Ασυμφωνία στη Βουλή για την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου

4.7.2016

Απίθανο θεωρείται να ψηφιστεί ο νέος  εκλογικός νόμος από τη σημερινή Βουλή, καθώς δεν συγκεντρώνονται  τα δύο τρίτα δηλ. 200 βουλευτές, μετά την άρνηση και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δια στόματος κας Φ. Γεννηματά να πει όχι  στην απλή αναλογική της κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί η άρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και του ΚΚΕ.

Μετά το ναυάγιο να γίνει αποδεκτή η πρότασή της για τον εκλογικό νόμο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αναζητά εναλλακτικό σενάριο κάτι που όμως φαίνεται εξαιρετικά απίθανο υπό τις παρούσες Κοινοβουλευτικές συγκυρίες. Και τούτο γιατί οι βουλευτές του «όχι» μπορεί να φτάσουν τους ακόμη και τους 118, εάν το ΚΚΕ παραμείνει στη θέση του και δεν ψηφίσει το νέο εκλογικό νόμο καθώς ζητάει την κατάργηση του πλαφόν  3% για είσοδο στη Βουλή.

Κινδυνεύει, λοιπόν, η κυβέρνηση να βρεθεί μόνη να στηρίζει την πρότασή της με τη Χρυσή Αυγή, αν υποτεθεί ότι θα καταψηφίσει και η Ένωση Κεντρώων, μετά τις νέες εξελίξεις.

Έκκληση για «αποστάτες» στη  ΔΗΜΑΡ

Το μόνο στο οποίο ελπίζει τώρα η κυβέρνηση είναι να βρεθούν κάποιοι «αποστάτες» από τα κόμματά τους και να ψηφίσουν, σπάζοντας τις επίσημες γραμμές των κομμάτων τους. Ενδεικτική σε αυτή την κατεύθυνση είναι η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη, διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, κάλεσε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο να αποστατήσει από την επίσημη γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η τελική θέση του κ. Θεοχαρόπουλου, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής, αναμένεται να κριθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ.

ΝΔ: Ποιος είναι ο στόχος του Τσίπρα

Η ΝΔ ετοιμάζεται για σφυροκόπημα της κυβέρνησης στη Βουλή, το οποίο θα είναι τελικώς πολυκομματικό, αφού η κατηγορηματική άρνηση της Φώφης Γεννηματά να προσφέρει στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο αποκλείει κάθε πιθανότητα για υπερψήφιση του εκλογικού νόμου με πλειοψηφία 2/3, αλλά θα οδηγήσει εκ νέου σε απομόνωση τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι στόχος του Αλέξη Τσίπρα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν ήταν μόνο να φράξει τον κυβερνητικό δρόμο της ΝΔ και να διαχειριστεί με νέους όρους την ήττα του στις προσεχείς εκλογές, αλλά και να προκαλέσει βαθύ ρήγμα στην Κεντροαριστερά, δημιουργώντας μια πλαστή εικόνα για το εύρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Αν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι υπερψήφιζαν την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση θα μπορούσε να το παρουσιάσει ως πρόπλασμα μιας μελλοντικής συγχώνευσης όλων των κομμάτων της Κεντροαριστεράς στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ. Το «όχι» της Φώφης Γεννηματά έκοψε κάθε τέτοια ελπίδα στον πρωθυπουργό.

Στόχος του Τσίπρα η αποτροπή της νίκης της ΝΔ στις εκλογές

Για όσους δεν κατανοούν γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να φέρει μέσα στο καλοκαίρι αλλαγή του εκλογικού νόμου, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο σαφή: ο πρωθυπουργός δεν πίστευε πραγματικά ότι θα αποσπάσει 200 ψήφους στο Κοινοβούλιο για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

Στόχος του είναι να αποτρέψει μεγάλη νίκη της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές και να την περιορίσει σε ποσοστό κάτω του 32%-33%, που θεωρείται «ασφαλές» όριο για να μην καταφέρει να συγκροτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε καν κυβέρνηση συνεργασίας. Σε αυτήν την περίπτωση οι εκλογές θα επαναληφθούν αμέσως -όπως έγινε το 2012- με εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική, την οποία θα έχει ψηφίσει στο μεταξύ και πάντως εντός του τρέχοντος Ιουλίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ!

Μακροπρόθεσμος στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να ψηφίσει τώρα ένα εκλογικό σύστημα που θα αποκλείει τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις στο μέλλον και θα δίνει στο δεύτερο κόμμα τη δυνατότητα να σχηματίζει κυβέρνηση, μαζί με άλλα κόμματα.

Πότε θα κατατεθεί ο εκλογικός νόμος

Ο νέος εκλογικός νόμος (απλή αναλογική, κατάργηση μπόνους στο πρώτο κόμμα και ψήφος στα 17) θα κατατεθεί εντός του Ιουλίου και προγραμματίζεται να ψηφιστεί άμεσα. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται αποφασισμένα να καταψηφίσουν -ΝΔ (75), Δημοκρατική Συμπαράταξη (16) και Ποτάμι (10) συνολικά αθροίζουν 101 αρνητικές ψήφους. Αν σε αυτές προστεθούν και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές Λεωνίδας Γρηγοράκος και Χάρης Θεοχάρης, τότε η αρνητική ψήφος ανεβαίνει στις 103. Εάν συνυπολογιστεί και η επιθυμία του ΚΚΕ για απλή και άδολη αναλογική, χωρίς δηλαδή όριο εισόδου 3%, τότε ο αριθμός των αρνήσεων μπορεί να φτάσει τις 118 ψήφους.

Τι είπε η Φώφη Γεννηματά για τον εκλογικό νόμο

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «εμείς νοιαζόμαστε για την κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα» και ξεκαθάρισε τη θέση του ΠΑΣΟΚ:

«Αποσπασματικές ρυθμίσεις εμείς δεν θα ψηφίσουμε. Ο νέος νόμος καθιστά ρυθμιστή τη Χρυσή Αυγή… Εμείς δεν θα βάλουμε πλάτη στους τακτικισμούς του ενός και του άλλου».

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσει συνολική αντιπρόταση στη Βουλή, με μικρότερο και δικαιότερο μπόνους και σπάσιμο περιφερειών. «Θέλουμε κυβερνησιμότητα, σταθερότητα, συνεννόηση και συνεργασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έγκλημα» χαρακτήρισε τον εκλογικό νόμο που έφερε σε διαβούλευση ο ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικαλούμενος, μάλιστα, ως παράδειγμα το τι θα έπρεπε να γίνει με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του περασμένου Σεπτεμβρίου:  

«Με το σύστημα που προτείνουν θα έπρεπε τον Σεπτέμβρη να συμφωνήσουν 5 κόμματα για να έχουμε κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας» δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής».

Ως επιχείρηση της κυβέρνησης να βρει σωσίβιο της στιγμή που καταρρέει, χαρακτηρίζει την επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση μιλά για «το εκλογομαγειρείο του κ. Τσίπρα».

«Καρικατούρα» της απλής αναλογικής χαρακτήρισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου το σχέδιο νόμου για τον εκλογικό νόμο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κάνει τα ίδια ακριβώς με τις προηγούμενες, εκλογομαγειρέματα, κόλπα, λοβιτούρες για να παραμείνει στην εξουσία».

Παρά ταύτα, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, εμφανίστηκε αισιόδοξος.

«Ο στόχος για τις 200 ψήφους είναι εφικτός. Αποτυχία θα ήταν να κυβερνάμε και να μην τηρήσουμε τη δέσμευση που μας ακολουθεί εδώ και δεκαετίες για απλή αναλογική. Τηρούμε λοιπόν αυτή τη δέσμευση και ελπίζουμε και ζητούμε να την τηρήσουν και όσα κόμματα την έχουν υποστηρίξει» ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».