Παρανάλωμα του πυρός ο Κάλαμος-Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Πύρινη κόλαση στην περιοχή του Καλάμου,  του Δήμου Ωρωπού, από πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 4 μ.μ.  στην περιοχή ανάμεσα σε Αγία Βαρβάρα και Βλαστό και σύντομα επεκτάθηκε σε μεγάλη ακτίνα λόγω και του ισχυρού ανέμου που έπνεε. Αυτή τη στιγμή η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. Καήκαν σπίτια και επιχειρήσεις και η Δημοτική Αρχή καταγγέλει την ολιγωρία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η «‘Άποψη τώρα» βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο κέντρο των πύρινων μετώπων, καθώς ενημερώθηκε από κατοίκους της περιοχής Βλαστού, που έκαναν έκκληση για βοήθεια πριν ακόμα η φωτιά βγει εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες η φωτιά ξεκίνησε από μια μικρή εστία και γρήγορα επεκτάθηκε, καθώς η αντίδραση της Πυροσβεστικής και κυρίως των εναέριων μέσων καθυστέρησε και η φωτιά ήδη είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ζήσαμε την αγωνία των κατοίκων να σώσουν τις περιουσίες τους με λάστιχα, κουβάδες και ότι άλλο πρόχειρο διέθεταν, ενώ οι υδροφόρες δεν προλάβαιναν να γεμίζουν. Μέχρι στιγμής η φωτιά έχει κάψει σπίτια τα οποία βρίσκονταν μέσα στο δάσος και περικυκλώθηκαν από τη φωτιά.

Εικόνες τρόμου και βιβλικής καταστροφής ζουν οι κάτοικοι  του Καλάμου, με τα πύρινα μέτωπα να ξεπηδούν από παντού στην περιοχή του Αγίου Τιμοθέου και να φτάνουν μέχρι τους πρόποδες του βουνού προς τους Αγίους Αποστόλους.

Νωρίτερα εκκενώθηκαν οι παιδικές κατασκηνώσεις στον Κάλαμο, ενώ κινδύνεψε και το χωριό Κάλαμος όπου χάρις τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η φωτιά δεν μπήκε στα σπίτια.

Οι εστίες είναι πολλές και παρά τις συνεχείς ρίψεις των εναέριων μέσων  -επιχειρούν ελικόπτερα και Καναντέρ- αλλά και τις ηρωικές προσπάθειες που καταβάλουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και, κυρίως, της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού και όμορων Δήμων τα μέτωπα μαίνονται μέχρι αυτή τη στιγμή.

Η περιοχή έχει κατακλυστεί από καπνούς και η ατμόσφαιρα είναι βαριά μέχρι και κάτω στους Αγίους Αποστόλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες  από τους καπνούς αδιαθεσία ένοιωσε  ο Αντιστράτηγος Κ. Γιόβας που συντόνιζε την επιχείρηση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο Δήμαρχος ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης, ήταν από την πρώτη στιγμή παρών στην φλεγόμενη περιοχή, ενώ πριν από λίγο ο Αντιδήμαρχος Καλάμου κ. Κωνσταντίνος Δέδες δήλωσε ότι η φωτιά καίει περιμετρικά τον Κάλαμο με έξι μέτωπα, ενώ ένα ακόμη έχει αναζωπυρωθεί και κατευθύνεται προς το Καπανδρίτι.

Αυτή τη στιγμή, λόγω ώρας, σταμάτησαν τα εναέρια μέσα και επιχειρούν τα επίγεια μέσα, ώστε να μειώσουν την έκταση της φωτιάς πριν πέσει το βράδυ, αν και η φωτιά δείχνει να κατεβαίνει καλπάζοντας προς τη θάλασσα. Τα πύρινα μέτωπα είναι τουλάχιστον έξι και εκφράζονται φόβοι για μεγαλύτερη καταστρεφή, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και αυτή την ώρα με τις Πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι αδύναμες να επιχειρήσουν μέσα σε αυτή την κόλαση. Οι κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους και βρίσκονται κάτω στην παραλία των Αγίων Αποστόλων και με βουρκωμένα μάτια αντικρίζουν τις φλόγες που έχουν κυκλώσει τα σπίτια τους,

11:00 μμ

Πριν από λίγο η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε να κηρυχθεί ο Δήμος Ωρωπού και πιο συγκρεκριμένα το Δ.Δ.  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Νέα αναζωοπύρωση πριν από λίγο στην περιοχή του Καλάμου στην περιοχή των παιδικών κατασκηνώσεων.

Άμεσος είναι ο κίνδυνος να πέσει ο υποσταθμός υψηλής τάσης της ΔΕΗ στον Κάλαμο και να υπάρξει γενικό μπλάκ άουτ. Σε αυτή την περίπτωση η αποκατυάσταση θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε μέρες.

Να ενημερώσουμε ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους από Καπανδρίτι προς Κάλαμο στην πλατεία Καλάμου και στον παραλιακό δρόμο Ωρωπού προς Αγίους Αποστόλους.

Ανεξέλεγκτη είναι πλεόν η κατάσταση στον Κάλαμο. Όλα τα μέτωπα έχουν αναζωοπυρωθεί και σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι παιδικές κατασκηνώσεις.

1:55πμ

Δραματική η κατά;σταση αυτή την ώρα στον Κάλαμο με την φωτιά να αλλά;ζει, συνεχώς, κατεύθυνση και από την περιοχή του Βλαστού το μέτωπο κινείται προς Αγ Αποστόλους και Αγκώνα.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Ωρωπού. Την εκκένωση των περιοχών Αγκώνα, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, και των πέριξ περιοχών ζήτησε πριν από λίγο με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ωρωπού.

2:00 πμ

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ Θ. Ρούσσης μιλώντας στο ΣΚΑΙ ζήτησε την άμεση αποχώρηση των κατοίκων από όλη την περιοχή γύρω από τους Αγίους Αποστόλους.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι πάνω από 50 οχήματα μαζί με τις υδροφόρες.  Ενώ υπάρχει πρόβλημα και με την ηλεκτροδότηση της περιοχής των Αγίων Αποστόλων.

2:10 πμ

Συνεχίζονται οι εκκλήσεις για να μετακινηθούν οι κάτοικοι προς την Σκάλα Ωρωπού.

2:20 πμ

Ενισχύονται, συνεχώς, οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην περιοχή από την Αθήνα και τους όμορους νομούς.

2:35πμ

Το πύρινο μέτωπο έχει αυτή την ώρα γυρίσει προς Βαρνάβα. Δεν κινδυνεύει η περιοχή του Αγκώνα καθώς οι άνεμοι έχουν κοπάσει.

2:45 πμ 

Αναζωοπύρωση της φωτιάς πάνω από το Πανόραμα.

Ενώ ο Επικεφαλής της Δυναμικής Πολιτείας εξήρε το έργο των ανδρών της Πυροσβετικής και το πρόβλημα τόνισε είναι στην πρόληψη ενώ έχουν καταστραφεί οι περιουσίες πολλών κατοίκων.

2:50 πμ

Νέες αναζωοπηρώσεις στην περιοχή των παιδικών κατασκηνώσεων στο Κάλαμο

3:05 πμ

Η φωτιά έχει φτάσει κοντά στο στρατόπεδο του Πυροβολικού στο Βαρνάβα, ενώ οι άνεμοι είναι δυτικοί έντασης 6 μποφόρ

3:10 πμ

Φόβοι πως αν συνεχιστούν οι αναζωοπυρώσεις υπάρχει κίνδυνος ολικού μπλακ άουτ εκφράζει η ΔΕΗ.

3:15 πμ

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν καεί πολλά σπίτια χωρίς όμως να ύπάρχει συγκεκριμένος αριθμός. Το βέβαιον είναι ότι ξεπερνούν τα 20 με 30. Νέο μέτωπο στην περιοχή του δάσους στις Τριάδες κοντά στον περίβολο της Μονής Αγίου Συμεών.

3:30 πμ

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνονται προς το στρατόπεδο του Πυροβολικού στο Βαρνάβα.

3:40 πμ

Το μέτωπο στην περιοχή των Τριάδων εκτείνεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων

3:55 πμ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ,όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Ωρωπού έχει εγκαταστήσει στο Κτίριο του Δημοτικού  Ιατρείου,  στην κεντρική πλατεία Καλάμου, κέντρο για την περίθαλψη όσων τυχόν αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας λόγω της πυρκαγιάς. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ 22953 20221.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ωρωπού κ Θ Ρούσσης υπάρχουν δεκάδες πύρινα μέτωπα και αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν σπίτια.

4:05 πμ

Στην Μονή Συμεών οι δεκαπέντε μοναχοί δίνουν μάχη για να τη σώσουν μαζί με ομάδα εθελοντών. Η φωτιά βρίσκεται στο περίβολο της μονής.

4:15 πμ

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του στρατού βρίσκονται στο ύψος του στρατοπέδου στο Βαρνάβα  όπου η φωτιά κατακαίει χαράδρα, όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Βαρνάβα κα Χ. Ασημακοπούλου. Πάντως δεν κινδυνεύουν επι του παρόντος σπίτια. Ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

4:25 πμ

Προς το Μετόχι κατευθύνεται τώρα το μέτωπο της φωτιάς όπου πνέει ισχυρός άνεμος.

4:35 πμ

Νέα έκκληση του Αντιδημάρχου Καλάμου κ Κ Δέδε να ενισχυθούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς υπάρχει ένα μεγάλο μέτωπο από το οποίο κατευθύνεται προς Βαρνάβα και Καπανδρίτι ενώ υπάρχει κι άλο μέτωπο που κατευθύνεται προς Ωρωπό, ενώ κινδυνεύει και η περιοχή του Αγίου Ανδρέα.

4:40 πμ

Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στους Αγίους Αποστόλους, ενώ υπάρχει  πρόβλημα και στο Κάλαμο. Η Πρόεδρος του Βαρνάβα κα Χ. Ασημακοπούλου έκανε έκκληση να εκκενωθούν τα σπίτια στην παραλία Βαρνάβα καθώς η φωτιά κατευθύνεται προς τα εκεί αφού πέρασε το στρατόπεδο. Η κατάσταση είναι τραγική και στο Βαρνάβα. Ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούν να επιχειρήσουν λόγω της έντσης της φωτιάς.

4:50 πμ

Σύμφωνα με πληροφορίες νωρίτερα μεταφέρθηκαν όλοι οι πύραυλοι από το στρατόπεδο του Βαρνάβα σε ασφαλές σημείο.

4:55 πμ

Αυτη την ώρα δεν κινδυνεύει το Μοναστήρι του Αγίου Συμεών ούτε και το στρατόπεδο στο Βαρνάβα. Εν τούτοις το μέτωπο στο Βρνάβα λόγω του ισχυρού ανέμου που πνέει κάνει εξαιρετικά δύσκολη την κατάσβεση της φωτιάς.

7.00 π.μ.

Ξεκίνησε η εναέρια βοήθεια για την κατάσβεση της φωτιάς, με 5 ελικόπτερα και 5 αεροπλάνα ενώ στην περιοχή επιχιερούν 68 οχήματα της Πυροσβεστικής.

8.00 π.μ.

Καίγονται σπίτια στο Βαρνάβα, συνεχίζεται η φωτιά στους Αγ. Αποστόλους, ενώ κατευθύνεται προς Καπανδρίτι και Σέσι Γραμματικού. Οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται. Μάχη με τη φωτιά δίνει η Πυροσβεστική με εναέρια και επιγεια μέσα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην προστασία του Στρατόπεδου στο Βαρνάβα.

10:20 πμ

Ένας άνδρας αγνοείται στην περιοχή του Βαρνάβα. Οπως ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, ο κ. Παπαγιαννίδης δεν έχει έρθει σε επαφή με τους οικείους του τις τελευταίες ώρες. Οι συγγενείς του λόγω της πολύ δύσκολης κατάστασης που επικράτησε όλη τη νύχτα αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες ανησυχούν και κάνουν έκκληση προς όλους να ενημερώσουν εάν έχουν κάποια πληροφορία. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε επίσης ο ΣΚΑΪ στην πυροσβεστική υπάρχει μια σχετική πληροφόρηση που γίνεται προσπάθεια να ταυτοποιηθεί.
Εν τω μεταξύ έχει κλείσει η είσοδος προς Καπανδρίτι και Βαρνάβα.

11:10 πμ

Η εικόνα προς το Βαρνάβα δείχνει να είναι κάπως καλύτερη αλλά πριν από λίγο υπήρξε νέα αναζωοπύρωση της φωτιάς προς την πλευρά του Καλάμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Το χρονικό από τις πρώτες κρίσιμες ώρες της φωτιάς στον Κάλαμο μέσα από εικόνες και βίντεο

 

Comments are closed.