facto and ab initio, κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της για την έρευνα και εξόρυξη των φυσικών πόρων της.

Ουσιαστικά, η Αγκυρα απειλεί με casus belli την Κύπρο όσο και τις δυο εταιρίες που έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό για το Οικόπεδο 6.

Την ίδια ώρα απειλεί την Ε.Ε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια διαφορετικά  «αντίο»
Η Τουρκία είναι έτοιμη να πει «αντίο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν οι Βρυξέλλες δεν ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, διεμήνυσε την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγη ώρα αφού τέθηκε σε εφαρμογή η πρώτη διάταξη του αναθεωρημένου Συντάγματος που ενισχύει σημαντικά τις εξουσίες του.

«Δεν έχετε άλλη επιλογή παρά να ανοίξετε τα κεφάλαια (των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) που δεν έχουν ανοίξει ακόμα», τόνισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα. «Εάν τα ανοίξετε, πολύ καλά. Στην αντίθετη περίπτωση, αντίο», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις αυτές καταγράφονται καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, πολυτάραχες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, εντάθηκαν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος που μετέτρεψε σε προεδρικό το τουρκικό πολιτικό σύστημα.