Όχι στην «παράταση» είπε η Ελλάδα

 Με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση» από τη φράση «extend, amend and conclude» (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) τελικά δεν υπογράφηκε η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος μετά τις συνομιλίες στο Eurogroup, σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ο ίδιος επισήμανε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να καταλήξει τη Δευτέρα σε μια αμοιβαία επωφελή λύση, χωρίς να έχει την πρόθεση να υπογράψει κανένα μνημόνιο.

Μετά την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ συνέστησε υπομονή μέχρι το τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας αποκλείονμτας τις μέχρι τότε διαβουλεύσεις. Χαρακτήρισε τη συζήτηση «έντονη και εποικοδομητική» με στόχο «να καλύψουμε έδαφος εν όψει του τακτικού Eurogroup». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του οι υπουργοί οικονομικών δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα γι αυτό δεν υπάρχει κοινή ανακοίνωση.

Η επαφή με την ελληνική πλευρά κρίθηκε χρήσιμη από τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβί προκειμένου να καταστεί σαφές τι επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Ο Γάλλος επίτροπος επισήμανε την χρυσή τομή που πρέπει να βρεθεί ανάμεσα στο να γίνει σεβαστή η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βασίστηκε στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης παράλληλα με την χρηματοοικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα αλλά και την  αναδιάρθρωση του χρέους.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι επιδιώκεται να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση η δεινότητα να διαβεβαιώσει τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι η συμφωνία στήριξης τερματίστηκε, ταυτόχρονα όμως να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πακέτο ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο η κατάσταση να γίνει χαοτική.  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημόσιου χρέους. Στο eurogroup αυτό δεν επήλθε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή».