Απειλή αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από διεθνείς παρουσίες

31.3.2016

Εάν η χώρα μας γλίτωσε το οικονομικό Grexit δύσκολα φαίνεται ότι θα γλιτώσει το αθλητικό από την FIFA και τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων μας από διεθνείς παρουσίες αν ο κ. Κοντονής δεν πάρει πίσω την απόφασή του για το Κύπελλο Ελλάδας.

Χθες η μαραθώνια  συνάντηση που είχε ο ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, με τους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA, καθώς και τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη και τον εκτελεστικό γραμματέα Παυσανία Παπανικολάου,  ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Το πρόβλημα που έχουν βάλει οι διεθνείς ομοσπονδίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ο αποκλεισμός του από τις διεθνείς διοργανώσεις, αν τις επόμενες ημέρες το υφυπουργείο Αθλητισμού δεν πάρει πίσω την απόφαση για ματαίωση των αγώνων του κυπέλλου Ελλάδας.

Ο κ. Κοντονής ξεκαθάρισε στη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης οι Κωστάκης Κουτσοκούμνης (πρόεδρος κυπριακής ομοσπονδίας), Πρίμο Κορβάρο (Ελβετία) ως μέλη της Επιτροπής Ομοσπονδιών της FIFA και ο ελληνοϊταλός νομικός σύμβουλος της UEFA Άντζελο Ρηγόπουλος, ότι δεν πρόκειται να πάρει πίσω την απόφασή του για το κύπελλο, η έναρξη του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για τις διεθνείς ομοσπονδίες να μην προβούν σε αποκλεισμό της Ελλάδας και στη συνέχεια να συζητηθούν όλα τα υπόλοιπα θέματα που τίθενται από τις δύο πλευρές.

Ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε ειλικρινή και εποικοδομητική τη συνάντηση, πλην όμως τόνισε ότι δεν υπήρξε συμφωνία. «Η FIFA και η UEFA ζήτησαν ως προϋπόθεση την άρση της απόφασης για τη ματαίωση του Κυπέλλου, το οποίο εμείς αποφασίσαμε να διακόψουμε για λόγους ασφαλείας», επεσήμανε ο κ Κοντονής ο οποίος διέψευσε ότι παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και τόνισε ότι, σε περίπτωση ποδοσφαιρικού “grexit”, την ευθύνη φέρει η ΕΠΟ που κίνησε τη σχετική διαδικασία.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε ότι δεν φοβάται ενδεχόμενο αποκλεισμό του ποδοσφαίρου και ζήτησε να λειτουργήσει άμεσα η επιτροπή δεοντολογίας, να βρεθούν εκτός ΕΠΟ και Super league όσοι παράγοντες διώκονται ποινικά και να γίνει «κάθαρση» στη διαιτησία.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε ακόμη ότι στη συνάντηση η ΕΠΟ του πρότεινε να πάρει πίσω την απόφαση ματαίωσης του κυπέλλου και η ίδια η ΕΠΟ να αποσύρει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Εμείς δεν παίρνουμε θέση, αφού θα πρόκειται για μια μονομερή απόφαση της ΕΠΟ» υπογράμμισε, ενώ επεσήμανε ότι «Θα περιμένουμε τις έγγραφες παρατηρήσεις της FIFA και της UEFA ώστε να τις εξετάσουμε και να απαντήσουμε».

Ο κ. Κοντονής μετά τη συνάντηση του με τους διεθνείς ποδοσφαιρικούς θεσμούς τόνισε ότι

«Η συνάντηση ήταν ειλικρινής και εποικοδομητική, πλην όμως δεν υπήρξε συμφωνία. Μας ζητήθηκε η ανάκληση της απόφασης για ματαίωση του Κυπέλλου και μας είπαν ότι η ΕΠΟ προτίθεται να αποσύρει την προσφυγή στο ΣτΕ. Δηλώσαμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται, αλλά αντιθέτως επιθυμεί την έκδοση απόφασης. Αν η ΕΠΟ επιθυμεί τη ματαίωση της προσφυγής, δεν έχουμε τη δυνατότητα να το εμποδίσουμε. Μας ζητήθηκε να επανεκκινήσει ο θεσμός και μας δηλώθηκε ότι σε αυτή την περίπτωση η FIFA είναι στη διάθεση της κυβέρνησης να διεξαχθεί ένας διάλογος για την αποκατάσταση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν κατά τη συζήτηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσο υπάρχει εκκρεμότητα, δεν είναι δυνατό να υπάρξει απόφαση ανάκλησης της ειλημμένης απόφασής μας. Αν υπάρξει απόσυρση της προσφυγής, η κυβέρνηση θέτει προϋπόθεση προς οποιαδήποτε συζήτηση να πάρει η ίδια η ΕΠΟ τα μέτρα για την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με πρώτο όλους όσους ασκούν εξουσία σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου. Θα πρέπει να υπάρξει απόλυτος εναρμονισμός του καταστατικού της ΕΠΟ με όσα ισχύουν διεθνώς και όχι να υπάρχουν διατάξεις που να θέτουν στο απυρόβλητο μια μεγάλη μερίδα παραγόντων, διαιτητών και άλλοι, που έχουν διώξεις και τους έχουν τεθεί περιοριστικοί όροι. Η FIFA θεωρεί ως προϋπόθεση της ανάκλησης της απόφασης για ματαίωση του Κυπέλλου. Εκεί υπήρξε διαφωνία.

Μου έκανε εντύπωση πως η διεθνής ομοσπονδία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έδειξε θετική να διεξάγονται αγώνες με ξένους διαιτητές, αλλά και να διακόπτονται όλοι οι αγώνες, ώστε να είναι η αρχή της εξυγίανσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο γιατί καταστρατηγείται η αρχή της αναλογικότητας. Για την κυβέρνηση προέχει η κοινωνική ειρήνη και η προστασία της έννομης τάξης και της ελληνικής νεολαίας. Αυτή τη στιγμή εμείς περιμένουμε εγγράφως τις απόψεις της FIFA για να απαντήσουμε και να πράξουμε τα δέοντα.

Η απόφαση της FIFA θα είναι η έξωση της ΕΠΟ, που έχει κινήσει όλη αυτή τη διαδικασία, από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από την ΕΠΟ, να πάρει τις πρωτοβουλίες ώστε μια κατάσταση σήψης ετών να πάρει τέλος. Δεν μπορεί να της επιβληθεί η κυβέρνηση. Το πρόβλημα βρίσκεται στα χέρια της και αν θέλει μπορεί να το λύσει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει, γιατί όπως επεσήμανα και στους εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών, όταν υπάρχει μια απόφαση που αφορά την κοινωνία και την άσκηση κρατικής πολιτικής για λόγους ασφαλείας, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Παρέδωσα απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που επιβεβαίωνε αυτό που σας λέω. Καμία πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να θίξει το αυτοδιοίκητο. Όσο για το Κύπελλο, είναι ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όταν ακούτε από εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών πως ίσως θα έπρεπε να σταματήσει και το πρωτάθλημα ή θα έπρεπε να έρθουν ξένοι διαιτητές, αυτό συνιστά παραδοχή όσων εμείς έχουμε επισημάνει».