3η Εβδομάδα Προαγωγής Υγείας του ΠΥΣΤΕΤ στον Δήμο Τανάγρας: Πρόληψη και Διακοπή Καπνίσματος

3η Εβδομάδα Προαγωγής Υγείας του ΠΥΣΤΕΤ στον Δήμο Τανάγρας:
Πρόληψη και Διακοπή Καπνίσματος, 19 – 23 Ιουνίου 2017

14 Ιουνίου 2017 – Το Παρατηρητήριο & Κέντρο Προαγωγής Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στον Δήμο Τανάγρας (ΠΥΣΤΕΤ) διοργανώνει από 19 έως 23 Ιουνίου την 3η Εβδομάδα Προαγωγής Υγείας με κεντρικό θέμα την πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος. To κάπνισμα αποτελεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα, καθώς περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με αυτό. Συνδέεται με πολλές μορφές καρκίνου (καρκίνο του πνεύμονα, του λάρυγγα, του στόματος, της ουροδόχου κύστης), ενώ οι βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος σχετίζονται με σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις (έμφραγμα, στηθάγχη, εγκεφαλικό, κ.ά.), παθήσεις του αναπνευστικού (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, εμφύσημα, βρογχίτιδα) κ.ά.

Παγκοσμίως 1,3 δις άτομα στον κόσμο καπνίζουν καθημερινά, εκ των οποίων το 80% ζει σε χώρες με χαμηλό και μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα. Οι μεγάλες βιομηχανίες καπνού αναπτύσσουν σε αυτές τις χώρες έντονη διαφημιστική δραστηριότητα εκμεταλλευόμενες συνήθως την πιο χαλαρή νομοθεσία και στοχεύουν κυρίως καινούργιους, νεαρούς καταναλωτές. Την ίδια στιγμή οι Έλληνες διατηρούν την πρώτη θέση στην ΕΕ των 28, με το 38% του πληθυσμού να καπνίζει. Αν και στην Ελλάδα έχουν ληφθεί νομοθετικά μέτρα για τον περιορισμό της έκθεσης στο κάπνισμα, το ισχυρό λόμπι της καπνοβιομηχανίας συμβάλλει σε μία παρελκυστική πολιτική που ακολουθούν όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Εκπρόσωποί του προτάσσουν ακόμα και το αβάσιμο επιχείρημα της οικονομικής ζημίας που θα υποστεί η Ελλάδα ως καπνοπαραγωγός χώρα από την εφαρμογή αντικαπνιστικών νόμων, η εφαρμογή των οποίων μπορεί να σώσει ζωές.

Σε ένα τέτοιο εχθρικό περιβάλλον για τη δημόσια υγεία η εντατικοποίηση της ενημέρωσης και η πρόληψη έχουν ζωτική σημασία. Στην 3η Εβδομάδα Προαγωγής Υγείας που διοργανώνει το ΠΥΣΤΕΤ στον Δήμο Τανάγρας ειδικοί προαγωγής υγείας και ιατροί θα παρέχουν χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες για τις επιπτώσεις του καπνίσματος και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία η αποχή από το κάπνισμα και η διακοπή του. Θα ενημερώσουν επίσης για τον βαθμό εξάρτησης από το κάπνισμα και θα παρουσιάσουν τρόπους και πρακτικές συμβουλές για τη διακοπή του.
Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις για το κοινό θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 19/6 (19:00) στο Πνευματικό Κέντρο Σκούρτων και την Τετάρτη 21/6 (19:00) στο Δημοτικό Σχολείο Πύλης, στη Δημοτική Ενότητα Δερβενοχωρίων. Οι εκδηλώσεις αποτελούν συνέχεια των ενημερωτικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν για τους μαθητές στα Γυμνάσια Οινοφύτων και Σχηματαρίου στα τέλη Μαΐου. Παράλληλα, στο πλαίσιο της 3ης Εβδομάδας Προαγωγής Υγείας θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό σε όλες τις περιοχές του Δήμου Τανάγρας.

Οι Εβδομάδες Προαγωγής Υγείας εντάσσονται στις δράσεις προαγωγής υγείας που διοργανώνει το ΠΥΣΤΕΤ στον Δήμο Τανάγρας με στόχο την ενημέρωση των κατοίκων για θέματα υγείας που αφορούν όλους, όπως η υγιεινή διατροφή, η προώθηση της σωματικής δραστηριότητας κ.ά., καθώς και για ειδικά θέματα υγείας στοχευμένα στις ανάγκες του συγκεκριμένου πληθυσμού.

Το Παρατηρητήριο & Κέντρο Προαγωγής Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – ΠΥΣΤΕΤ
Το ΠΥΣΤΕΤ αποσκοπεί στην προστασία και προαγωγή υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων του Δήμου Τανάγρας, μέσω της έγκαιρης αναγνώρισης σοβαρών προβλημάτων υγείας που παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα και πιθανόν σχετίζονται με την περιβαλλοντική ρύπανση, αλλά και μέσω συστηματικών δράσεων ενημέρωσης για θέματα δημόσιας υγείας.
Το έργο του ΠΥΣΤΕΤ υλοποιείται από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και σε συνεργασία με τον Δήμο Τανάγρας.

Περισσότερες Πληροφορίες: pystet.med.uoa.gr www.facebook.com/pystet

Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ΕΚΠΑ, Μικράς Ασίας 75, 11527 Γουδή, Τηλ: 210 746 2059 – Fax: 210 746 2058, info_pystet@med.uoa.gr

ΔΕΙΤΕ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΥΣΤΕΤ.pdf