11 δράσεις για το 2016 συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο

23.12.2015

Σήμερα ξεκίνησε το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο για το 2015, λίγο μετά τις 10.30 το πρωί. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ανακοίνωσε 11 δράσεις για το 2016, ενώ προανήγγειλε εξελίξεις για τον τομέα της φοροδιαφυγής.

Ποιες είναι οι 11 δράσεις για το 2016

Για 11 κυβερνητικές δράσεις μέσα στο 2016, μίλησε ο κ. Τσίπρας. Πρόκειται για νομοθετικές πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων:

  • για το ασφαλιστικό,
  • την δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας,
  • την θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας στο πλαίσιο του ΕΣΥ,
  • την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας,
  • την κατάθεση νομοσχεδίου για την έρευνα,
  • τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων  έργων και των δημοσίων συμβάσεων,
  • την κατάθεση νομοσχεδίων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και υγρών καυσίμων.
  • Επίσης με νόμο η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους πολίτες να εμφανίσουν έσοδα που έχουν αποκρύψει χωρίς επιπτώσεις, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα αδήλωτα έσοδα θα φορολογηθούν και με επιπτώσεις για όσους τα έχουν αποκρύψει.

Το σχέδιο έχει δύο πλευρές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, και η πρώτη αφορά την συμφωνία με τους εταίρους η οποία περιέχει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να γίνει αποτελεσματικότερο το κράτος. Η άλλη πλευρά του σχεδίου σχετίζεται με τις «εσωτερικές μας δεσμεύσεις προς τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εξυπηρετήσουμε».

 Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός «Αυτή η όψη θα είναι και η λυδία λίθος της κυβέρνησης. Εκεί θα κριθούμε ως κυβέρνηση, γι’ αυτό δεν την αναβάλουμε, δεν την υποτιμάμε» και πρόσθεσε ότι «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης.

Προτεραιότητα στη λίστα Λαγκάρντ: Συναντήθηκε ο Γ.Γ. της κυβέρνησης με τον Φαλτσιανί

Ραγδαίες και καθοριστικές εξελίξεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς αποκάλυψε ότι ο Γ.Γ. της κυβέρνησης κ. Καλογήρου, παρέδωσε στον εισαγγελέα λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές, την οποία παρέλαβε από τον  κ. Φαλτσιανί κατά την συνάντηση τους στο εξωτερικό την περασμένη εβδομάδα.

Όχι άλλη μείωση στις κύριες συντάξεις 

Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα μειωθούν άλλο οι κύριες συντάξεις τονίζοντας ότι  «στο ασφαλιστικό, η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη, δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχόμενη μείωση των κύριων συντάξεων». Παράλληλα επισήμανε ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου,
ολοκληρώνει τη δέσμευσή της η κυβέρνηση και καταθέτει στη Βουλή την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Επίσης πρόσθεσε ότι είναι το τελευταίο βήμα πριν την «πηγή» της πρώτης αξιολόγησης και της επακόλουθης διαδικασίας αποφάσεων για την αναγκαία απομείωση του χρέους.

Ακόμα ένα «όχι» στα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης
«Λέμε όχι σε τερατογενέσεις τύπου οικουμενικής κυβέρνησης» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεσμεύεται από μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που μας έδωσε η λαϊκή βούληση. Βούληση μας η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα, να ξεμπερδέψουμε με το παλαιό» και τόνισε ότι «μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει πρακτικές του παρελθόντος».

Ναι στους κουραμπιέδες και στα μελομακάρονα, αλλά στις διακοπές
Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ζήτησε την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου από τους υπουργούς, παραδεχόμενος έμμεσα ότι υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος προς τους υπουργούς είπε χαριτολογώντας:  «Θα φάμε λίγους παραπάνω κουραμπιέδες και μελομακάρονα αλλά δεν υπάρχουν χειμερινές διακοπές για την κυβέρνηση».