Το ιστορικό βιβλίο του Γ. Γκικάκη  «Παλιγγενεσία 1829…» παρουσιάστηκε στον Πολυχώρο «Αλώνι»

Με μια σεμνή, λιτή όσο και συγκινητική εκδήλωση παρουσιάστηκε, την Κυριακή 26 Μαρτίου, το νέο βιβλίο του ιστορικού κ. Γ. Γκικάκη  με τίτλο « Η Παλιγγενεσία του 1829…αι έσχαται  μάχαι σε Αττικήν Βοιωτίαν  και Εύβοιαν και ενθάδε ες Ωρωπόν» στον πολυχώρο «Αλώνι», παρουσία της Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κας Γεωργίας Μαρτίνου, του Αντιπεριφερειάρχη Αττικής κ. Π. Φιλλίπου, του Δημάρχου Ωρωπού κ. Θ. Ρούσση, και  του Πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Οικονομάκου.

Το βιβλίο του ιστορικού κ. Γ. Γκικάκη είναι βασισμένο σε 19 -άγνωστες μέχρι σήμερα- επιστολές από τα Γ.Α. του Κράτους αλλά και στη μεγενθυντική έρευνα των υπαρχόντων ιστορικών πηγών, όπως και τη συνδρομή της  παράδοσης.

Ξεκινάει από την Φραγκοκρατία και προχωράει στην επανάσταση του 1821,  τη διάλυση της Στρατιάς Ανατολικής Ρούμελης,  αλλά και την ευφυή στρατιωτική και διπλωματική τακτική του Υψηλάντη. Περιλαμβάνει ακόμη την σπουδαιότητα των άγνωστων μεγάλων μαχών του Ωρωπού, του Ανηφορίτη, της πεδιάδας των Θηβών και της Πέτρας οι οποίοι έπαιξαν  καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των ορίων του πρώτου Ελληνικού Κράτους το 1829, με τη συνθήκη της Ανδριανούπολης.

Το βιβλίο κλείνει με τις βιογραφίες των ηρωικών οπλαρχηγών-πρωταγωνιστών αυτών των κρίσιμων μαχών:  Νικ. Κριεζώτη, Αθ. Σκουρτασνιώτη, Γ. Σκουρτανιώτη, Βάσσου Μαυροβουνιώτη και Κώτσο- Βόγκλη.

Πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο το οποίο έρχεται να ρίξει φως σε ιστορικά γεγονότα τα οποία  για δεκαετίες παρέμεναν άγνωστα και ο συγγραφέας-ιστορικός  κ. Γ. Γκικάκης τα εντάσσει στην τοπική ιστορία δίνοντας τους την, πραγματικά, σημαντική  διάσταση   για την σύσταση του Ελληνικού Κράτους. Εξ αυτού του γεγονότος η συνεισφορά του είναι ανεκτίμητη για τους κατοίκους του Δήμου Ωρωπού αλλά ακόμη και  για τον ιστορικό του μέλλοντος.

Για το βιβλίο και το συγγραφέα μίλησαν οι:

-Βασίλης Μαστροκώστας, συγγραφέας και ποιητής

– Δημήτρης Γιώτας, Ιστορικός αναλυτής, συγγραφέας, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ιστορικής και  Λαογραφικής Εταιρίας Αχαρνών

-Γιώργος Πύργαρης- Σκουρτανιώτης Ιστορικός ερευνητής και ποιητής

– Γιώργος Παναγόπουλος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων  Ωρωπού

-Πoλ Γραμμένος ,συγγραφέας  και  άνθρωπος του θεάτρου

-Και ο π. Σπυρίδων.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θ. Ρούσσης  χαιρέτησε την έκδοση του ιστορικού αυτού βιβλίου το οποίο έρχεται να δώσει νέα ιστορικά στοιχεία για τη συμβολή των μαχών του Ωρωπού στην Εθνική Παλιγγενεσία του 1829,  και παράλληλα αναφέρθηκε με ιδιαίτερα λόγια αγάπης  στην προσωπικότητα του ιστορικού και συγγραφέα Γ. Γκικάκη, που τον τιμά με την πολύχρονη φιλία του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Π.  Φιλλίπου έκανε μια συνολική αναφορά στις μάχες που έγιναν στο Λεκανοπέδιο της περίοδου εκείνης όπως στον Ωρωπό, τις Αχαρνές και τη Χασιά αλλά και το  ρόλο που διαδραμάτισαν οικογένειες οπλαρχηγών και αγωνιστών της περιοχής στον Αγώνα.

Ο συγγραφές- ιστορικός κ.  Γ. Γκικάκης με σεμνότητα ευχαρίστησε όλους όσους  τίμησαν με την παρουσία τους το βιβλίο του, ενώ έθεσε ουσιαστικά ζητήματα προβληματισμού για τον ιστοριοδίφη  όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατούσε τότε στην περιοχή του Ωρωπού, το ρόλο του Υψηλάντη και των Ρώσων αλλά και της Εκκλησίας, αφήνοντας για το μέλλον την αναζήτηση κι άλλων στοιχείων που θα διαφωτίσουν ακόμη περισσότερο τη σπουδαιότητα εκείνων των ιστορικών γεγονότων και θα αναδείξουν την σημασία του Αγώνα των Ωρωπίων για την συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, ο πρώην Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γ. Γαβριήλ, ο Αντιδήμαρχος Συκαμίνου κ. Δ. Τζεβελάκου, οι Περιφεριακοί Σύμβουλοι  κα Ι. Στεργίου και Γ. Κοροβέσης  ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Μ. Τόλιας, οι Δημοτικοί  Σύμβουλοι    κ.κ. Αν. Γαζβινιάν, Π. Πέππας και Αν. Μαραβέλια,  ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σκάλας Ωρωπού κ. Γ. Φαφούτης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μαλακάσας κ. Ευ. Γκουζούνης , ο πρώην Αντιδήμαρχος Ωρωπού κ. Ευ. Ηλιάσκος, ο  Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Ανατολικής Αττικής και Πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Πρόεδροι Πολιτιστικών και Πνευματικών Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Τον Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο εκπροσώπησε ο πανοσιολογιότατος π. Ιωακείμ.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ωρωπού «Ασωπός», το ΝΠΔΔ  Ωρωπού, η ΚΕΔΩ και η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού, ενώ συμμετείχε και η Χορωδία GBENETS Choirs, του μαέστρου κ. Γιώργου Βενετσάνου.

Ας είναι καλοτάξιδο !