Ανοικτή Επιστολή κ. Σπύρου Λίτσα για το ΚΑΠΗ Μηλεσίου

27.7.2016

Με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια του ΚΑΠΗ στο Μήλεσι, ο Ανεξάρτητος Τοπικός Σύμβουλος Μαλακάσας κ. Σπύρος Λίτσας με ανοιχτή επιστολή προς την Δημοτική Αρχή Ωρωπού θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα:

«Σήμερα, μετά από 6 χρόνια Καλλικρατικού Δήμου, γίνονται τα εγκαίνια του ΚΑΠΗ Μηλεσίου. Επιτέλους, έστω και αργά, η Τοπική Ενότητα Μαλακάσας η οποία ήταν η μοναδική Ενότητα του Δήμου Ωρωπού που δεν φιλοξενούσε ΚΑΠΗ, θα έχει το δικό της κέντρο για να εξυπηρετούνται  οι κάτοικοι της περιοχής.

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι το Μήλεσι, ως οικισμός,  εδώ και είκοσι χρονιά έχει δικό του ιδιόκτητο κτίριο, πολλαπλών χρήσεων, που χρησιμοποιήθηκε  για τις  ανάγκες της κοινότητας και ταυτόχρονα φιλοξένησε δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η δημοτική αρχή το 2014 αποφάσισε να αλλάξει την χρήση του κτιρίου και να το μετατρέψει σε υγειονομικού ενδιαφέροντος ενώ στη συνέχεια το   μίσθωσε σε ιδιώτη. Σήμερα με  το αντίτιμο του μισθώματος  νοίκιασε άλλο χώρο στην περιοχή του Μηλεσίου που θα λειτουργήσει  το ΚΑΠΗ. Μπορεί να απαντήσει η Δημοτική Αρχή γιατί δεν λειτούργησε το ΚΑΠΗ Μηλεσίου στον μοναδικό ιδιόκτητο χώρο που διαθέτει για τέτοιου είδους χρήση  στο Δήμο Ωρωπού;

Γιατί δεν αξιοποίησε τον δικό της κτίριο και προχώρησε στην ενοικίαση άλλου κτιρίου για να στεγάσει τις ανάγκες του ΚΑΠΗ; Αυτό δείχνει λάθος σχεδιασμό και ανικανότητα. Δεν στρέφομαι κατά του ιδιώτη διότι, στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς και από την στιγμή που άλλαξε χρήση, καλά έκανε και χρησιμοποίησε το χώρο προς όφελος του. Αλλά η Δημοτική Αρχή ήταν αναγκαίο να αξιοποιήσει πρώτα το δικό της κτίριο.

Επίσης, το νόμιμα εκλεγμένο από τους κατοίκους Μαλακάσας και Μηλεσίου  Τοπικό συμβούλιο Μαλακάσας γιατί δεν προσκλήθηκε στα εγκαίνια του ΚΑΠΗ; Αλλά γιατί δεν κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για την λειτουργιά του ΚΑΠΗ και γιατί δεν καλείται να   γνωμοδοτεί για όλα τα φλέγοντα θέματα της Μαλακάσας;

Γιατί   όσες προτάσεις έχει κάνει  το Τοπικό Συμβούλιο έχουν αγνοηθεί και δεν έχει λάβει καμία απάντηση από την Δημοτική Αρχή. Φαντάζομαι η περιβόητη αναβάθμιση των Τοπικών Συμβουλίων παρέμεινε στις καλένδες και στα προεκλογικά φυλλάδια, αφού η Δημοτική Αρχή έχει καταστήσει το ρόλο των Τοπικών Συμβουλίων  διακοσμητικό.

Επίσης με την ευκαιρία των εγκαινίων σήμερα Θα πρέπει να απαντηθεί γιατί ο δρόμος του Μηλεσίου παραμένει κλειστός από τις 7 Ιουνίου και έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται  οι κάτοικοι της Κοινότητας καθώς   η διέλευση των οχημάτων γίνεται από μια λωρίδα, ενώ έχουν υποστεί  μεγάλη ζημιά  οι τοπικές επιχειρήσεις. Δεν μας έχει απαντήσει κανείς υπεύθυνος για το μέγεθος της ζημιάς και για ποιο λόγο ο δρόμος παραμένει κλειστός πάνω από ενάμιση μήνα;»

Ανεξάρτητος τοπικός σύμβουλος Μαλακάσας Λίτσας Σπύρος