3η Συνεδρίαση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ωρωπού

Η προγραμματισμένη σύσκεψη που γίνεται κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Ιουνίου, στην αίθουσα του δημοτικού συμβούλιου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ωρωπού.

Αντικείμενο της χθεσινής  συνεδρίασης και βασικός στόχος ήταν  ο συντονισμός και η συνεργασία των φορέων και των υπηρεσιών στην εκτέλεση έργων και δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας του Δήμου Ωρωπού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε  την 1η Μαΐου 2017.

Στην συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν:

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου, κα Μαρία Δέδε, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Αθανάσιος Λέκκας,  όλοι οι πρόεδροι των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων.

Επίσης παρευρέθηκαν: Οι κ.κ Κωνσταντάκης και Καλδέλλης από την Πυροσβεστική, ο κ. Γιώτης Αναστάσιος, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, ο πρόεδρος του συνδέσμου Πάρνηθας κ. Λαζάρου Βασίλης, οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής, του Λιμενικού Τμήματος Ωρωπού, εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ, και εκπρόσωποι όλων των εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης και πυροπροστασίας των περιοχών του Δήμου Ωρωπού.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι: «Mπροστά μας έχουμε την αντιπυρική περίοδο του 2017 και την πρόκληση προστασίας του φυσικού πλούτου του Δήμου μας και η συνδρομή  και η συνεργασία  όλων των Υπηρεσιών και  φορέων που συμμετέχουν στο Τοπικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας είναι καθοριστικής σημασίας.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ωρωπού  είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες και περιστάσεις και συνεργάζεται αρμονικά με τις αρχές και τους φορείς που αναλαμβάνουν τον συντονισμό ή τη δράση σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αυτό αποδεικνύεται τα τελευταία τρία χρόνια που ευτυχώς έλειψαν οι μεγάλες πυρκαγιές, που κατέκαψαν τον φυσικό μας  πλούτο, την προηγούμενη δεκαετία. Αυτό οφείλεται στην οργάνωση και την άμεση αντιμετώπιση των συμβάντων, εν τη γενέσει τους, διότι πάντα υπάρχουν έκτακτες περιπτώσεις, οι οποίες, εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, θα επιφέρουν ανυπολόγιστες συνέπειες.

Όσον αφορά το συντονισμό σε τοπικό επίπεδο, στη διάθεση δυναμικού και μέσων προς υποβοήθηση του έργου της καταστολής σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι οργανωμένο έτσι ώστε το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε να είναι ενημερωμένο για το πώς θα ενεργήσει ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα του καθένα. Ο μηχανικός εξοπλισμός του Δήμου είναι σε ετοιμότητα.

Το περσινό καλοκαίρι, με την αγαστή συνεργασία όλων, δημιουργήθηκε  μια Εθελοντική Ομάδα του Δήμου μας η οποία βάδισε με συντονισμένο σχέδιο. Με το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να βαδίσουμε, με οργανωμένο σχέδιο και στην αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών και φέτος. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν, να μην υπάρξει καμία πυρκαγιά , αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.

Η τεχνογνωσία που έχουμε αποκομίσει, βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής συνεργασίας, θα μας βοηθήσει να  επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι καιροί είναι δύσκολοι και θα πρέπει να προχωρήσουμε με συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες, για την πρόληψη κατά αρχάς και φυσικά, στην καταστολή των πυρκαγιών, όπου θα υπάρξει πρόβλημα.»

Από το γραφείο Τύπου

του Δήμου Ωρωπού