3η Έκθεση Βιβλίου Δήμου Ωρωπού-Ένα επιτυχημένο εγχείρημα με κερδισμένο το βιβλίο

 

Ένωσαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους, σε ένα πολύ ριψοκίνδυνο εγχείρημα. Να διαδώσουν το καλό βιβλίο στον Ωρωπό. Και τα κατάφεραν. Δικαιώθηκαν. Γιατί η πίστη και η θέληση στο σκοπό είναι πάνω από τα όποια προβλήματα ορθώνονται στην πορεία υλοποίησης μιας ιδέας.

Οι ιδιοκτήτες των τριών βιβλιοπωλείων του Ωρωπού οι κες Λουκία Λεοντιάδου από το «Μολύβι» και Νάνσυ Μανούσου από το «Σύμβολο» και κ. ο Δημήτρης Μονιός από το ομώνυμο βιβλιοπωλείο, απέδειξαν ότι μπορούν να συνεργαστούν και να προσφέρουν στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, στον τομέα του βιβλίου.

Με αρωγό το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος που τους ενθάρρυνε  στην ιδέα τους, και συμπαραστάτη τον Πρόεδρο του κ. Μιχάλη Τόλια έστησαν φέτος και για περίπου ένα μήνα, την 3η Έκθεση Βιβλίου στην παραλία του Ωρωπού, όπου για πρώτη φορά συμμετείχαν μόνο τα βιβλιοπωλεία του Ωρωπού.

Η Έκθεση Βιβλίου άνοιξε τις πύλες της  στις 18 Ιουλίου, παρουσία του Δημάρχου Ωρωπού κ. Θωμά Ρούσση και ολοκληρώθηκε στις 15 Αυγούστου.

Εκατοντάδες βιβλία στο τεράστιο, κοινό περίπτερο που στήθηκε, για κάθε ηλικία και κάθε γούστο. Βιβλία που άφησαν εποχή, βιβλία κλασσικά,  αλλά και βιβλία της σύγχρονης ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας που ταξιδεύουν τους αναγνώστες στον κόσμο της γνώσης , της φαντασίας και των ονείρων.

Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα βιβλία, να τα φυλλομετρήσουν, να διαβάσουν αποσπάσματα τους και να αγοράσουν ό,τι γοήτευε τον κάθε αναγνώστη. Είχαν την ευκαιρία να χαθούν, να ξεχαστούν  μέσα σε υπέροχους λαβύρινθους  που ανοίγουν νέους δρόμους γνώσης.

Οι φίλοι του βιβλίου αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια κι όπως μας είπαν οι συντελεστές τους όχι απλώς εξεπλάγησαν από την αθρόα συμμετοχή και παρουσία του αναγνωστικού κοινού, αλλά αισθάνονται απόλυτα ικανοποιημένοι από το εγχείρημά τους. Όχι γιατί οι πωλήσεις ξεπέρασαν κάθε αρχική προσδοκία, αλλά γιατί διαπίστωσαν ότι το καλό βιβλίο έχει πολλούς αναγνώστες και μπορεί να προσελκύσει ακόμα περισσότερους.

«Το αποτέλεσμα του εγχειρήματος  μας δικαίωσε» είπε ο κ. Δημ. Μονιός «αν και στην αρχή είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα» Και πρόσθεσε: «Έχουμε σύμπνοια μεταξύ μας και πετύχαμε το στόχο μας να προσελκύσουμε αναγνώστες. Στην έκθεση ήρθαν πολλοί Ωρωπιώτες και αγόρασαν βιβλία, που μπαίνουν στα μαγαζιά μας μόνο για τετράδια και στυλό».

Η κα Λουκία Λεοντιάδου είπε ότι «Εμείς συνεργαζόμαστε όλο το χρόνο μεταξύ μας και το αποτέλεσμα της Έκθεσης ήταν αναμενόμενο. Δεν κάναμε την έκθεση για τις πωλήσεις μόνο. Αλλά για να διαδώσουμε το βιβλίο.  Ήδη το χειμώνα ξεκινήσαμε παρουσιάσεις βιβλίων μεγάλων Ελλήνων συγγραφέων. Δουλεύουμε συστηματικά και μεθοδικά».

Και η κα Νάνσυ Μανούσου συμπλήρωσε λέγοντας «Κάναμε μια αρχή. Νοιώθω απόλυτα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Θέλουμε να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια».

Στόχος και των τριών βιβλιοπωλών είναι να δημιουργηθεί Σύλλογος Φίλων Βιβλίου στον Ωρωπό.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης πραγματοποιήθηκε και μάθημα σκίτσου, από γνωστό σκιτσογράφο το οποίο παρακολούθησαν 50 περίπου παιδιά.

Φέτος στην 3η Έκθεση Βιβλίου του Δήμου Ωρωπου, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, συμμετείχε η πολυταξιδεμένη έκθεση κόμικ «Re-Animate Europe”, παρουσιάζοντας τα καλύτερα έργα που συμμετείχαν στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Friedrich Naumann Foundation Europe. Εκπρόσωπος του ιδρύματος ήταν ο κ. Αθανάσιος γραμμένος, ενώ κεντρικός ομιλητής κατά τα εγκαίνια ο ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης.