Σε σκέψεις για «δεύτερο σχέδιο» στην Κυβέρνηση για το ασφαλιστικό

29.11.2015

Σοκαριστικά τα μέτρα για τις συντάξεις περιλαμβάνει το ανάλγητο σχέδιο που έχει στα υπόψη το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, αποτέλεσμα είναι να διατυπώνονται διαφυλάξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με το αν είναι δυνατή η αποδοχή αυτών των μέτρων στην κοινωνία.

Αυτό που έχει προαποφασιστεί, είναι η μείωση της κατώτατης σύνταξης στα 284 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης, χωρίς αναλογικό τμήμα αναπλήρωσης για τα 15 χρόνια. Εφόσον το μέτρο αυτό ισχύσει και στους ήδη συνταξιούχος, τότε οι μειώσεις θα είναι δραματικότατες.

Παράλληλα, τα σημαντικότερα από τα μέτρα που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο, είναι:

-Η κλιμάκωση των συντελεστών αναπλήρωσης από 0,75% στα πρώτα χρόνια ως το 2% τα έτη κοντά στα 40 χρόνια εργασίας.

-Η αύξηση της εργατικής εισφοράς κατά 1% για την κύρια και 0,5% για την επικουρική ασφάλιση, όπως και 0,5% της εργοδοτικής εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση.

-Η ενοποίηση των Ταμείων σε ένα κύριας, επικουρικής και ένα εφάπαξ παροχών.

Οι κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και αυτές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν προβληματίσει διάφορα κυβερνητικά στελέχη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται στην κυβέρνηση οι σκέψεις για ένα δεύτερο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, πιο αποδεκτό. Ήδη έχουν κατατεθεί εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό για να περιορίσει τα νέα ασφαλιστικά μέτρα στα απολύτως απαραίτητα.