Χωρίς οριστική συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής

8.3.2016

Ολοκληρώθηκε χωρίς οριστική συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. – Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες των κρατών της Ε.Ε. δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το ποια θα πρέπει να είναι η πολιτική που θα είναι αναγκαία να ακολουθηθεί στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. Αυτό γιατί πολλοί ηγέτες δήλωσαν ότι δεν είχαν τη συγκατάθεση των Κοινοβουλίων τους για τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη Σύνοδο. ‘Έτσι οι αποφάσεις θα συζητηθούν στις 17 Μαρτίου στη Νέα Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος κράτησε πάνω από 16 ώρες, όπου η Τουρκία έθεσε 4 σκληρούς όρους στους οποίους αντέδρασε έντονα η Ελλάδα και η Κύπρος πλην της οικονομικής ενίσχυσης ύψους 3 εκατ. ευρώ προς τη γείτονα χώρα τα οποία θα εκταμιευτούν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Να σημειώσουμε ότι προηγουμένως είχαν θέσει βέτο οι χώρες του Βίζεγκραντ και διαφώνησαν με την απόφαση να αιτούνται άσυλο μέσω Τουρκίας οι Σύροι, καθώς δεν θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα διέλευσης και δεν έκαναν αποδεκτές τις λύσεις που προτάθηκαν. Όπως και η αντίδραση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο μη κλείσιμο της Βαλκανικής οδού.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο διαφορετικά άμεσα να ανοίξουν τα σύνορα. «Είναι υποκριτική η στάση να μην δέχεστε Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς πρόσφυγες και από την άλλη να απορρίπτετε την επιστροφή. Αν θέλετε να μην υπάρξει απόφαση, τότε να επανέλθουν τα σύνορα στην προηγούμενη κατάσταση, αλλιώς θα ληφθεί απόφαση απόψε».