Το γύρο του κόσμου κάνει η ανακάλυψη του ασύλητου τάφου στην Πύλο

5.11.2015

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεχάρη τους υπεύθυνους αρχαιολόγους

Ο λακκοειδής τάφος εντοπίστηκε από τους Jack L. Davis και Sharon R. Stocker του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι κατά το καλοκαίρι, κοντά στο μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορος, στον Ανω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Ο ασύλητος τάφος ανήκε σε πολεμιστή, χρονολογείται περίπου το 1500 π.Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας που έχει έρθει στο φως τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια. Καθώς ήταν ασύλητος, μας δίνει πάμπολλες πληροφορίες. Φαίνεται ότι ανήκε σε επιφανή άνδρα της Πρώιμης Μυκηναϊκής Περιόδου, που οι λακκοειδείς τάφοι των Μυκηνών χρησιμοποιούνταν για τον ενταφιασμό της μυκηναϊκής αριστοκρατίας και διαψεύδει την πεποίθηση ότι κοσμήματα είχαν μόνο οι γυναικείοι τάφοι.

Δίπλα στον πολεμιστή είχαν εναποτεθεί: χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια και κύπελλα, σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα -ορισμένα με χρυσά χείλη-, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι, καθώς και χάλκινες λεκανίδες, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι, τεμάχια ελεφαντοστού με εγχάρακτες παραστάσεις και περισσότερες από χίλιες ψηφίδες από πολύτιμους λίθους. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα είναι έργα μινωικής τεχνοτροπίας.

Οι Davis και η Stocker ξεκίνησαν εκ νέου την ανασκαφή στον Άνω Εγκλιανό τον Μάιο του 2015 και βρήκαν τη μία από τις τέσσερις πλευρές του τάφου την πρώτη μέρα της ανασκαφής. Ο καθαρισμός και η συντήρηση των ευρημάτων έγινε από τον συντηρητή Αλέξανδρο Ζώκο.

Τους αρχαιολόγους Jack L. Davis και Sharon R. Stocker, που έφεραν στο φως τα σπουδαία ευρήματα της Πύλου, συνεχάρη την Τετάρτη στο αμφιθέατρο του υπουργείου ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς μαζί με την γενική γραμματέα του υπουργείου κ. κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και της Εφόρου Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ. Ευαγγελίας Μηλίτση.

Ο υπουργός επισήμανε ότι  «η αρχαιολογία είναι μια αθόρυβη εργασία και πρέπει να επιτρέπουμε στους αρχαιολόγους να επιτελούν το έργο τους, χωρίς παρεμβάσεις. Εν προκειμένω, εδώ έχουμε δύο αρχαιολόγους, τον κ. Jack L. Davis και την κ. Sharon R. Stocker, οι οποίοι υπηρετούν την επιστήμη τους με απολύτως υποδειγματικό τρόπο, αναδεικνύοντας παράλληλα την ιστορία και τον πολιτισμό μας».

Χωρίς πρόθεση πολιτικής εκμετάλλευσης, όπως ο ίδιος τόνισε,  ο κ. Μπαλτάς πρόσθεσε:

«Χωρίς να παριστάνω τον γνώστη ή τον αρχαιολόγο που δεν είμαι. Η δουλειά μου είναι απλώς να το γνωστοποιώ, με τρόπο παιδαγωγικό, στον ελληνικό λαό. Και όταν επισκεφθώ τον χώρο εργασίας τους στην Πύλο, αυτό θα γίνει ανεπίσημα, ως πολίτης» είπε ο υπουργός και κατέληξε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολύ μεγάλη ανασκαφική εργασία, καθώς ο συγκεκριμένος τάφος έχει παραμείνει ασύλητος εδώ και 3500 χρόνια. Πραγματικά, τους αξίζουν συγχαρητήρια».

Πηγή: Ethnos.gr