Το Μνημόνιο σωτηρίας για τον Ασωπό, που υπέγραψε ο Δήμαρχος Τανάγρας Β. Περγάλιας

15.6.2016

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης και ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας για την περιβαλλοντική εξυγίανση και την πολεοδομική οργάνωση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης των Οινοφύτων και ειδικότερα για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων.

Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία η οποία βάζει τέλος στην άναρχη Βιομηχανική δόμηση της περιοχής των Οινοφύτων η οποία είναι η Γ΄ σε δυναμικότητα στη χώρα, αλλά λειτουργεί ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται περιβαλλοντικά η περιοχή.

Με βάση τη συμφωνία το πρόβλημα του Ασωπού ποταμού καθίσταται εθνικό και οι δύο πλευρές με συγκεκριμένες ενέργειες θα εργαστούν με σκοπό την εξυγίανση και απορρύπανση του ποταμού ο οποίος έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα τόσο στο Δήμο Τανάγρας, όσο και στον όμορο Δήμο Ωρωπού.

Ειδικότερα οι ενέργειες που προβλέπονται στη συμφωνία είναι:

  • Η έρευνα και αποκάλυψη των πηγών της συσσωρευμένης ρύπανσης  και αυτών που τη δημιούργησαν.
  • Στη μελέτη και υλοποίηση δράσεων εξάλειψης του προβλήματος και εξυγίανσης της περιοχής.
  • Στη δημιουργία ενός σταθερού ενός σταθερού μηχανισμού και διαδικασιών παρακολούθησησς πρόληψης, ελέγχου και ελαχιστοποίησης της περαιτέρω περιβαλλοντικής ζημιάς.
  • Στην κατάρτηση κλαι υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου περιβαλλοντικής εξυγίανσης και πολεοδομικής οργάνωσης της περιοχής με σκοπό τη μετατροπή σε Οργανωμένο Υποδοχέα Επιχειρηματικότητας που θα επιτρέψει την αναβάθμιση της.
  • Στη διαρκεή π[αρακολούθηση των συνεπειών στην υγεία των ακτοίκων και την λήψη ανάλογων μέτρων.
  • Στην απενεχοποίηση της αγροτικής απραγωγής.

Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας έχει θέσει ως βασικό στόχο του τη διάσωση του Ασωπού ποταμού και ταυτόχρονα την πολεοδομική οργάνωση της περιοχής των Οινοφύτων. Στην προσπάθεια του αυτή σημαντική είναι η συμβολή της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κ. Φανής Παπαθωμά, η οποία όχι απλώς στηρίζει την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, αλλά πρωτοστατεί στη λήψη των αποφάσεων και στην υλοποίηση τους.

Μία από τις  άμεσες ενέργειες του Δημάρχου Τανάγρας είναι η υδροδότηση του κάμπου του Σχηματαρίου-Οινοφύτων, όπως επίσης του Δήμου Ωρωπού αλλά και του Δήμου Χαλκιδέων. Πρόκειται για το σχέδιο που αφορά τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων στην περιοχή του Ασωπού ποταμού, παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ. Με τίτλο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Συστημάτων Περιοχής Ασωπού». Ένα περιβαλλοντικό έργο πνοής, που θεσμικά και ουσιαστικά, στοχεύει στην από κοινού προσπάθεια μεταξύ ΥΠΕΝ, Δήμου Τανάγρας και ΕΥΔΑΠ, για εξεύρεση λύσης στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο για τη  Συμφωνια προθεσεων συνεργασιας για την αναπτυξη(2)…….