30 Ιουνίου: Παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Τοτόμη “Σχεδία Ωρωπού” στη Σκάλα Ωρωπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Eκδόσεις «Σμίλη»

,. Οι προσπάθειες καταγραφής της ιστορίας σε τοπικό επίπεδο, από ερευνητές που έχουν εκτός από δυνατότητες, επιστημονική συγκρότηση και μεράκι, όχι απλώς αποδίδουν, αλλά προσφέρουν ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα.

Το βιβλίο του Θανάση Τοτόμη «Σχεδία Ωρωπού» επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση, καθώς προσφέρει χρήσιμη γνώση, αλλά και στοιχεία για την ιστορία της Σκάλας Ωρωπού.

,. Μέσα από αυτήν «φωτογραφίζονται» εκτεταμένες ιστορικές περίοδοι της Σκάλας Ωρωπού, αλλά και το «αποτύπωμά» τους στο χρόνο.

,. Στο βιβλίο γίνονται αναλυτικές αναφορές:

,. Στο αρχαίο θέατρο του Αμφιαρείου Ωρωπού, του οποίου γλυπτά, ανάγλυφα και επιγραφές βρίσκονται στα μουσεία του Βερολίνου και του Λονδίνου, με την τεκμηρίωση και έμφαση στο πάγιο αίτημα της επιστροφής στον τόπο τους.

,. Στην ανασκαφή των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων, στη Σκάλα Ωρωπού.

,. Στην αγροτική ανάπτυξη του Αυλώνα, που περιλάμβανε και την απαλλοτρίωση του κάμπου της περιοχής.

,. Στο σεισμό της 20ης Ιουλίου 1938, με απολογισμό 100 νεκρούς και 8.000 τραυματίες, στην περιοχή της Σκάλας Ωρωπού.

,. Στην παρουσίαση του Ωρωπού και του Θεάτρου του Αμφιαρείου, στα Ιταλικά γράμματα, «Tra cielo e terra Amphiaraos nel Mediterraneo antico», εκδόσεις “Aracne“, Ρώμη Μάης 2013, Κιάρα Τερρανόβα, συγγραφέας, καθηγήτρια ιστορίας, του πανεπιστημίου της Μεσσήνα.

,. Στην φιλοξενία του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου το 1945, στον Αυλώνα, αλλά και του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη την ίδια χρονιά, στη Σκάλα Ωρωπού.

,. Στην φυλάκιση του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, στις Φυλακές – Στρατόπεδο Σκάλας Ωρωπού, από τον Οκτώβρη του 1969 έως τον Απρίλη του 1970.

,. Στην παρουσία του Μανώλη Χιώτη στο μώλο της Σκάλας Ωρωπού, το Μάρτη του 1970.

,. Στους πολιτικούς κρατούμενους «επώνυμους» και «ανώνυμους», με πρωτότυπα αδημοσίευτα ντοκουμέντα, της περιόδου της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Ο συγγραφέας

Ο Θανάσης Τοτόμης, σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Αυτή είναι η δεύτερη παρουσία του στα γράμματα. Έχει προηγηθεί η συμμετοχή του στο συλλογικό έργο “Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας, 40 χρόνια [1978-2018] “, εκδόσεις “Πικραμένος” 2018.

Αρθρογραφεί στις ηλεκτρονικές εφημερίδες Αlfavita.gr, Τhebest.gr, Τvxs.gr, “Ανεξάρτητος Παρατηρητής”. Έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες “Εξόρμηση” και “Αλλαγή” Πάτρας.

Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, “Αστρολάβος” και έχει διατελέσει ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ.

Info
«Σχεδία Ωρωπού»
Eκδόσεις «Σμίλη», Ναυαρίνου 18-20, Αθήνα 106 80, τηλ. 210 3637541
email: smili_ekdoseis@yahoo.gr, facebook, instagram, https://www.instagram.com/smili_editions/
Art work τίτλου εξωφύλλου Γεωργία Αλεβιζάκη, εξωφύλλου Αναστασία Λιώρη, εικαστικά Τάκης Βερβέρης, Απόστολος Ηλιάδης

Κριτική, παρουσίαση: www.ert.gr, www.thebest.gr/article/272023-

Φωτό εξωφύλλου: https://www.ert.gr/wp-content/uploads/2020/03/front_cover.jpg

Περισσότερες πληροφορίες: Ναυαρίνου 18-20, Αθήνα106 80,  210 3637541, smilipub.blogspot.gr

Σκάλα Ωρωπού, 190 15, Αφροδίτης 7, τηλ: 697 3606800, email: totomis[@]mycosmos.gr

 

Eκδόσεις Σμίλη

 

Πρόσκληση

Εκδήλωση

Στις 30 Ioυνίου 2020, στις 7μμ, η κ. Νίτσα Λουλέ, πρ. βουλευτής του Συνασπισμού, δημοσιογράφος, πρ. αντιδήμαρχος Αθηναίων, μιλάει για το βιβλίο του Θανάση Τοτόμη, ”Σχεδία Ωρωπού”, και τον Μίκη Θεοδωράκη.

Στο Αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Μίκης Θεοδωράκης Σκάλας Ωρωπού.

Περισσότερες πληροφορίες τηλ. 697 36 06 800

www.ert.gr/eidiseis/politismos/vivlio/schedia-oropoy-to-neo-vivlio-toy-thanasi-totomi/

Σχεδία Ωρωπού”: Το βιβλίο του Θανάση Τοτόμη

Νίτσα Λουλέ

Η δημοσιογράφος Νίτσα Λουλέ γεννήθηκε στη Λάρισα τον Δεκέμβριο του 1945. Μεγάλωσε στην Αθήνα και άρχισε την καριέρα της ως δημοσιογράφος το 1965 στην εφημερίδα “Αυγή”, όταν φοιτούσε στην Πάντειο. Η 21η Απριλίου την βρήκε στη “Μεσημβρινή” της Ελένης Βλάχου. Από το 1974 εργάστηκε στον “Ριζοσπάστη”, στην “Απογευματινή” και στον “Ελεύθερο Τύπο”. Ασχολήθηκε με έρευνες, κάλυψη γεγονότων στο εξωτερικό (συρράξεις Παλαιστινίων-Ισραηλινών, Ιράκ-Ιράν, συνέδρια, συνεντεύξεις με αρχηγούς κρατών), ελεύθερο πολιτικό ρεπορτάζ. Για δεκαεπτά χρόνια ανήκε στο δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ 1 με καθημερινές και εβδομαδιαίες εκπομπές (Παιδικό Δελτίο, Σάββατο Μιάμιση, Σελίδες Σαββάτου). Για τρία χρόνια ήταν υπεύθυνη του ελεύθερου ρεπορτάζ στο περιοδικό “Ένα”, υπό τη διεύθυνση του Παύλου Μπακογιάννη. Από το 2007 έως το 2010 παρουσίαζε κάθε Κυριακή στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ την εκπομπή “Παρά και Συν”. Η Νίτσα Λουλέ εκλέχθηκε βουλευτής του Συνασπισμού στη Λάρισα το 1996, και το 2003 αντιδήμαρχος στο δήμο Αθηναίων. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Νίκος Ξυλούρης η ζωή και το τραγούδι του” κυκλοφόρησε το 1979 από τις εκδόσεις “Καραμπερόπουλος” και το δεύτερο το 1981 με τίτλο “Εμείς οι τσιγγάνοι”. Ακολούθησε η σειρά βιογραφιών με τη ζωή των πολιτικών: Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Γιάννη Ζίγδη, Λεωνίδα Κύρκου, Γιάγκου Πεζμαζόγλου και Ευάγγελου Αβέρωφ από τις εκδόσεις “Ειρήνη” και λίγο μετά Χαρίλαου Φλωράκη και Κώστα Μητσοτάκη από τις εκδόσεις “Ελληνικά Γράμματα”, καθώς και το βιωματικό βιβλίο με τίτλο “Η μνήμη κόκκινο φορεί”. Το 2011 κυκλοφόρησε το βιβλίο της “Έπεα πτερόεντα”.
   
Τίτλοι βιβλίων
(2015) Άξιζε…, Πεδίο
(2012) Κωστής Στεφανόπουλος: Ο μοναχικός πρόεδρος, Πεδίο
(2011) Έπεα πτερόεντα, Πεδίο
(2011) Λεωνίδας Κύρκος, Πεδίο
(2010) Νίκος Ξυλούρης, Διάπλαση
(2002) Η μνήμη κόκκινο φορεί, Ελληνικά Γράμματα
(1997) Βασίλης Τσιτσάνης, Δομή
(1996) Γιάγκος Πεσμαζόγλου, Ελληνικά Γράμματα
(1996) Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ελληνικά Γράμματα
(1995) Χαρίλαος Φλωράκης, Ελληνικά Γράμματα
Κριτικογραφία
Κωστής Στεφανόπουλος: Ο μοναχικός πρόεδρος [Νίτσα ΛουλέΚωστής Στεφανόπουλος: Ο μοναχικός πρόεδρος], “Ελευθεροτυπία”/ “Βιβλιοθήκη”, 18.5.2013