Το Τοπικό Μαλακάσας και οι κάτοικοι παίρνουν στα χέρια τους το προσφυγικό

 

Μαλακάσα 12.4.2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Τοπικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Κατοίκων Μαλακάσας, καθώς και πολλοί συνδημότες μας ανέμεναν με διάθεση εμπιστοσύνης την εφαρμογή των αποφάσεων του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου Ωρωπού που έλαβε χώρα την Τρίτη 22-3-2016 με θέμα την «Εγκατάσταση των μεταναστών-προσφύγων στην Τοπική Κοινότητα Μαλακάσας».

Οι μόνες αποφάσεις που εφαρμόστηκαν ήταν η σχεδόν άμεση 24ωρη λειτουργία του δημοτικού καταστήματος της Μαλακάσας, καθώς και η απόφαση δημοτικού συμβουλίου 22/3/2016, έγκρισης για φύλαξη και επιτήρηση των δημοτικών εγκαταστάσεων Μαλακάσας, Μηλεσίου και Μαυροσουβάλας από ιδιωτική εταιρεία Security.

Αφενός, η πρώτη απόφαση είναι μόνο επικοινωνιακού χαρακτήρα και άνευ ουσίας διότι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είναι δυνατό να υποκαταστήσουν την αστυνομία. Αφετέρου, η δεύτερη απόφαση και η φύλαξη από ιδιωτική εταιρεία Security αναγνωρίζει καταρχήν το πρόβλημα και δημιουργεί ξενοφοβικές αντιδράσεις. Το μέτρο αυτό είναι σε πλήρη αντίθεση με την πρόταση του Δημάρχου να να «αγκαλιάσουμε τους πρόσφυγες», όπως διατύπωσε στο πρώτο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της 7 Μαρτίου του 2016.

Για όλες της υπόλοιπες αποφάσεις του συμβουλίου (καθώς και για πάρα πολλά γεγονότα από τότε) δυστυχώς παρατηρείται πλήρης αδράνεια.

Mε αποκορύφωμα την παντελή έλλειψη αντίδρασης της Δημοτικής Αρχής στην ραγδαία αύξηση των φιλοξενούμενων Αφγανών μεταναστών-προσφύγων κατά 50% το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ενώ βρίθουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για άμεση μεταφορά άλλων 2.000 μεταναστών-προσφύγων.

Λαμβάνοντας υπόψιν και τις πληροφορίες που κυκλοφορούν -εκτός των άλλων- για μόνιμες κατασκευές φιλοξενίας, το Τοπικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Κατοίκων Μαλακάσας, καθώς και πολλοί συνδημότες (που ολοένα και αυξάνονται), θα ενεργήσουν στο εξής με όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε να προασπίσουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα στις 8-3-2016 για αξιοπρεπή και ανθρώπινη φιλοξενία 500 μεταναστών-προσφύγων καθώς και τις υπόλοιπες αποφάσεις του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, προς όφελος:

  • των κατοίκων της Μαλακάσας για να μην καταλήξουν να είναι το 10% του διαμορφούμενου πολυπολιτισμικού τοπικού πληθυσμού
  • των δημοτών του δήμου Ωρωπού για την διατήρηση της καθημερινότητάς τους
  • των 500 Αφγανών μεταναστών-προσφύγων για αξιοπρεπή διαβίωση

 Τοπικό Συμβούλιο Μαλακάσας -Επιτροπή Κατοίκων Μαλακάσας