Του Γιαννακάκη Κώστα Ιδρυτή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ωρωπού
Αφιερωματικές ημέρες σαν την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου και την ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου , έχουν νόημα, εφόσον καταφέρουν να μας αφυπνίσουν. “ Αρχή πάντων το ύδωρ’’ είχε διαλαλήσει από τον πέμπτο π.χ. αιώνα ο Θαλής για το νερό που η ιστορία του αρχίζει ταυτόχρονα με την ιστορία του ανθρώπου. Νομίζω ότι όλες τις ημέρες του χρόνου πρέπει όλοι οι άνθρωποι να σκεπτόμαστε ότι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε οικονομία στο νερό και να μη το μολύνουμε.
Οικονομία νερού
Πρέπει να καταλάβουμε ότι το νερό δεν είναι ανεξάντλητο. Σε πολλές περιοχές έχει περιοριστεί η ποσότητα του. Πάνω στον πλανήτη υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 6000 παιδιά από έλλειψη νερού ! Ισχύει και εδώ η ΄΄αει φορεία΄΄,δηλαδή το δίδαγμα της φύσης που λέει ότι: ΄΄να παίρνουμε από παντού τόσο όσο μας χρειάζεται και κατά τρόπο ώστε να έχουμε πάντοτε να παίρνουμε. Αυτό το δίδαγμα της φύσης πρέπει να εφαρμόζεται και στην κατανάλωση νερού, γιατί χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή. Μεγαλύτερη ευθύνη έχουν όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες, αλλά και ο κάθε ένας από εμάς έχει την ευθύνη που του αναλογεί. Είναι ζήτημα αλλαγής νοοτροπίας και συμπεριφοράς!
Εκστρατεία για την εξοικονόμηση νερού στην Ελλάδα
Χρειάζεται ενημέρωση και μέτρα για την γεωργία [όπου καταναλώνουμε το 86% του νερού], τον τουρισμό, την οικιακή χρήση. Απαιτείται επισκευή δικτύων, διότι έχουμε μεγάλη σπατάλη λόγω ζημιών στα αρδευτικά δίκτυα. Πρέπει να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για γήπεδα γκολφ, εφόσον κάθε ένα από αυτά καταναλώνει όσο νερό χρειάζεται μια πόλη 10.000 κατοίκων.
Πρέπει να ολοκληρωθεί η καταγραφή των λεκανών απορροής της χώρας . Να γίνει μελέτη σε κάθε λεκάνη απορροής, έτσι ώστε η κατανάλωση νερού να μην υπερβαίνει τις εισροές του και έτσι να μην εξαντλούνται τα αποθέματα.
Δεν γνωρίζει κανείς πόσο νερό αντλούν οι γεωτρήσεις και πως ξοδεύεται. Είναι ανάγκη να μελετηθούν και να εφαρμοστούν τεχνικές επεξεργασίας λυμάτων, αξιοποίησης του νερού της βροχής, επαναχρησιμοποίηση των ακαθάρτων, της αφαλάτωσης κ. τ. λ
Μόλυνση του νερού
Κάποτε θα γίνουν πόλεμοι για το νερό, λόγω της έλλειψης του. Το τραγικό είναι ότι κάποιες περιοχές και να έχουν αρκετό, θα είναι επικίνδυνο για την υγεία. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα της μόλυνσης πολλών από τα εργοστάσια στα Οινόφυτα και στο Σηματωρέ ,το ίδιο θα γίνει και στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στον Ασωπό ποταμό. Ζούμε δηλαδή στην εποχή του παραλογισμού, ενώ μιλάμε ότι το νερό είναι λίγο, αντί να το προστατεύσουμε σαν κόρη οφθαλμού, το γεμίζουμε δηλητήρια! Το πιο επικίνδυνο είναι το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η μόλυνση των θαλασσών σε πολλές περιοχές είναι τεράστια, με όλες τις συνέπειες για την βιοποικιλότητα. Όσοι έχουν καταλάβει γιατί το νερό δεν πρέπει να έχει καθόλου εξασθενές χρώμιο, αγωνίζονται. Τον αγώνα δυστυχώς τον εμποδίζουν αυτοί που δεν ενδιαφέρονται για την υγεία την δική τους,των παιδιών τους και των άλλων ανθρώπων,αλλά έχουν στο μυαλό τους άλλες προτεραιότητες.Το θέμα είναι κυρίως πολιτικό και αφού λείπει η πολιτική βούληση, η κατάσταση συνεχίζει να είναι τραγική. Βέβαια για το θέμα του Ασωπού, που έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις κυρίως λόγω της αγωνίστριας ‘’ Έριν Μπρόκοβιτς’’,έχουμε ακούσει υποσχέσεις, δηλαδή λόγια,αλλά πράξεις , τίποτα. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να λυθεί το πρόβλημα της μόλυνσης του Ασωπού. Είμαι σίγουρος ότι ο Γιάννης Τσιρώνης ό αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος θα κάνει το καθήκον του. Ξέρω ότι έχει Περιβαλλοντικές ευαισθησίες γιατί είμαστε συναγωνιστές στους Οικολόγους Πράσινους. Είναι ασυμβίβαστος στα προβλήματα Περιβάλλοντος και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κάνει ότι πρέπει να γίνει για να σταματήσει η μόλυνση από τις Βιομηχανίες Οινοφύτων Σχηματαρίου , να σταματίσει επιτέλους η μεγαλύτερη Οικολογική Καταστροφή στην Ευρώπη!
.