Χωρίς συμφωνία αποχώρησαν οι δανειστές – Παύση των διαπραγμαεύσεων

12.4.2016

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων, θα συνεχιστούν από τη Δευτέρα 18 Απριλίου, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup στις 22 Απριλίου.

«πάμε σε παύση εργασιών» ώστε να μπορέσουν να μεταβούν οι εκπρόσωποι τόσο των θεσμών όσο και της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου)», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα σε δήλωση του.

Πρόσθεσε ότι παρότι υπάρχει πρόοδος στα μεγάλα θέματα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, υπάρχουν πολλά μικρά ζητήματα και δεν επαρκεί ο χρόνος (σ.σ. έως την αναχώρηση σήμερα από την Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων) για να γραφεί το staff level agreement (συμφωνία επί τεχνικού επιπέδου) που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup, για την επικύρωση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο στην προσωρινή παύση των εργασιών συμφώνησαν και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση και δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα καταλήξουμε σε staff level agreement λίγο πριν από το Eurogroup».

«Όπως είπε ο Ευκλείδης, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα», ανέφερε ο υπουργός εργασίας Γ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα, δεν θα σας πώ».

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ δεν ετέθησαν ζητήματα των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, όπως και του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, , όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης μετέθεσε χρονικά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο οποίος είχε προσέλθει για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας.

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας αναφέρθηκε σε σύγκλιση των θέσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς σχετικά με την προστασία, από την πώληση σε funds, στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με όριο αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ, για μια διετία και συγκεκριμένα μέχρι την εκπνοή του Μνημονίου (Μάιος 2018).

Κατά τα πρότυπα του Νόμου Κατσέλη, το όριο της αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.